Av sezonunun açılmasıyla birlikte denizlerde oldukça bereketli günler geçiren balıkçılar, bolluk ve bereketi tezgâhlara da yansıtıyor. Uzun bir zamandır ağız tadıyla balık tüketemeyen vatandaşlar ise uygunluğu da fırsat bilerek soluğu balıkçı tezgâhlarında alıyor. Özellikle denize kıyısı olan İstanbul ile diğer birçok Karadeniz ilinde balık fiyatları iyiden iyiye ucuzlarken, İç Anadolu ve civarı bölgelerde aynı oranda pahalılık gösteriyor. Av sezonunun açılmasıyla en çok rağbeti gören balık türü olan hamsi, İstanbul’da neredeyse 5 TL’ye kadar gerilerken, Kahramanmaraş’ta hamsi fiyatı 15 TL’ye kadar yükselmiş durumda. Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Balıkçı esnafı Mustafa Çelik, hamsinin şehir dışından gelmesinden ötürü fiyatının arttığını söyledi. Bir diğer Balıkçı esnafı Tevfik Alma ise İstanbu’'da hamsiyi temizlemeden satışa sunduklarını ve bu nedenle orada hamsinin ucuz olduğunu kaydetti.

“HAMSİLER 15-20 TL ARASINDA GİDİYOR”
Hamsilerin 15-20 TL arasında değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Mustafa Çelik, “Hamsi fiyatları şu anda pahalı. Hamsiler 15-20 TL arasında gidiyor. Geçmiş yıllara göre hamsi artık öyle ucuz değil. Hamsi şehir dışından geliyor. Şehir dışından geldiği için de buraya gelene kadar fiyatı artıyor. Hamsi fiyatları geçen yıl 7 ila 10 TL arasında değişiklik gösteriyordu. İstanbul’da hamsi ucuz olabilir ama hamsi buraya gelene kadar pahalanıyor. Orada direkt olarak denizden çıkıp tezgâha konuluyor ama burada öyle değil. Bin bir çeşit paketler halinde biraz zaman sonra buraya kadar ulaşıyor. Vatandaşlar hamsiyi yine de pahalı olmasına rağmen alıyor. Tabii bunun yanında pahalılıktan dert yanan ve balığı canı istese de alamayan vatandaşlarımız da oluyor” ifadelerini kullandı.

“HAMSİNİN PİYASASI ŞU ANDA ÇOK GÜZEL”
Tevfik Alma ise şunları dedi: “Hamsinin piyasası şu anda çok güzel. Hamsinin kilogram fiyatı Kahramanmaraş’ta 15 TL. Aslına bakarsanız hamsinin bu fiyatı Kahramanmaraş’a göre normal. İstanbul’da hamsinin fiyatına 10 TL diyorlar ama İstanbul’daki insanlar satarken hamsiyi temizlemiyorlar. Temizlemeden de hamsiyi 10 TL satıyorlar. Ama biz burada temizliyoruz. Olaya böyle bakarsanız aslında hamsi Kahramanmaraş’ta daha ucuz. Hamsinin de bu denli artmasındaki sebep bir ara dolarla birlikte gelen zamlar oldu.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz