Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan yeşil pasaport hakkına ilişkin ihracat limit miktarı 1 milyon dolardan, 500 bin dolara indirildi. Buna göre, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri de ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecek. Bu kapsamda, yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek. Yapılan değişikliği gazetemize değerlendiren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, “Ülkemizin dışa açılması ve özellikle KOBİ’lerimizin ihracattaki payının güçlendirilmesi için çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Kahramanmaraş’ta son yıl itibariyle ihracatımız 1 milyar doları geçmiş bulunuyor. İhracatçı şirketlerimiz 300’ün üzerine çıktı. Yeşil pasaport alabilme kriterinin düşürülmesiyle birlikte bu sayı da daha da artacak” dedi.

“İHRACATÇILARA ÖNEMLİ BİR DESTEK SAĞLANDI”

Cumhurbaşkanı Kararı ile yeşil pasaport alma kriterindeki değişiklikliğini değerlendiren Zabun, ihracatçılara önemli bir destek sağlandığını söyledi. Zabun, “11 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ihracatçılarımıza yeşil pasaport verilebilmesi için gerekli ihracat tutarlarında indirim yapılmak suretiyle kolaylık sağlandı. Bilindiği gibi, 20 Şubat 2017’de Bakanlar Kurulu Kararı ile İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar yürürlüğe konulmuştu. Bu Karar’da, son üç takvim yılı itibarıyla, yıllık ortalama ihracatı 1 milyon ABD Dolar firmaların yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebileceği hükme bağlanmıştı.11 Kasım’da yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile bu rakam 500 bin dolara çekildi ve ihracatçılarımıza önemli bir destek sağlandı” şeklinde konuştu.

“100 MİLYON ÜZERİNDEKİ FİRMALARIN 5 YÖNETİCİSİNE VERİLECEK”

Belirli şartlarda ihracatçı firmaların temsilcilerine yeşil pasaport verilebileceğini aktaran Zabun, “Ayrıca, aynı kararda 10 milyon ABD Doları ile 25 milyon ABD Doları arasında ihracatı olan firmaların 2, 25 milyon ABD Doları ile 50 milyon ABD Doları arasında olan firmaların 3, 50 milyon ABD Doları ile 100 milyon ABD Doları arasında olan firmaların 4, 100 milyon ABD Doları üzerinde olan firmaların ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebiliyor” ifadelerini kullandı.

“İHRACATIMIZI ARTIRMA HEDEFİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Düzenlemenin hem Türkiye’nin dışa açılması hem de KOBİ’lerin ihracattaki payının güçlendirilmesi için önemli bir adım olduğunu aktaran Zabun, sözlerine şu şekilde devam etti, “Ülkemizin dışa açılması ve özellikle KOBİ’lerimizin ihracattaki payının güçlendirilmesi için çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Kahramanmaraş’ta son yıl itibariyle ihracatımız 1 milyar doları geçmiş bulunuyor. İhracatçı şirketlerimiz 300’ün üzerine çıktı. Yeşil pasaport alabilme kriterinin düşürülmesiyle birlikte bu sayı da daha da artacak. Şehrimiz girişimcileri, devletin teşviklerini, imkanlarını en doğru şekilde kullanarak ekonomiye katkısını artırıyor. Yeni yatırımlarla, OSB’lerimizle, yeni projelerimizle üretim ve ihracatımızı artırma hedefiyle iş dünyası olarak çalışmaya devam ediyoruz.”

“KAHRAMANMARAŞ, YÜKSELEN BİR BAŞARIYA SAHİP”

Kahramanmaraş’ın, Türkiye’nin sanayi üretimi ve ihracatına önemli katkılar sağladığını diye getiren Zabun, “Ülkemizin sanayi üretimine ve Türkiye ihracatına çok önemli katkılar sağlayan şehrimiz, özel sektör yatırımları ile lider konuma ulaşmış, tekstilden enerji sektörüne birçok alanda önemli bir küresel aktör oldu. Lojistik Merkezimizi devreye aldık. Burada çok büyük bir ticaret potansiyeli var. Üretim ve ihracatta Kahramanmaraş’ın yükselen bir başarıya sahip olduğu bariz şekilde görünüyor. Emekleri için sanayicilerimize ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş çok daha fazlasını yapacak kabiliyet, inanç ve azme sahiptir. Üretim ve ihracat potansiyeliyle, ulaşım imkanlarıyla, altyapı olanaklarıyla, güçlü teşvik programlarıyla yatırım açısından girişimcilerimize çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Devletimizin ihracatçılarımıza sağladığı destekler, finansman olanakları, yeşil pasaport çok kıymetlidir. Bu itibarla, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve bakanlarımıza iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz