BDDK’nın kredi kartında taksit miktarını artırmaya yönelik iyileştirme çalışması, son yıllarda altın fiyatlarının yüksek seyretmesi ve birçok nedenden dolayı işleri durgunlaşan kuyumcuların umudu oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartında taksit miktarını artırma yönündeki çalışması, son yıllarda altın fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle satışları azalan kuyumcuları sevindirdi. Kahramanmaraş Kapalı Çarşı Kuyumcu esnafları, birkaç yıl öncesine kadar kredi kartıyla satın alınan altında taksit miktarının 12’ye kadar çıkabildiğini ancak alınan bazı ekonomik tedbirler sonucu bu uygulamanın kaldırıldığını söyledi.

TAKSİT ARTATSA PİYASA HAREKETLENİR’
Kapalı Çarşı kuyumcu esnaflarından Necdet Uzdil, şunları kaydetti: “Taksit sayısı arttıkça vatandaşın alım gücü artar. Vatandaşın belli kapasitelerde maaşları var. Bu taksit imkânının artmış olması her bakımdan iyi olur. Hem kuyumcu için iyi olur satış yaparız. Vatandaş için iyi olur taksitler çoğalırsa daha çok alım olur. Yani taksitin artması her iki taraf içinde güzel olur. Bu taksit yasağı varken işlerimiz bir hayli durmuştu. Sektör deyim yerindeyse kan ağlıyordu. Zaten taksit imkânının geri gelmesi ve taksit imkânlarının artması şikâyetler üzerine oldu. Eğer taksit artarsa bizim işlerimizde hareketlenir. Şu anda işlerimiz durgun çünkü altın fiyatları her geçen gün yükseliyor ve bu durum vatandaşı tedirgin ediyor.”

VATANDAŞ PEŞİN FİYATINA ALACAK DURUMDA DEĞİLDİ’
Bir başka kuyumcu esnafı Mehmet Akif Erzengin ise şunları dedi: “Taksit imkânlarının genişletilmesi bizim için mutlaka bir olumlu getirisi olacaktır. Taksit fırsatı olmadığı için vatandaşın doğal olarak alım gücü düşüktü. Vatandaşın peşin fiyatına altın alacak durumda değildi. Ama bu imkânla artık vatandaşın alım gücüde artar. Zaten artık vatandaşlar 4 taksiti de yeterli görmüyor ve bu nedenle de almaktan da vazgeçiyor. Yaklaşık 1 yıldır bu uygulama devam ediyor ve bu uygulamadan sektör olarak 12 taksit kadar olmasa da yarar gördük. Ancak son günlerde BDDK’nın taksit sayısında iyileştirme yapacağı ve eskiden olduğu gibi 12 taksit uygulamasına sektörümüzü de dâhil etmeyi düşündükleri haberleri bizi fazlasıyla memnun etti. Önceden bankalar 36 ay taksit yapıyordu ve bu hem bizim hem de vatandaş açısından iyi oluyordu. Belki tekrar 36 ay taksit olmaz ama en azından 12 ay taksit olursa kuyumcular ve vatandaşlar rahat bir nefes alır.”
Haber: Emre Akkış
Editör: Mahmut Beyaz