HEM HAL ESNAFININ HEM VATANDAŞIN YÜZÜ GÜLDÜ

Kahramanmaraş Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan, halde şu an için rutin işlerine devam ettiklerini belirterek, bir dönem kilogram fiyatı 4-5 TL’ye kadar çıkan patates ve soğanın 1.40 ila 2 TL arasına düştüğünü söyledi. Patates ve soğan fiyatlarının manipüle edildiğini anlatan Orhan, ayrıca kent esnafının meyve, sebzeyi halden alması gerektiğini kaydetti.

Bir dönem Türkiye genelinde verim düşüklüğü nedeniyle yeteri kadar çıkmayan ve bu nedenden dolayı fiyatları tavan yapan patates, soğan normal haline döndü. Ülkenin çeşitli yerlerinde son günlerde yapılan hasat sonrası fiyatları 1-2 TL’ye kadar gerileyen patates ve soğan, artık her eve girmeye başladı. Kahramanmaraş Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan’da hem gerileyen fiyatları hem de haldeki son durumu gazetemize anlattı. Mevsim itibariyle Türkiye’nin her tarafında meyve-sebzenin tam olarak yetiştiğini ifade eden Orhan, ürünlerin çoğaldıkça fiyatların düştüğünü belirtti.

“FİYATLAR YAZ MEVSİMİNE GÖRE NORMAL FİYATININ DAHA DA ALTINDA”
Ürün fiyatlarının yaz mevsimine göre normalinden daha da altında olduğunu kaydeden Orhan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Tabi yaz itibariyle Türkiye’nin her tarafında meyve-sebze yetişti. Hal esnafları olarak halkımızın daha ucuz daha kaliteli meyve ve sebze tüketmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Genel olarak 1-1,5 yıldan beri piyasada bir durgunluk var. Fakat ciddi manada değil. Bu durgunluğun sebebi malum memleketimizde olan şartlardan dolayı kaynaklandı. Ama biz olumsuz olaylara rağmen hep ayakta durduk. Bunun haricinde şu anda halde rutin işlerimize devam ediyoruz. Fiyatlar yaz mevsimine göre normal fiyatının daha da altında. Hatta fiyatlarımız gün geçtikçe de düşüyor. Çünkü ürünler çoğalıyor. Ürünler çoğalınca da fiyatlarda düşüyor.”

“HASATLAR BAŞLADIKÇA FİYATLAR NORMALE DÖNMEKTEDİR”
Orhan, “Ülkemizde son dönemde gündeme gelen patates soğan ve diğer ürünlerde mevsimsel ve dönemsel fiyat farklılıkları yıllardan beri oluşmaktadır. Özellikle soğan ve patates kışlık ürünlerin bitirilmesi ve taze ürünlerin piyasaya sunulduğu baharın ilk aylarında (Mart-Nisan-Mayıs)  Çukurova bölgesinde yaşanan düzensiz yağışlar taze ürünlerin üretimine etki etmiş ve soğanda görülen bakteri ve patateste yeterli ürünün tarladan toplanamaması fiyatların tavan yapmasına vesile olmuş patates ve soğanın 4 ile 5 TL arasında toptan fiyata ulaşmasına neden olmuştur. Çukurova sonrası üretim bölgelerinin hasatları başlaması ile haziran sonu itibari ile fiyatlar dengelenmiştir. Sebze türü ürünlerde mevsimsel değişiklik etki etmekte olup sera ürünlerinden tarla ürünlerine geçişlerde ve ihracatın olduğu aylarda fiyat dengesizliği yaşanmakta olup ülke genelinde hasatlar başladıkça fiyatlar normale dönmektedir” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİLERİMİZ GEÇEN YIL PARA KAZANAMADI”
Çiftçilerin geçen yıl ürünlerden para kazanamadığını söyleyen Orhan, “Patates, soğandaki zam bir haftalık bir şeydi. Zaten herkeste bunu gördü. Bizim maalesef her zamanki yaşadığımız bir hadise. Bu her dönem yaşanıyor. Çiftçilerimiz geçen yıl para kazanamadı. Ekim çok fazlaydı. Bu yıl ekim az. Özellikle Akdeniz bölgesi Adana, Osmaniye, Hatay, Reyhanlı bölgelerinde ekilen ürünlerin tohumlarında sıkıntılar çıktı. Mevsimsel yağışların etkisi altında kaldı. Bu nedenle tarlaya ekilen ürünlerden verim alınamadı. Buda geçici bir durumdu. Mesela domatesteki sera dönemi biter, ondan sonra açıklar başlar. Burada da bir boşluk oluşur ve küçük bir fark olur ama buda çok sürmez. Soğan ve patateste de durum bu şekilde oldu. Halkımız sadece İstanbul ve Ankara’da ekranların gösterdiği fiyatları dikkate almasın. Şu anda patates ve soğanda fiyatlar 1.40 ila 2 TL arasında. Bu fiyatlar gün geçtikçe de düşüyor” ifadelerini kullandı.

“BİZ İSTİYORUZ Kİ PARA KAHRAMANMARAŞ’TA DÖNSÜN”
Kentteki marketlerin veya diğer manavların ürünleri diğer illerden getirttiğini vurgulayan Orhan, “Biz istiyoruz ki para Kahramanmaraş’ta dönsün” dedi. Orhan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Tezgâhlarda neden iyi ürünler satılmıyor diye bize şikâyetler geliyor. Biz ne diyeceğiz? Marketler veya diğer esnaflar gidip ürünleri dışarıdan mı alıyor diyeceğiz? Bunu diyemiyoruz. Biz istiyoruz ki para Kahramanmaraş’ta dönsün. Bu piyasada para başka yerde dönmesin. Biz diyoruz ki herkes günübirlik taze ürünleri halden alsın. Bize hal neden iyi ürün satmıyor diyorlar. Böyle bir şey yok. Esnaf bize gelmiyor, ürünü diğer illerden getiriyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz