Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, Kahramanmaraş'ın eti çok sevdiğini fakat kentte etin yetersiz olduğuna işaret ederek, ithal etin biran önce piyasaya sürülmesi gerektiğini söyledi.

Kasap Esnafı ve vatandaşlar ete uygulanan tavan fiyatlarında indirim yapılmasını beklerken, et piyasasının durumu üçüncü şahısların insafına bırakıldı. Bazı kesimler et fiyatlarındaki artışı kasaplara bağlarken, esnaf bu artış için; ''Ucuza alırsak ucuza, pahalı alırsak pahalıya satarız, et fiyatlarındaki artışta etkili bir rolümüz yok'' diyerek fiyat artışına tepki gösterdi.konuşmasının devamında Yalçın, “Eskiden eve et girmediği zaman hanımlar yemek yapmazdı, şimdi ise kanser ilacı almakla et almak hemen hemen aynı fiyata gelmektedir” ifadesini kullandı.

Konu ile ilgili Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu ile yapılan röportajda;
Kahramanmaraş'ta et satış fiyatları kasaplarda 30-35 tl arası olup, marketlerde 35-40 tl arasındadır. Et fiyatlarında bu gidişle fazla düşüş olmayacaktır. Sebebine gelirsek Kahramanmaraş'ta hayvan sayısı kamuoyuna yansıtıldığı gibi çok değil. Fiyatların düşmesi isteniyorsa piyasaya ithal etin girmesi gerekir. Girmemesi durumunda et satış fiyatlarında düşüş yaşanması bir hayal ürünüdür. Tarım Bakanlığının bunun önüne geçmesi için biz Kahramanmaraş Kasaplar Odası olarak edindiğimiz bilgilere göre bazı üretici ve stokcuların et piyasasını elinde bulundurduğunu, iyi niyete dayanmadığından et fiyatlarının düşmeyeceğini bildirmiş olmaktayız”

KAHRAMANMARAŞ ET TÜKETEN BİR ŞEHİR
Piyasanın canlanması için ithal etin piyasaya sunulması gerektiğini söyleyen Arifoğlu şöyle dedi:
“Tarım Bakanlığı ithal eti bir an önce piyasaya sunmalı aksi takdirde Kahramanmaraş da Türkiye'de olduğu gibi kırmızı etin belli bir kitlenin sofrasında olacağı, sadece belli bir kitlenin mutlu olacağı bir gerçektir. Hükümetimiz herkesin mutlu olmasını istemektedir. Bunun için de stokculara, toptancılara değil perakende kasaplara ve halkımıza kulak verilmesi gerekmektedir. Bunlar yapıldığı takdirde piyasa canlanacak ve her kesim mutlu olacaktır. Kahramanmaraş et tüketimine fazla değer veren bir şehirdir. Eskiden eve et girmediği zaman hanımlar yemek yapmazdı. Et fiyatlarındaki bu yükseliş vatandaşlarımızın temel gıda maddesini alamamasından dolayı her geçen gün hastalık çeşitleri çoğalıyor. Günümüzde Kanser ilacı almakla et almak hemen hemen aynı fiyata gelmektedir. Piyasaya ithal et girmedikçe hastalıklar azalmaz” şeklinde konuştu.
 
HAYVANCILIĞA TEŞVİK VERİLMELİ
Tarım Bakanlığı'nın hayvancılığa teşvik vermesi gerektiğinin altını çizen Arifoğlu, kayıtlara göre Kahramanmaraş'ta 10 bin büyükbaş hayvan olduğunu bunun ise gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Hayvan yetiştiricileri destek alabilmek için hayvan sayısını fazla gösterdiğine işaret eden Arifoğlu şöyle dedi: “Halkımız gerçek olmayan rakamlarla oyalanılıyor. Biz Kahramanmaraş Kasaplar Odası olarak Hükümet ve Tarım Bakanlığının bu konuya kulak vermesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
BAKANLIK AÇIKLAMA YAPSA BİLE DÜŞMEZ”
Kasaplar Odası Başkanı'nın yanı sıra rastgele bir kasapla aynı konuyu görüştük. Kasap Esnaflarından Ökkeş Yalçın ise Bakanlığın açıklama yapması dahilinde bile fiyatlarda bir düşüşün olmayacağını söyledi.
Kasap esnafının karkas eti hala aynı fiyattan aldığını söyleyen Yalçın şöyle dedi: “Et fiyatların yüksek olmasında kasap esnafının hiçbir etkisi yoktur. Bizler ucuz alırsak ucuz, pahalı alırsak pahalı satarız. Fiyatların yüksek olması bizleri ekonomik yönden zarara sürüklüyor. Para yetiştiremiyoruz. Örneğin; 5 hayvan alcağımıza 2 alıyoruz, artık sermayemiz yetmiyor. Hayvan yetiştiricileri ile yaptığımız diyaloglarda yetiştirilmek üzere alınan hayvan fiyatları ve yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı piyasada bir düşüş olmayacak aksine artış görülecektir. Tarım Bakanlığının daha farklı yönlerle bu işe çözüm getirmesini diliyoruz. Kasap esnafı olarak bu durumdan rahatsızız” diye konuştu.
 
İŞTE KAHRAMANMARAŞ'TA GÜNCEL ET FİYATLARI:
Alış:
Kuzu Karkas- 25 TL
Dana Karkas- 24 TL
 
Satış:
Kuzu-37
Bonfile-50
Dana- 35
Pirzola-50
Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz