Kahramanmaraşlı vatandaşların birçok ihtiyacını karşıladıkları Kahramanmaraş Semt Pazarlarını gündemine almaya devam eden Manşet Gazetesi'nin bir sonra ki durağı Pazartesi pazarı. Pazar esnafı genellikle kredi kartlarından şikayetçi. Esnaf, kredi kartları çıktıktan sonra insanların marketlere yöneldiğini ve pazara olan ilginin de azaldığını söyledi.

Meyveden sebzeye kıyafetten ev araçlarına kadar birçok ürünün bulunduğu semt pazarları eskiye göre olmasa da ayakta kalmaya devam ediyor. Birçok esnafla yaptığımız görüşmeler sonucu esnaf, pazarın yine diğer pazarlar gibi askerler tarafından sıkıyönerim zamanında kurulduğunu söylerken, pazarında eski işleyişini yitirmek üzere olduğunu belirtti. Gazete olarak her gün bir başka semt pazarını gündemimize alırken pazarda ki genel durumu da siz okuyucularımız için araştırdık. Pazarı analiz eden haber ekibimiz Pazartesi pazarında işlerin durgun olduğu sonucuna saptadı. Ayrıca fiyat araştırması da yapan haber ekibimiz fiyatların diğer günlerde kurulan pazarlarda ki fiyatlara yakın olduğu sonucuna vardı.

İşte Pazar esnafıyla yaptığımız röportajlar...

Abdullah Kesmepalıdı

Pazartesi pazarı yaklaşık olarak 1985 yıllarında kuruldu. Tam sıkıyönetime geçiş zamanında kuruldu. Yusuf Haznedaroğlu tarafından kuruldu. O zamanlar buraya gelip pazar yeri açmışlar. Belediye de herkese birer kart dağıtıp yer vererek pazar yeri olmuş. Ben 22 yıllık pazar esnafıyım. Pazartesi pazarının ilk kurulduğu yıllarda ki işleyişi haliyle yok. Önceden çuval çuval mal satardık ama şimdi ancak 150-200 kilo mal satabiliyoruz. Bunun sebebi de insanların marketlere yönelmesi. Kredi kartı çıktıktan sonra vatandaşlar pazar yerine marketleri tercih eder oldu. Pazarda ki fiyat durumları da şu an için normal.

Kadir Çiftçi

Pazartesi pazarı 1985 yılında askerler tarafından sıkıyönetim zamanında kuruldu. Pazarın genel durumu önceden daha iyiydi. Çünkü bu kadar market ve avm yoktu. Marketler çoğalınca günden güne pazara olan ilgide düştü. İlk zamanlarda pazartesi pazarı çok kalabalık oluyordu. Ama şimdi o kadar kalabalık değil hatta normalinde altında. Pazarda ki fiyatlarda genel haliyle normal ama bazı ürünlerin az olmasından dolayı pahalı ürünler var.

Hikmet Kara

Pazartesi pazarı sıkıyönetim zamanında Yusuf Haznedaroğlu Paşa tarafından kurulmuş. Pazarlar önceleri daha güzeldi ve yoğundu. Marketler çoğalınca ve kredi kartları çıkınca insanlar marketlere yöneldi. Bizim pazarda ki satışlarımızda haliyle düştü. Ama daha kaliteli ve taze ürünler marketlere değil pazarlara geliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz marketler yerine alışverişlerini daha taze malların bulunduğu pazarlara yönelsinler. Pazarda ki fiyatlar genel olarak vatandaşın bütçesine göre normal durumda.

Pazarda ki genel fiyat durumu;

Köy Domatesi: 2.5 TL

Kornişon Salatalık: 1.25 TL

Elma: 2 TL

Kuru soğan: 2 TL

Beyaz Lahana: 4 TL

Kırmızı Lahana: 1,5 TL

Brokoli: 4 TL

Havuç: 1 TL

Patates: 85 krş

Yeşil Soğan: 8 TL

Marul: 2 TL

Limon: 3 TL

Nar: 1.5 TL

Portakal: 1 TL

Mandalin: 2 TL

Şalgam: 2 TL

Turp: 2 TL

Greyfurt: 1.5 TL

Hurma: 1.5 TL

Armut: 1.5 TL

Biber: 4 TL

Kivi: 4 TL





Editör: Mahmut Beyaz