Kadın ayakkabı üretiminde Türkiye 2\'ncisi olan Kahramanmaraş, sektördeki payını markalaşarak daha fazla artıracak. Yerelde marka olmayı başaran firmalar, dünyada ismini duyurma peşinde.

Kadın ayakkabısı üretiminde Türkiye\'de 2\'nci sırada yer alan Kahramanmaraş, sektördeki payını artırmak için markalaşmak istiyor. Ülkemizde İzmir, Kahramanmaraş, İstanbul ve Bursa kadın ayakkabısında öne çıkarken, Adana, Gaziantep ve Konya ise erkek ayakkabısında markalaşmayı başarmış şehirler. Son dönemde Ortadoğu, Türk cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerine yaptıkları ihracatla dikkat çeken Kahramanmaraşlı ayakkabıcılar, birçok önemli markanın da fason yani sipariş üretimini gerçekleştiriyor. Tekstil, madeni mutfak eşya ve gıda sektörünün ön plana çıktığı kentte, son yıllarda kadın ayakkabı üretiminde artış yaşanıyor. Kahramanmaraş’ın değişik yerlerinde bulunan yüzlerce atölyede binlerce çift kadın ayakkabısını hazır hale getiriyor.

MARKALAŞMAK ÇOK ÖNEMLİ

Kooperatif çatısı altında bir araya gelen ayakkabıcılar, 30 dönüm arazi üzerine kuracakları site sayesinde sektörde lider konuma geleceklerine inanıyor. Kahramanmaraş Hazır Ayakkabıcılar ve Saraciyeciler Odası Başkanı Cafer Tepe, sektörü ileriye taşıyabilmek için markalaşmanın çok önemli olduğunu söyledi. Tepe, \"Kadın ayakkabısında İzmir\'den sonra 2\'nciyiz. Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlara ihracat yapıyoruz. Ancak daha çok fason çalışıyoruz. Sektörümüzü ileriye taşıyabilmek için markalaşmak istiyoruz. Bunun yolunun da tesis ve teknolojiden geçtiğini biliyoruz. Bu anlamda ayakkabıcılar sanayi sitesi kurmak için 30 bin dönüm arazi satın aldık\" dedi.

Tepe, şuan itibariyle kadın ayakkabısında her modelin kendilerinde bulunduğunu dile getirdi. Modelistler sayesinde ortaya konulan çizimlerin üretime dönüştüğünü ifade etti. Tepe, \" Markalaşmak için patentler alıyoruz. Gerçekten şehrimizde büyük firmalar var. Fakat markalaşma yolunda adım atamadığımız için zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Bizim de tek gayemiz Kahramanmaraş\'ta yapılan bu imalatı marka değerini yükselterek Türkiye genelinde tanıtımı yapmaktır\" diye konuştu.

EN SON MODA AYAKKABILARI ÜRETİYORUZ

Yerli üretim her model kadın ayakkabılarının bulunabileceği yerlerden Kapalı Çarşı’da esnaf bayan ayakkabı satışlarına ağırlık veriyor. Günün modasına uygun her model kadın ayakkabısını bulunduğu çarşıda bayanlar beğendikleri ayakkabıyı ucuza aldıkları için memnun. Esnaf Sefa Köse, müşterilerinin büyük çoğunluğunun bayan olduğunu belirterek; “Son moda ayakkabılar şehrimizde üretiliyor. Bu durum şehrimiz için büyük bir avantaj. Buradaki çeşitleri başka illerde bulmak zor. Özellikle bayanlar yurtiçi yurtdışı her yerden gelip alışveriş yapıyor” ifadelerinde bulundu.

Haber: Şenol Güneş         

Editör: Mahmut Beyaz