Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan, cep yakan sebze, meyve fiyatları ve hal yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tarım ülkesi olmalarına rağmen yeteri kadar üretim yapamamaları sonucunda dışarıdan ithal edecek bir duruma geldiklerini belirten Orhan, tarım politikalarının yanlışlığından yakındı. Hal esnafının pahalılıkla ilgili bir etkisinin olmadığını savunan Orhan, fiyatları arttıran 2 etkinin olduğunu ve bunlardan birincisini düşük rekolte, ikincisinin ise büyük market zincirleri olduğunu söyledi. Fiyatların Mart ayından sonra düşeceğinin de bilgisini veren Orhan, sözlerinde sıklıkla üretimin ve denetimin önemine vurgu yaptı.

“TÜKETİM YÜZDE 80 ORANINDA AZALDI”
Cep yakan sebze ve meyve fiyatlarından ötürü tüketimin yüzde 80 oranında azaldığını ifade eden Orhan,  “Bir kısım insanlar özellikle ulusal medya yükselen sebze ve meyve fiyatlarının sorumlusu olarak halleri göstermektedir. Bunlar tamamen gerçek dışı bilgilerdir. Sebze ve meyve fiyatları gerçekten yüksek. Ama bundan en çok muzdarip olan hal esnaflardır. Çünkü sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesiyle birlikte vatandaşlar tüketimi azaltmaktadır. Dolayısıyla da biz ürün sevkiyatı yapamamakta ve ürün satamamaktayız. Biz ürün satamadığımız zaman para kazanamayız. Fiyatların yükselmesi herkesten önce hal esnafının işine gelmez. Ama ülkenin gerçekleri göz önündedir. Çiftçinin girdi maliyetlerinin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Mevsim şartlarının kış olması havaların çok soğuk geçmesi kışların diğer yıllara oranla daha fazla olmasından dolayı ürün rekoltesinde yarı yarıya bir düşüş var. Özellikle son günlerde Antalya bölgesinde yaşanan hortum felaketinden dolayı seralarımız yerle bir oldu. Bu ne demek? Bu rekoltenin düşmesi ve fiyatların ikiye katlanması demektir. Bu hortum felaketi yaşanmamış olmasaydı havaların birazda olsa ısınmasından ötürü fiyatlarda düşüş bekliyorduk. Ama hortum felaketi oldu ve maalesef fiyatlarda bir düşüş yine olmadı. Bizim tahminlerimize göre 20-25 günden sonra artık fiyatlar düşmeye başlayacak çünkü havalar ısınacak ve rekolteler yükselecek. 3’üncü aydan sonra da tarla ürünlerimizde piyasaya girecek. Yani şu anki fiyatların çok çok aşağısında ürün satılabilecek” ifadelerini kullandı.

“BİZ ÜRETİMİMİZİ YETERİ DERECEDE YAPAMIYORUZ”
Üretimi yeteri derece yapamadıklarını anlatan Orhan,  “Bu durum sadece bugünlere haiz bir oran değil. Bizim ülkemizin maalesef tarım politikasında bir yanlışlık var. Biz üretimimizi yeteri derecede yapamıyoruz. Bundan dolayı arz talebi karşılayamıyor ve dolayısıyla fiyatlar yükseliyor. Bu bir kuraldır. Siz piyasaya ihtiyacı kadar ürün sunamadığınız zaman fiyatlar yükselir. Bizim ne yapmamız lazım? Önce ülkemizin her ay ne kadar sebze ve meyveye ihtiyacı olduğunu tespit edip bu ürünlerin en kaliteli en yüksek rekolte ile nerede elde edildiğini belirtmemiz ve buna göre çiftçimizi yönlendirmemiz lazım. Biz bir tarım ülkesiyiz ama maalesef bütün tarım ürünlerini dışarıdan ithal edecek bir duruma geldik. Şimdi patlıcan fiyatları çok yüksek. Ama seralarda patlıcan çıkmıyor. Hava soğuk bitki ürün vermiyor. Bunun bir çözümü var. Biz üretim ve denetim diyoruz” şeklinde konuştu.

“KARABORSACILIĞI DA SPEKÜLASYONU DA 8-9 BİN ŞUBESİ OLAN MARKETLER YAPAR”
Orhan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Yine hal yasası ile ilgili muzdarip olduğumuz bir konu var. Bütün oklar bize yönelmiş durumda. Biz yıllardır avazımız çıktığı kadar dedik ki arkadaşlar gelin bizi denetleyin. Eğer biz ürünleri yüksek fiyatta fahiş karlarla satıyorsak, dükkânlarımızı kapatın. Ama bu işin sorumlusu biz değiliz çünkü mal halden çıktıktan sonra fiyatı katlanıyor. Bu işin çözümü önce üretimi dengeleyeceğiz, daha sonra da etkin denetimi saha da uygulayacağız. Biz özellikle cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyoruz; sayın cumhurbaşkanımız 2008 yılında bu yana biz her defasında gelin denetleyin dedik, bu işin esas sorumlusu ulusal marketlerdir dedik. Ama dinletemedik. Çok şükür ki gerçek anlaşıldı. Bir hal esnafının ne spekülasyon yapacak gücü vardır ne kara borsacılık yapacak kapasitesi vardır. Karaborsacılığı da spekülasyonu da 8-9 bin şubesi olan marketler yapar.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz