Geçen yılın son günlerinde esnafın nakit sıkıntısını gidermek amacı ile verilen Esnafa faizsiz 50 bin lira kredi uygulamasının 2017 yılı başvuruları geçtiğimiz aylarda başlamış ve Kahramanmaraş’tan yaklaşık 35 bin KOBİ devletin verdiği bu destek kredisinden faydalanmak için başvurmuştu. 2017 kredi desteğinin sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte başvuran 35 bin KOBİ’den yaklaşık 6 bin 500’ü bu destekten faydalanma hakkı kazandı ancak bankalarla esnaf arasındaki anlaşmazlıkların ardından birçok KOBİ kredi desteğini bankalardan alamadı. Konuyla ilgili istişare yapmak ve olan sorunu çözmek amacıyla dün KOSGEB İl Müdürlüğü’nde 2017 yılı Kredi Faiz Desteği Koordinasyon Toplantısı düzenlendi. Toplantıya KOSGEG İl Müdür vekili Nihat Karademir, KOSGEB Başkanlık Müşaviri-Osmaniye-Kahramanmaraş Kredi Koordinatörü Ahmet Alperen, banka ve esnaf odaları temsilcileri katıldı. Düzenlenen koordinasyon toplantısında sorunun çözümü için istişare yapıldı.

KALICI ÇÖZÜMLER BULUNMASINI SAĞLAYACAĞIZ’
Toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan KOSGEP İl Müdür vekili Nihat Karademir, kalıcı çözümlerin bulunmasını sağlayacaklarını söyledi. Karademir, “ Hükümetimizin krediye ve finansmana ulaşma konusunda sıkıntı yaşayan KOBİ’lerimize, özellikle de mikro ölçekli işletmelerimizin durumunu bir nebze olsun hafifletmek için ve içinde bulunduğumuz zor durumlarda esnafa küçükte olsa bir katkıda bulunmak amacıyla başlatmış olduğu sıfır faizli kredi kapsamında ilimizde 6 bin 500 aşkın firmamızın başvuruları kabul edilmiştir. Bunların önemli bir kısmını hem KOSGEB nezdinde hem de bankalar nezdinde işlemleri tamamladık ama henüz evraklarını bize ulaştırmamış veya değişik sebeplerden dolayı bankalara ulaşmamış olan yaklaşık 2 bin civarında firmamız var. Bugünkü toplantımızın amacı bankalarımızın ve esnaf odalarımızın temsilcilerini bir araya getirmektir. Bu süreçte her 3 tarafta sorunlarını çözerek birbirine yardımcı olacaktır. İnşallah burada bizim bankacı arkadaşların ve esnafın aşamayacağı sorunlar olduğu zaman bunları da Başkanlık Müşavirimiz Ahmet Alperen aracılığıyla Ankara’ya iletip, kalıcı çözümler bulunmasını sağlayacağız” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’A 135 MİLYON TL KAYNAK!
KOSGEB Başkanlık Müşaviri-Osmaniye-Kahramanmaraş Kredi Koordinatörü Ahmet Alperen ise Kahramanmaraş’a 135 milyon TL tutarında bir kaynağın aktarılacağını kaydetti. Alperen, “Hükümetimizin vermiş olduğu faizsiz kredi desteği kapsamında çalışmalar yapıyoruz. Kahramanmaraş’ımızda 35 bin seviyesinde KOBİ işletmesi bulunmaktadır. Bununda 6 bin 500 civarındaki işletme bu krediyi almaya hak kazanmıştır. İsteriz ki 6 bin 500 sayısındaki işletmelerin tamamı bu faizsiz kredi desteğinden faydalanmış olsunlar. Bu destek Kahramanmaraş’ımıza ve ülkemize nakit akışı kazandıracaktır. Başkanlığımız ve Sanayi Bakanlığımız bu konuda hassas davranmaktadır. Umuyorum ki bu kredi en iyi şekilde kullanılır, yerine amacına ulaşmış olur. Kahramanmaraş’ımıza 135 milyon TL’lik bir kaynak aktarılacağını tahmin ediyoruz. İlçelerimizle birlikte sanayimize, imalatçımıza, esnafımıza bir can suyu olacak şekilde kredi desteği vermiş olacağız” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz