Birçok sektörde olduğu gibi kuyumculuk sektöründe de esnaf piyasanın hareketsizliğinden, işlerinin durgun olduğundan yakınıyor. 2016 yılında istediği işi yapamayan ve beklentinin altında kalan kuyumcu esnafı umudunu yaza sakladı. Bir düşüp bir yükselen altın fiyatlarından dolayı neredeyse iş yapamaz hale gelen kuyumcu esnafı, düğün sezonu ve akabinde yurtdışında olan gurbetçilerin izne gelmesini bekliyor. Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşısı Kuyumcu esnaflarıyla yaptığımız görüşmeler sonucundan esnaf, altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı iş yapamaz hale geldiklerini ve şu an için umutlarını yaz sezonuna bağladıklarını anlattı. Düğün sezonunun yaklaşması ve gurbetçilerin izne gelecek olmasından dolayı işlerinin hareketlenebileceğini ifade eden esnaf, altın fiyatlarının da düşmesini bekliyor.

PİYASA KİTLENMİŞ DURUMDA’
Kuyumcu esnaflarından Onur Dayıoğlu, şöyle konuştu: “Şu an itibariyle altın fiyatları yüksek. Fiyatların birazda olsa düşmesi için referandumu bekliyoruz. Sadece biz değil birçok sektör referandumun sonuçlanmasını bekliyor. Referandumda sonuç ne çıkacak? Sonuç çıkınca fiyatlar nasıl olacak? Bununla ilgili herkes bir çelişki içerisinde ve piyasa adeta kitlenmiş durumda. Fiyatların bu şekilde aşırı yüksek olması ister istemez alıcıyı etkiliyor. Referandumdan sonraki ayın sonunda da malum Ramazan ayı geliyor. Tabii yine ramazan ayının verdiği bir durgunlukta olacaktır. Ama sonrasında inşallah işlerimiz açılır. Gurbetçilerinde sezonu Mayıs ayından sonra başlıyor. İzincilerimizde gelecektir. Onlarında sektöre etkisi olacaktır. Kış sezonunu çok kötü geçirdik. Fiyatlar yükseldi, birkaç olaylar oldu ve bundan dolayı yine durgun bir sezon geçirdik. Ama az öncede dediğim gibi inşallah bu yazdan umutluyuz.”

FİYAT DÜŞERSE İŞLERİMİZDE HAREKETLENİR’
Bir başka kuyumcu esnafı Kürşat Fidan şunları söyledi: “Kış sezonu çok durgun geçti. Ülkemizde gelişen olaylar ister istemez sektörümüzü de etkiledi. Sektörümüz etkilendiği için doğal olarak fiyatlarımız da yükseldi. Fiyatlar yükselince de vatandaş altın alma konusunda çok çekingen davrandı. Vatandaş altın almayınca da sektör bir durgunluk yaşadı. Ama yaz geliyor. İnşallah durgun geçen bir kış sezonunun ardından bu yaz işlerimiz, sektörümüz hareketlenir. Fiyatlar biraz daha düşerse inanıyoruz ki işlerimiz daha iyi olacaktır. Bizim sektörümüzün zaten yüzde 90’ı gurbetçilere bağlı durumda. Hem yatırım yönünden hem düğün sezonu yönünden gurbetçilerimiz altın alıyor. Geçen yıl gurbetçilerimiz gelmediler ama bu yıl ben gurbetçilerimizin geleceğine de inanıyorum. Düğün sezonu yaklaşıyor ama fiyatların yüksek olması bizi kuyumcu esnafları olarak tedirgin ediyor. İnşallah beklediğimiz gibi bir sezon geçiririz.”

BEN YAZ SEZONUNDAN UMUTLUYUZ’
Bir diğer kuyumcu esnafı Cuma Bekçi ise şunları kaydetti: “Kış sezonunda birçok sektörde olduğu gibi kuyumcu sektöründe de durgunluk yaşadık. Altın fiyatlarının bir inip bir yükselmesi işlerimizi olumsuz etkiledi. Uzun bir süredir zaten işlerimiz de durgunluk vardı. Geçtiğimiz yaz döneminde gurbetçilerimiz kente gelmemişti. Ama bu yıl ben yaz sezonundan umutluyuz. İnşallah güzel bir yaz dönemi geçiririz ve işlerimiz hareketlenir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz