Soğuk kış günlerinin yaklaşmasıyla birlikte, vatandaş odun kömür alımlarını hızlandırmış durumda. Geçen yıla göre bu yıl ki fiyatlar dar gelirli vatandaşları pek memnun etmedi. Kahramanmaraş Mahrukatçılar Odası Başkanı Ramazan Bayrak, bu pahalılığı doların artmasına bağladı.

Kahramanmaraş’ın kuru soğuğundan korunmak isteyen vatandaşlar odun ve kömürlere akın etmeye başladı. Odun ve kömür fiyatlarındaki son durumu araştıran haber ekibimiz Odun ambarına giderek Kahramanmaraş Mahrukatçılar Odası Başkanı Ramazan Bayrak’tan net bilgiler aldı. Bayrak’a piyasadaki hareketliliği ve fiyatları sorduk. Bayrak ise şu açıklamalarda bulundu: “Mevsim icabı şu anda vatandaş odun ve kömür alıyor. Satışlar önceki yıllara göre haliyle düşük çünkü artık yüzde 60-65 oranında evlere doğalgazın gelmesiyle ister istemez odun ve kömür satışlarında bir düşüş yaşandı. Ama buna rağmen satışlarımız oldukça iyi durumda. Bu yıl odun kömür fiyatlarının geçen yıla göre daha pahalı olması alıcı gibi satıcıları da zor duruma sokuyor.”

ODUN VE KÖMÜR FİYATLARI
Geçen yıla göre bu yılki odun ve kömür fiyatlarında bir artış yaşandığını söyleyen Bayrak, bu yılki fiyatları da şöyle sıraladı. Bayrak, “ Geçen yıla oranla bu yılki fiyatlarımızda bir artış yaşandı. Bunun sebebi ise doların artmasıyla beraber odun ve kömür fiyatlarının da artmasıydı. Bu yılki fiyatlarımız ise şöyle; Çamın tonu:400-450 TL, meşe odunu 500-500 T, Rus linyit kömürü 500-580 TL arasında kalitesine göre fiyatları da değişiyor. Genel anlamda odun ve kömür fiyatlarımız bu şekilde” ifadelerini kullandı.

ODUN VE KÖMÜRE ZAM GELDİ
Odun fiyatlarının geçen yıla göre artış gösterdiğini ifade eden Bayrak, “Bu sene odun fiyatlarında fark oldu çünkü kaynak bulunmadığı için odunun tonuna 50 TL zam geldi. Şu anda odunun kalitesine göre 400 ila 500 TL arası değişiyor. Kömür fiyatları da geçen seneye göre artış gösterdi. Doların yükselmesi kömüre de zam getirdi. Kömür ise şu anda 500 ila 580 TL arasında. Fiyatlar taksitli peşin olarak da değişiyor” şeklinde konuştu.

‘İŞLERİMİZ YARI YARIYA DÜŞTÜ’
Kalorifer merkezi ısınma sistemi olan binalarda doğalgaza geçilmesini kendilerini zora soktuğunu da ifade eden Bayrak, “Kahramanmaraş’ta ısınmak için doğalgazın hızla tercih edilmesi işlerimizi oldukça kötü etkiledi. Son 5 yılda işlerimiz yarı yarıya düştü. Ancak buna rağmen yine de odun ve kömüre rağbet oluyor” dedi.
Haber: Emre Akkış

 

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz