KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, Hükümetin özellikle imalatçı kobilere yönelik yeni destek programı olan Kobi-Gel ile ilgili Kahramanmaraş'ta daha çok firmanın başvurusunu almak olduğunu söylerek “Amacımız şehrimizde daha fazla proje bütçesi elde edebilmektir” dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kahramanmaraş İl Müdürü Gökhan Doğan, yeni bir destek programı olan Kobi-Gel ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Kobi-Gel'in hükümetin yeni bir projesi olduğunu söyleyen Doğan, amaçlarının bu programla birlikte Kahramanamaraş'a daha fazla proje bütçesi elde edebilmek olduğunu belirtti. Doğan, “Kobi Gelişim Destek programıyla birlikte özel sektörde faaliyet gösterenlere, orta ve yüksek düzey teknolojik üretim yapan firmalara yönelik bir destek programımız oldu. Burada toplanmamızın amacı da bu destek programından Kahramanmaraş’ta mümkün olduğunca daha çok firmanın başvurusunu alarak daha çok firmaya destek olup Kahramanmaraş’a daha fazla bir proje bütçesi elde edebilmek azmi içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

 

'YÜZDE SIFIR FAİZLİ 100 BİN TL'
Hükümnetin seçim vaatleri arasında yer alan ve 50 bin TL hibe yüzde 0 faizli 100 bin TL destek uygulamasının yürülüğe girdiğini söyleyen Doğan, şunları kaydetti:KOSGEB 1990 yılında Kobilere hizmet etmek için kurulmuştur. Bu yıl KOSGEB 64. Hükümet döneminde bütçesini yüzde 300 arttırarak bir ilke imza attı. Başbakanımızın seçim vaatleri içerisinde de 26 Aralık 2015 tarihi itibariyle girişimcilere 50 bin TL hibe yüzde 0 faizli 100 bin TL destek uygulaması yürürlüğe girdi. Bununla ilgilide Kahramanmaraş’tan çok ciddi bir sayıda talep topladık. Şu ana kadar 2016 yılı içerisinde 75 projeye onay verildi. Hükümetimizin yine Kobilere ve özellikle imalatçı Kobilere yönelik yeni bir destek programı yürürlüğe girdi. Yeni yürürlüğe giren programın ismi ise Kobi-Gel oldu.”

'KOBİLER İŞLETMELERİN YÜZDE 99.82'SİNİ KAPSIYOR'
Kobinin tanımını yapan Doğan, Kobilerin Türkiye'de ki işletlemelerin yüzde 99.82'sini kapsadığını belirtti. Doğan, “Kobi: 250 kişiden az çalışanı olan 40 milyon TL net satış, hasılat ve bilançosunun toplamını geçmeyen işletmelere diyoruz. Kobiler Türkiye’de işletmelerin yüzde 99.82’sini kapsıyor. İhracatın ve istihdamın ciddi bir rakamını yüzde 70’ine yakını Kobi tarafından sağlanmaktadır. KOSGEB olarak 81 ilde yürütüyoruz. Şu anda Kobi gelişim destek programı kapsamında destek üst limitimiz bir milyon TL ama çağrı bazlı da her çağrıya yönelik üst limitler değişmektedir. İl çağrı dönemimiz 1 Nisan itibariyle başladı. 6 Mayıs 2016 itibariyle de çağrımız sona erecek. Başvurular 6 Mayıs’a kadar sürecek” diye konuştu.

'PROJE SÜRESİ 6 VE 12 AY'
Proje süresinin 6 ve 12 aya kadar olduğunu ifade eden Doğan, sözlerinin devamında şunları dedi: “Bireylerin hedefledikleri ise imalat sanayi olup birisinde orta ileri teknoloji diğerinde geleneksel imalat hedefleniyor. Projeye başvuru yapacak olanlar için ise şartlarımız şunlardır: işletmeler 2014 ve 2015 bilgi beyannamelerinin onaylı olması yani işletmenin en azından 1 Ocak 2015’te kurulmuş olması gerekiyor. 2014-2015 bilançoları ile kurumlar vergisi gelir vergisi beyannamelerini ihraç edilebilen 2014-2015 yıllarından herhangi birinde faaliyet karı elde eden işletmelerdir. İşletmelerin 2 yıldan birinde en azından birinde kar göstermesi gerekiyor ve ancak bu işletmeler faydalanabiliyor. Proje süresi 6 ve 12 aydır.”

'SUNULACAK PROJENİN SOMUT OLMASI GEREKİYOR'
KOSGEB'e sunulacak olan projelerin tamamlanması sonucunda somut bir çıktıya dayanması gerektiğini söyleyen Doğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Her projenin bir zaman dilimi mevcut ve bir bütçesi vardır. Projede de 6 ay ve 12 ay gibi bir zaman söz konusudur ve bununla sınırlıdır. Belli bir amacın gerçekleşmesine yönelik olan faaliyetler bütününe de proje denir. KOSGEB’e sunulacak proje bir mal veya hizmetin şirket sorun ve ihtiyaçlarını gidermeye yönelik olmalıdır. Net olarak ifade edilen faaliyetler geliştirildikten sonrada tamamlanması sonucunda somut bir çıktının olması gerekiyor. Kapasite ise teorik olarak en azından bir çıktısı görülerek üretim arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Üretimde arttırılmayacaksa maliyetler düşürülecek.”

Haber: Emre Akkış






 


 

Editör: Mahmut Beyaz