Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programından milyonlarca kiracıyı sevindirecek haber çıkarken,  kira artışları artık TÜFE'ye göre belirlenecek. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Doğrufiyat.Net Müdürü Ali Osman Arslantürk,20 milyon Kiracının olduğu Ülkemiz de TBMM sunulan teklif yasalaşırsa, kiralar TÜFE'ye göre artacak. Kiracıların bu kanunla karı olmuş olacaktır.  Meclise sunulan kanun teklifine göre kira artışı ÜFE yerine TÜFE'ye göre belirlenecek. Yürürlük de ki Mevcut yasaya göre kira atışı son 12 aylık ortalama üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre yapılıyor. Bu rakam önceki gün açıklanan verilere göre yüzde 25.52 oldu.. Açıklanan bu rakama göre ev sahipleri kiracılarına bu ay en fazla %25,52 oranında zam yapabilecekler” dedi.

“GAYRİMENKUL GERÇEK DEĞERİNDEN AZ YÂDA ÇOK GÖSTERİLEMEYECEK”

Arslantürk, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Tapu ve rayiç bedel farkı Gayrimenkul alıcı ve satıcılarını ileride sıkıntıya sokacak durumlar doğurmaktadır. İlerde her hangi bir incelemede Tapu ve rayiç bedel farkı hem alıcıya hem de satıcıya ceza kesilmesine sebep olmaktadır. Arsa ve konut alım satımında tapudaki bedel belediye rayiç değeri üzerinden değil gerçek değer üzerinden belirtilmelidir. Gerçek rayiç bedel gayrimenkulün günümüz piyasasındaki gerçek alım-satım değeridir. Her ne kadar belediye rayiç bedelleri belediyelerce belirlense de asgari değer üzerinden hesaplandığından, genelde gerçek değerler bundan çok daha yüksek rakamlardadır. Emlak vergisine esas olan belediye rayiç değeri; mülkün minimum değeri üzerinden belediyelerce hesaplanan m² alım-satım değeridir. Gayrimenkulü gerçek değerinden az gösterdiniz. Yani tapudaki bedeli belediyenin belirlediği rayiç bedel kadar gösterdiniz.

TİCARİ AÇIDAN DEĞERLENDİRME
Ticari Hukuki ve vergisel açıdan değerlendirmesini yapan Arslantürk, şu ifadelere yer verdi: “Bunun açacağı sıkıntıları aşağıdaki 3 başlıkta inceleyelim. Satılan mülkün tapu masrafları tapudaki değerin yüzde 4’ü kadar olduğu için konutun değeri ne kadar düşük gösterilirse ödenen harç da o kadar düşük oluyor. Burada gözardı edilen konu konutu satan kimsenin tapuda gösterilen bedel kadar hak sahibi olmasıdır. Şayet alıcı konutun bedelini ödemede gecikir ya da bedeli ödemezse satıcı ancak tapuda gösterilen bedel kadar hak talep edebilir. Dolayısıyla konutun gerçek değerinden az gösterilmesi, gösterilmeyen miktar kadar parayı riske atar.


HUKUKİ AÇIDAN DEĞERLENDİRME
Hisseli gayrimenkul alacak olanlar, diğer hissedarın şuf’a (ön alım) hakkını kullanarak gayrimenkulü tapuda belirtilen düşük bedelle alabileceği riskini unutmamalıdır. Bu aldığınız evi daha ucuza satmak zorunda kalmanız demektir.
Diyelim ki 2 hissedarı olan bir arazinin 1 hissesini bedeli 100.000 TL olmak üzere satın almak için anlaştınız. Tapuya gittiğinizde arsasının yarısını satan gayrimenkul sahibi harç çıkmasın diye gayrimenkulün değerini 60.000 TL olan belediye rayiç bedeli üzerinden göstermeyi teklif etti. Bu durumda 1 hissesinin gerçek değeri 100.000 TL olan bir taşınmazı 60.000 TL belediye rayiç bedelinden gösterip üzerini satıcıya elden tamamlayarak satın alma işlemini tamamladınız. Hissedarınızla herhangi bir anlaşmazlığa düşseniz veya art niyetli olarak Şuf’a (ön alım hakkı) için size dava açsa mahkeme tapuda gösterilen bedel üzerinden bir takdirde bulunacaktır. Bu aldığınız evi daha ucuza satmak zorunda kalmanız demektir.

Taşınmazın diğer yarısına sahip olan kimse açacağı bir Şuf’a (ön alım) davasında mahkeme veznesine belediye rayiç bedeli olan 60.000 TL'yi yatırarak sizin hissenizi alabilir.

VERGİSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRME
Belediye rayiç bedeli üzerinden gösterilen bir gayrimenkulü satarken gerçek değeri üzerinden satmak zorunda kalabilirsiniz. Konut kredisi alırken değer gerçek değer üzerinden gösterilmek zorundadır. Dolayısıyla siz belediye rayiç bedelinden göstererek aldığınız evi 5 yıl içinde gerçek değer üzerinden satmak zorunda kaldığınızda kazancınız olduğundan çok daha fazla gözükecek ve daha çok vergilendirileceksiniz. Tapuda evinizin değerini gerçek değer üzerinden göstermeye dikkat edin! Çünkü tapuya bildirdiğiniz tutar ile gerçek alış tutarı arasındaki farkın tespiti halinde aşağıdaki cezai yaptırımlar uygulanır.
1-Aradaki farkın üç katı vergi cezası
2-Farkın satış gününden itibaren faizi
3-Eksik bildirimden doğan harç farkı,farkın 3 katı usulsüzlük cezası ve ilave olarak gecikme faizi Düşük beyanda bulunup huzursuz olanlar veya ceza ödemek istemeyenler pişmanlık beyanında bulunabiliyorlar. Unutmayın vergide zaman aşımı beş yıl.”

ÜFE NEDİR?
Üretici Fiyatı Endeksi ya da kısaltması, Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.

TÜFE NEDİR?
TÜFE tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, İstatistik bilimindeki indeks sayılar ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel yıl kabul edilir.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz