Afşin’de 400 metrekare alanda üretilen kozmetik, boya ve ilaç gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" diye adlandırılan dünyanın en pahalı bitkileriden safran, havaların iyi gitmesi dolayısıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.

Afşin’de 400 metrekare alanda üreciliği yapılan, kozmetik, boya ve ilaç gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" diye adlandırılan dünyanın en pahalı bitkisi safran, havaların iyi gitmesi dolayısıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.

AFŞİN İÇİN BÜYÜK KAZANÇ
Afşin’de 8 yıldır safran yetiştiren Sait Demirci bu yılki hasadıyla birlikte, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt ve Kaymakam Vekili Ahmet Akyürek'i ziyaret etti. Ziyarette konuşma yapan Kaymakam Vekili Akyürek, “ Safranbolu’ya has bir bitki olan ve çok değerli olduğunu bildiğim bu bitkinin Afşin’de yetiştiriliyor olmasının büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Üreticimiz 400 metrekare bir alanda, başka hiçbir ürünle elde edemeyeceği geliri elde ettiğini ifade etti. İlçemizde bu bitkinin üretimi daha geniş alanlara yayılabilir ve üreticisine bu zahmetin karşılığında güzel bir gelir sağlayabilir” açıklamasında bulundu.

YAYGINLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR
Afşin’de safran üretimini yaygınlaştırmak için çalışmalar yapacaklarını belirten Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, “ İlçemizde bir çiftçimiz kendi bahçesinde 400 metrekarelik bir alanda safran üreticiliği yapmakta.  İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak elimizden geldiği kadar üreticimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Afşin’de bu ürün için yolun henüz başında olduğumuz için tanıtımını yapmak ve Afşin’de safranın yetiştirdiğini bildirmek adına tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Küçük alanda maksimum elde etmek için safran ekiminin yapılabilirç Bu kapsamda Kaymakamımıza nezaket ziyaretinde bulunduk” dedi.

BU YILKİ MAHSUL 416 GRAM
İlçe Tarım Müdürlüğü olarak alternatif ürün çalışmalarında bulunulduğunu belirten Kurt, “ Bu yıl içinde aspir, kinoa bitkilerinin deneme ekimleri yapıldı. Bu yılda safran bitkisi üzerine bir çalışma yapacağız ve Afşin’de safranın yetiştiğini tüm ülkeye duyuracağız inşallah. Bu bağlamda ilçemizde safran üreticiliğiyle uğraşan arkadaşımıza çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Son olarak konuşma yapan safran üreticisi Sait Demirci, bu yıl ilk defa ürünü sulamadan yaptığı üretimle 416 gram safran elde ettiğini söyledi.

SAFRAN REÇELİ YAPILDI
Safran üretimi açısından başarılı bir sezon geçirdiğini ifade eden Demirci, “Gıda, kozmetik ve sağlık sektöründe sık kullanılan bir bitki olması sebebiyle pahalı olan ve çok ince, zahmetli bir işçiliği bulunan safranı Afşin'de marka haline getirmeye uğraşıyorum. Afşin toprağını seven Safran için bu yıl ilk kez bir Reçel yapımı denedik.Tadı damak tadımıza uygun İnşallah vatandaşlarımız beğenir” diye konuştu. Konuşmaların ardından Kaymakam Akyürek, İlçe Tarım Müdürü Kurt, Demirci’nin bu yıl elde ettiği üründen yapmış olduğu safran reçelinin tadına baktılar.
Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz