Kurban Bayramına kısa bir süre kala Kahramanmaraş Canlı Hayvan Pazarı hareketlenmeye başladı. Manşet Gazetesi haber ekibi canlı hayvan pazarına giderek piyasayı araştırdı. Canlı hayvanın kilosu 11 TL iken Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 500 TL başladığı belirtildi. Kurbanlık sahipleri fiyatların bayrama bir hafta kala değişebileceğini kaydetti. 

Kurban Bayramı’na bir ay kala Kahramanmaraş Canlı Hayvan Pazarı’nda kurbanlıklar getirilmeye başlandı. Açılan hayvan pazarında kurbanlık fiyatlarının şimdilik geçen yılla aynı olduğu belirtildi. Kurbanlık sahipleri fiyatların bayrama 1 hafta kala değişebileceğinin altını çizerek kurbanlık alırken nelere dikkat edileceği konusunda uyarılarda bulundular.

Satışa çıkarılan kurbanlıklar yeni sahiplerini beklerken, satıcılar da ilgiyi artırabilmek için çeşitli yollar deniyor. Son yıllarda ilçede büyükbaş kurbanlıklara olan yoğun talep nedeniyle küçükbaş yetiştiricileri de müşterilerine taksit imkânı sunarak satışlarını artırmanın yolunu arıyor. Vatandaşlar ise bayrama sayılı günler kala, kurbanlıklarını almak için Hayvan pazarına gidip fiyat araştırması yapıyor.

 

“FİYATLARIN YÜKSELME SEBEBİ HAYVANIN AZ OLMASIDIR”

Hayvan satıcısı Mehmet Biricik, fiyatların 500 TL’den başladığına işaret ederek hayvanların kilosunun değişmesinde fiyatlarında yükseldiğini söyledi. Bu yıl fiyatların yükselmeyeceğini savunan eden Biricik, “Et fiyatlarının yükselmesinin sebebi hayvanların azlığıdır. Tabii bunun kurbanlıklara etkisi olur.

Hayvan fiyatları şu an çok ideal bundan aşağısı besiciye zarar veriri, yukarısı da insanların kurban kesmesini zorlaştırır. Geçen yıl etin kilosunu 11 TL’ye satmıştık. Bu rakam 8 TL’ye kadar düşmüştü. Bu sene ise yine 11’TL’den satıyoruz, ama ilerleyen günlerde ne olur bilinmez” dedi. Bu yıl dışardan ithal hayvan geleceğini iddia eden Biricik, “Kahramanmaraş’ta hayvanlarımız yetersiz eğer dışardan ithal hayvan gelmezse rakamlar çok astronomik boyutlara ulaşır. Vatandaşların kurbanlıkları son 1 hafta kala almasını tavsiye ederim. Her sene son günlerde fiyatlar düşüyor. Ama fiyatların bu şekilde olması bizim açımızdan iyi. Düşük olursa biz besiciler olarak zarar ederiz. Şu an fiyatlar hem bizim açımızdan hem de vatandaş açısından gayet iyi” şeklinde konuştu.

 

HAYVANIN GENEL YAPISI ÇOK ÖNEMLİ 

Vatandaşlara kurbanlık alırken bazı tavsiyelerde bulunan Biricik, “Kurbanlık hayvanlarda vatandaşların dikkat edeceği hususlar genelde, hayvanın genel yapısına bir bakması lazım. Hayvanın tüylerinin parlak ve canlı olması lazım. Kabarık, uzamış görüntüsü olmaması gerekiyor. Hayvanın genel duruş itibariyle canlı bir duruş sergilemesi önemli. Kurbanlık kesiminde 2 yaşını geçmiş hayvan olması gerektiğinden, vatandaşlarımız buna da dikkat etmelidir. Pasaportlarında yaşı ile ilgili bilgiler vardır ama vatandaşlarımız dişlerine bakarak da bunu anlayabilir. Vatandaşın kapak diye tabir ettiği süt dişlerinin çıkıp, kalıcı dişlerinin gelmesi lazım” diye konuştu. Başka bir hayvan satıcısı Cüneyt Hançer ise Kurban Bayramına doğru fiyatların bin TL’ye kadar çıkabileceğine işaret ederek, “Geçen sene ki Kurban Bayramı’yla bu sene ki Kurban Bayramı arasında pek bir değişiklik olacağını zannetmiyorum” dedi. 
(Mücahit Dalkara)

Editör: Mahmut Beyaz