Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Emiralioğlu, 2016 yılında Kahramanmaraş tarımının artı ve eksi yönleri hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. 2016 yılının 2014 yılı gibi yine kurak geçtiğini dikkat çeken Emiralioğlu, geçen yılın özellikle uzun yıllar ortalamasına göre çok daha az yağış alınan bir yıl olduğunun altını çizdi. Maraş Altun ovasına Kartalkaya Barajındaki kuraklıktan ötürü su sıkıntısı olduğu için DSİ tarafından yapılan planlamayla 2’nci bir ürünün ekimine izin verilmediğini söyleyen Emiralioğlu, hububat açısından da kuzey ilçelerin kuraklıktan etkilendiğini belirtti. 2016 yılında tarla ziraatı olarak verimliliğin düşük olduğunu ifade eden Emiralioğlu, buna rağmen fiyatlarda çok ciddi bir problemle karşılaşmadıklarını ve 2016’da çiftçilerin pamuktan çok iyi paralar kazandığını kaydetti. “Zeytin bu yıl Kahramanmaraş açısından yok yılı oldu” diyen Emiralioğlu, 2017 yılında zeytinden iyi bir verim beklediklerini söyledi.

BUĞDAYIN VERİMLİLİĞİ DÜŞÜKTÜ, MISIR KURAKLIKTAN ETKİLENDİ’
Kuraklıktan dolayı 2016 yılında buğdayda verimliliğin düşük olduğunu, mısırın ise kuraklıktan dolayı etkilendiğini ifade eden Emiralioğlu, “Kahramanmaraş hem tarla ziraatı hem de meyvecilik anlamında farklı farklı ürünlerin ticari anlamda yetiştirildiği bir ildir. Bu bağlamda ürün çeşitliliğimiz zengindir. 2016 yılı Kahramanmaraş açısından çok kurak geçti. Özellikle uzun yıllar ortalamasına göre çok daha az yağış aldığımız bir yıl oldu. Bizim Maraş altı ovası 2 ürün yetiştiren en verimli bölgemizdir. Bu ovamız Kartalkaya Barajından sulanıyor. Bu barajımızda suyumuz yeterli değildi bu nedenle DSİ planlamasında 2’nci ürünün ekilmesine izin verilmedi. Bu nedenle Kartalkaya sulama barajının havzasında bir kaybımız söz konusuydu. Yine hububat açısından bizim kuzey ilçelerimiz Afşin, Elbistan, Göksun’da kuraklıktan etkilendi. Bu anlamda buğday verimliliğimiz düşüktü. Mısır da tabii kuraklıktan etkilendi” ifadelerini kullandı.

FİYATLARDA ÇOK CİDDİ BİR PROBLEMİMİZ YOKTU’
Zeytinin geçen yıl Kahramanmaraş için yok yılı olduğunu ve verimliliğin çok düşük seviyelerde olduğunu kaydeden Emiralioğlu, sözlerinin devamında şunları söyledi: “2016 yılı tarla ziraatı olarak verimliliğin düşük olduğu ve kuraklıktan etkilendiğimiz bir yıl oldu. Ancak fiyatlarda çok ciddi bir problemimiz yoktu. Pamuğun fiyatı 2016 yılında çok iyiydi. Bu alanda çiftçilerimiz pamuktan iyi para kazandılar. Meyvecilik açısından da 2016 yılı çok verimli bir yıl geçti. Özellikle Göksun’da elma rekoltemiz çok yüksekti. Andırın da kirazımız boldu. Üzümlerimiz ve Antep Fıstığımız iyiydi. Bu anlamda meyvecilikte verimli bir yıl olduğunu söylemek mümkündür. Zeytin bu yıl Kahramanmaraş açısından yok yılı oldu. Zeytinde verim çok düşüktü. Ama 2017 yılında zeytinden iyi bir verim bekliyoruz.”

EN VERİMSİZ ÜRÜN ZEYTİN, EN VERİMLİ ÜRÜN ELMA
Geçtiğimiz yıl tarımda en verimsiz ürünün zeytin en verimli ürünün ise elma olduğunu belirten Emiralioğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “2016 yılının Aralık ayı ve 2017 yılının Ocak ayında Kahramanmaraş, normalin üstünde bir yağış aldı. Bu tarımsal açıdan son derece olumlu. Mevsimsel yağış yeterli, eğer bu yağışlar devam ederse, barajın doluluğunu yüksek seviyelere çıkartırsa 2017 yılının daha verimli geçeceğini düşünüyorum. Kışın iyi geçmesi tarımsal anlamda iyi bir durum. Çünkü bitkilerin birçoğunun soğuklanmaya ihtiyacı var. Tabii 2016 yılında pamuk fiyatlarının yüksek olması 2017’de pamuğu 2’ye katlayacağını düşünüyoruz. Bunun yanında 2017’de yine soya ekimimiz artacak. 2016 yılı içerisinde en verimsiz ürün zeytin, en verimli ürün ise elma oldu.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz