Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi'ni 20 yıllığına devralacak ERG-Verbund Elektrik Üretim Şirketi Genel Müdürü Muzaffer Özdemir, süreçte sona gelindiğini, A santral devri için bakan olurunun beklendiğini açıkladı. Özdemir, yeni ünite ve rehabilitasyon çalışmaları için de yaklaşık 3 bin 500 kişinin istihdam edileceğini söyledi.

 

Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin kömür işletmesi ile birlikte ERG-Verbund Elektrik Üretim Şirketi'ne devri noktasında sürecin sonuna gelindi. ERG-Verbund'un yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi olan devrin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın sözleşmeyi imzalamasının ardından 31 Aralık 2015’te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür işletmesi 1 Ocak 2016'dan itibaren de 20 yıl boyunca özel sektör tarafından işletilecek. Santrali devralacak ERG-Verbund, 2 adet yeni ünite ve rehabilitasyon çalışmaları için yaklaşık 3,6 milyar Dolar yatırım yapacak.

Santralin kömür işletmesi ile birlikte devrine sayılı günler kala ERG-Verbund Elektrik Üretim Şirketi Genel Müdürü Muzaffer Özdemir, geniş bir heyetle Elbistan ve Afşin'de çeşitli temaslarda bulundu. Elbistan ve Afşin'de mülki idare amirleri ve sendika temsilcileri ile bir araya gelen Özdemir ve beraberindeki yöneticiler, ziyaretlerinin son durağında Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç'la görüşme gerçekleştirdi. Ziyaretin ağırlıklı gündem maddesi ise santralde çalışacak personelin durumu oldu.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan ERG-Verbund Elektrik Üretim Şirketi Genel Müdürü Muzaffer Özdemir, devir süreci ile ilgili olarak birçok noktanın Bakan oluru alınmasının ardından açıklığa kavuşturulacağına işaret etti. Kamuoyunda bu konuda bir bilgi kirliliği olduğuna değinen Özdemir, bu durumu ortadan kaldırmak için de önümüzdeki günlerde Elbistan ve Afşin'de ayrı ayrı geniş kapsamlı bilgilendirme toplantısı düzenleyeceklerini anlattı.

İstihdam konusunda da önceliğin bölge insanına verileceğini vurgulayan Özdemir, santral ve kömür işletmesinde çalışacak personel haricinde iş imkanı sunulacağını hatırlatarak, "Afşin-Elbistan A Termik ve Kömür İşletmesi'nin işletme hakkını devir almayı planlayan ERG-Verbund Elektrik Üretim Şirketi olarak hem Elbistan hem de Afşin'de bilgilendirme ziyaretleri yaptık. Bu bilgilendirme ziyaretleri kapsamında bugüne kadar yaşadığımız gelişmeleri ilgili mercilere anlattık. Elbistan Kaymakamlığı, Elbistan Belediye Başkanlığı, Maden-İş Sendikası, Afşin Belediyesi ve Tes-İş Sendikası'nı ziyaret ettik. Bundan sonra yaşanacak konuları anlattık. İş yapma politikamızı ve işçi seçim modellerimizi sendikalarımızla paylaştık. Sendikalarımızın bize yardımlarının çok önemli olduğunu ve önemsediğimizi kendilerine ifade ettik" dedi.

 

"İSTİHDAMDA ÖNCELİĞİMİZ BÖLGE İNSANI OLACAK"

Santralin rehabilitasyonun ardından çevreci bir kimliğe kavuşacağını belirten Özdemir, "Bu bir özelleştirme değil. Çünkü 20 yıl boyunca mülkiyet devlette kalacak. Mülkiyet hiçbir zaman özel şirkete geçmiyor. Biz devlet adına yatırım yapan bir kurum olarak burada yer alacağız. Yörenin insanları ve yörenin kaynaklarını kesinlikle kullanacağımızı açık yüreklilikle ifade ettik. Şuanda çevreye uygun olarak çalışmayan, belki 30-50 katı daha fazla toz, partikül ortaya çıkan santrali çevreye uygun olarak çalıştırma şartıyla bu işi devraldığımızı ifade ettik yetkili mercilere. 3 bin ila 3 bin 500 kişi arasında bir istihdam oluşturacağız. 5 yıl boyunca çalışacak inşaat personeline ihtiyaç olacak" şeklinde konuştu.

 

"DEVİR İÇİN BAKAN OLURUNU BEKLİYORUZ"

Özdemir, "31 Aralık 2015'teki devir için usulen bakan oluru bekleniyor. Onun da önümüzdeki hafta içerisinde alınmasını bekliyoruz. 25-26 Aralık'ta Elbistan ve Afşin'de ayrı ayrı olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarının katıldığı geniş kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı yapacağız. Bu toplantı devirden önce gerçekleşecek. Devir 31 Aralık'ta gerçekleşirse bu tarihte yapacağız. Daha sonraya kalırsa da her halükarda bir toplantı yapacağız. Şuanda bir karar alındı ama yüzde 100 kesin 31 Aralık tarihini diyemiyoruz. Bilgi kirliliğinin önüne geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç ise, devrin gerçekleşmesi halinde çalışacak personelin alacağı ücretin standartların üzerinde olması noktasında uğraş verdiklerinin altını çizdi.

Devrin ardından bölgeye büyük bir yatırım yapılacağının da bilgisini aktaran Kılıç, "Arkadaşlarımız bu konuda rahat olsun. Kurum içi tayin hakkımızı da aldık. İsteyen arkadaşlarımızın şirkete geçme hakkı da var. Bölgemizdeki insanların, kamuoyunun ve çalışan arkadaşlarımızın da bu konuda rahatsız olmamasını tavsiye ediyorum. Bölgemiz için de büyük bir yatırım. Arkasından 2 tane daha yeni ünite yapılacak. Baca gazı arıtma sistemi yapılacak. Rehabilitasyon yapılacak. Burada bayağı bir işçi alımı yapılacak. Santrali çalıştıracak kadronun dışında 2 bin 500-3 bin kişi civarında bir işçi çalışacak. Ücret politikasında bizim düşüncelerimiz belli. Şuandaki taşeron standardının üstünde olacağını düşünüyoruz. İyi bir sözleşme ile bu arkadaşlarımızın sorunlarını gidereceğiz. Özelleştirme bir devlet politikası. Özelleştirme kaçınılmazdı, 20 yıllık bir sürecin sonuna geldik. Bizim korkumuz yok. Bu işin önündeyiz. Bu işten de yüzümüzün akıyla çıkacağız. Bölge insanına özellikle burada istihdam edileceğini düşünüyoruz. Bizim burada yetişmiş elaman çok. Taşeronlaşma bölgemizde bayağı bir teknik eleman yetiştirdi. İşçimizin yaşam standardına uygun bir ücret tespit etmek bizim önceliğimiz olacak" diye konuştu.

İHA

Editör: Mahmut Beyaz