Bölgemiz ve Ülkemiz ihracatında ilk 10’da yer alan Irak Pazarına yönelik olarak işbirliği imkânlarını artırabilmek, ticaret hacmimizi geliştirebilmek ve Irak Pazarı hakkında iş adamlarını bilgilendirmek üzere KMTSO Fuaye alanında maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde “Irak Ülke Günü” Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, Ticaret Bakanlığı Bağdat Ticaret Müşaviri Ferdi Yayla, Irak Cumhuriyet Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi T. Akram Salman, (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Recep Çalışkan ve iş adamları katılım gösterdi.

NASIL YÜRÜYECEĞİMİZİ KONUŞACAĞIM BİR TOPLANTININ İLKİ”

Başkan Balcıoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “350 ihracatçısıyla 140’tan fazla ülkeye ihracat yapan bir kent. Dış pazarda çalışmak istiyoruz, bu pazarda söz sahibi olmak, bu pazarda var olmak istiyoruz. Bunun için nereden başlamalıyız, nasıl başlamalıyız, nasıl yürüyeceğimizi konuşacağım bir toplantının ilki. İhracat destek ofisi adında bir ofis kurduk. Hedefimiz 2020 yılında Kahramanmaraş’ta ihracat yapmayan hiçbir kobimizin kalmamasıydı. Az ya da çok ihracatı tattıralım istemiştik ama maalesef her şey ters oldu. Bu yıl düşündüğümüz, kafamızdan geçirdiğimiz şeyler aksadı.”

TÜRKİYE VE IRAK ARASINDA DERİN BİR İLİŞKİ BULUNMAKTA”

Toplantıda Konuşan Irak Ankara Büyükelçiliğinin Ticaret Ataşesi Akram Salman, Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari faaliyetlerin geliştirilmesi ve ilerletilmesi maksadıyla bu toplantıyı yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Irak ve Türkiye arasında ticari fırsatlardan, aramızda olan ticari ilişkilerden bahsetmek üzere bugün buradayım. Ben 4 yıl boyunca Türkiye’de Ticaret Ateşesi olarak bulunmaktayım. Türkiye ve Irak arasındaki ticari ve ekonomik ilişiklerin geliştirilmesinin yanına da Türkiye’de birçok faaliyetlerde bulundum. Daha öncesinde Türkiye’mizin birçok büyük vilayetlerinde bu tür toplantılar düzenlendi. Türkiye ve ırak arasında geçmişten beri derin bir ilişki bulunmakta. Türkiye ve Irak arasındaki ihracat, ithalat ve karşılıklı ticaret hacminin genişlemesi amacıyla sizlerin yanındayım.

KORONAVİRÜSE RAĞMEN İLK 6 AYINDA 7,5 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİNE ULAŞTIK”

Türkiye ve Irak arasındaki ticaret hacmine bakacak olursak, 2018 yılında aramızdaki ticaret hacmi 11,5 milyar dolar 2019 yılında ise bu miktar 13 milyar dolara ulaşmış durumda. İçinde bulunduğumuz sıkıntılara rağmen dünyanın içerisinden geçtiği bu hastalık sebebiyle buna rağmen 2020 yılının ilk 6 ayında 7,5 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmış bulunmaktayız. Bu toplantının düzenleniyor olması bizim ilişkilerimizin daha da geliştirmemizin en büyük delilidir. Bizler iş adamlarımızla, yatırımcılarımızla bu ilişkilerin geliştirilmesini ve daha ileriye taşınmasını istiyoruz. Aramızdaki ticaret hacminin geliştirilmesi Irakta bulunan fırsatların sizlere sunulması, karşılıklı yardımlaşmanın geliştirilmesi maksadıyla slayt gösterisi hazırlandı. Burada istenen şeylerden bir taneside Iraklı yatırımcılarla Türk yatırımcılar buluşturma aralarında ortaklık tesis etme ve yatırımları Irak’a çevirmek.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz