Son dönemde piyasada çoğalan kaçak emlakçılar bu işi hakkıyla yapan emlakçı esnaflarının canını sıkıyor.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da kaçak emlakçılar piyasada kol geziyor. Bu hem devlet hem de emlakçı esnafları için olumsuz sonuçlar doğuruyor. Kahramanmaraş’ta emlakçı esnafı olan Nuri Başkonuş ve Cevdet Gökbulak, konuyla ilgili Manşet Gazetesi haber ekibine değerlendirmelerde bulundu. Başkonuş, “Piyasada olan kaçak emlakçılardan her esnafın olduğu gibi bizde mustaribiz. Bu kaçak emlakçılar hem insanların emlakçılara karşı olan güvenini zedeliyor hem de vergiden para kaçırarak haksız bir şekilde kazanç sağlıyor” ifadelerini kullandı. Bir diğer emlakçı esnafı Gökbulak, “Kaçak emlakçılarında kayıt altına alınması gerek. Bizler nasıl kayıt yaptırıp, vergi verip daha sonra dükkânımızı açıyorsak onlarında öyle yapması lazım. Kaçak emlakçılar bizim ekmeğimizle oynuyorlar” dedi.

‘KAÇAK EMLAKÇILAR İNSANLARIN GÜVENİNİ ZEDELİYOR’
Piyasada olan kaçak emlakçılardan her esnaf gibi kendisinin de mustarip olduğunu dile getiren Başkonuş, bu tür kişilerin vatandaşın emlakçılara karşı olan güvenini zedelediğini belirtti. Başkonuş, “10 yıldır emlak sektöründeyim. Piyasada olan kaçak emlakçılardan her esnafın olduğu gibi bizde mustaribiz. Bu kaçak emlakçılar hem insanların emlakçılara karşı olan güvenini zedeliyor hem de vergiden para kaçırarak haksız bir şekilde kazanç sağlıyor. Biz emlakçılar olarak her ay devletimize vergi veriyoruz. Emlakçılar Odası işini tam anlamıyla yapamıyor. Bu gibi kaçak emlakçılara karşı bir önlem almıyor. Sadece iş takibi yapıyor. Devletin kaçak emlakçılara karşı uyguladığı herhangi bir yaptırım yok. Ama bazen vatandaşın yaptığı şikâyet dikkate alınıyor. Bir vatandaş şahsa dayalı şikâyette bulunduğu zaman gereği yapılıyor fakat gerçek anlamda bir yaptırım söz konusu değil. Şu anda genel kanı Türkiye’de emlak ta bir sıçrama, hareketlilik yaşandı. Emlak değeri çok yükseldi. Mesela Kahramanmaraş 10 yılda kat etmesi gereken mesafeyi 2 yılda kat etti. Bunun sonucunda da kaçak emlakçılar oldukça çoğaldı. İnşallah bu duruma bir çare bulunursa bizlerde rahat ederiz” şeklinde konuştu.



‘EKMEĞİMİZLE OYNUYORLAR’
Bir diğer emlakçı esnafı Cevdet Gökbulak, kaçak emlakçılarında kendileri gibi vergi verip, dükkân açıp öyle çalışması gerektiğini belirterek, kaçak bir şekilde emlakçılık yapan insanlarında kendileri gibi emlakçıların ekmekleriyle oynadıklarını söyledi. Gökbulak, “Kaçak emlakçılarında kayıt altına alınması gerek. Bizler nasıl kayıt yaptırıp, vergi verip daha sonra dükkânımızı açıyorsak onlarında öyle yapması lazım. Kaçak emlakçılar bizim ekmeğimizle oynuyorlar. Bu tür kaçak emlakçıların artmasının sebebi ise maliyede gerekli denetimlerin yapılamamasıdır. Kahramanmaraş’ta kaçak emlakçılar çok fazla. En az Emlakçılar Odası’na kayıtlı kişilerin 3 katıdır. Biz emlakçı esnafları olarak bu durumdan çok fazla rahatsızlık duyuyoruz. Eğer bu kaçak emlakçılar biterse hem devlet kazanır hem esnaf kazanır hem de vatandaşın içi rahat eder” ifadelerini kullandı.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz