Her gün yeni bir araştırma konusunu gündeme taşıyan Manşet Gazetesi bugün neye, ne kadar harcadığımızı araştırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kahramanmaraş’ın harcama yaptığı mal ve hizmetlerin listesini okuyular için derledik. TÜİK’ in son verilerinde ilginç sonuçlar yer alıyor.

TUİK hane halkı tüketim harcamasının türlerine göre açıkladı. Dağılımı TR63 bölgesinde yer alan Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de 2011 ve 2013 verilerine şu şekilde yansıdı.

CAN BOĞAZDAN GELİR

Kahramanmaraşlıların bütçesinden en fazla pay ayırdığı ürünlerin en başında yüzde 24,3 ile gıda ve alkolsüz içecekler gelmekte. Bu sonuca göre vatandaşlar cebindeki parasının önemli miktarını ‘Can boğazdan gelir’ diyerek yiyecek ve içeceklere harcadı. Bir başka cep yakan harcama ise konut ve kira. Yüzde 22,4 ile kira payı vatandaşın en fazla para ödediği harcama listesinde ikinci sırada. Türkiye’nin genelinde ilk sırada olan kira harcamaları Kahramanmaraş’ta da yükselişini sürdürürken yakın zamanda ilk sıraya yerleşecek gibi görünüyor.

ULAŞIM VE EV EŞYALARI CEP YAKTI

Ulaşım hizmetleri için vatandaşlar bütçesinden tam olarak yüzde 20,2’lik pay ayırdı. Evden işe, okula, alışverişe ve gezmeye giderken toplu taşıma ve özel araçları kullanmak mecburiyetinde olan vatandaşlar bunun için cebindeki paradan önemli bir miktar ayırdı.  

Özellikle ev hanımlarının ilgisini çekmek için her geçen yıl yeni trentlerle karşımıza çıkan evlerin olmazsa olmazı mobilya ve ev aletleri sektörü harcamalar listesinde 4’üncü sırada yer aldı. Mobilya ev aletleri ve bakım hizmetlerinin ev bütçesinden ayrılan pay yüzde 7,2 olarak açıklandı.

CEP TELEFONU VE İNTERNET HARCAMALARI ARTIŞTA

Kahramanmaraşlılar, bir başka tüketim sektörü olan ayakkabı ve kıyafet giderlerine ise yüzde 5,7 harcama yaptı. Bu harcamalar tekstilin yaygın ve ürünlerin ucuz olduğu Kahramanmaraş’ın giyime oldukça özen gösterdiğinin kanıtı. Vatandaşlarımızın lokanta ve otellere harcadığı para ise yüzde 4,6. Cebe girdikten sonra hayatımızın her alanında vazgeçilmez olan cep telefonları ve hızlı şekilde yayılan internet ise diğer haberleşme araçları ile beraber bütçeden yüzde 3,3’lük bir pay alıyor.

Kahramanmaraşlıların an az harcamaları ise şu şekilde listelendi. Alkollü içecekler sigara ve tütün ürünlerine yüzde 3, eğlence ve kültür:2,2, sağlık :1,6, eğitim hizmetleri: 1,3 ve Çeşitli mal ve hizmetler: 4,1 olarak belirtildi.

Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz