Öksüz ve Gümüşer ailesinin 1983 yılında kurduğu Kipaş, bugün 8 ana kolda Türkiye’nin ender kuruluşları arasına girdi. Kağıt, çimento, enerji, tekstil kollarında kendini geliştiren Holdinğin 10 bin çalışanı bulunurken 880 milyon dolarlık iki kağıt tesisi ile Türkiye kağıdını üretiyor. 100 milyon dolarlık yeni kurduğu tesis ile de Avrupa’da ki köklü markalara kumaş üretir hale geldi

100 MİLYON DOLARLIK YENİ YATIRIM

Karacasu bölgesinde R1-R3 ve QE3 tesisi kuran Kipaş Holding kent protokolünün katılımı ile açılış düzenledi. Açılışta konuşan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz: “

35 yıl önce 30 işçi ile yola çıktık. Şu anda 10 bin işçimizle bu bayrağı taşımaya devam ediyoruz. Opunent tesisi ile tekstil sektöründe yola çıktık. Şu anda 8 sektörde faaliyet gösteriyoruz. Yaklaşık ilk bin şirkette 8-10 tane şirketimiz var. Bunların 5 tanesi Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşu arasında. 35 yıllık bir serüven. Tabi beni çok duygulandırıyor” dedi

İKİ AİLENİN ORTAKLIĞI İLE BU NOKTAYA GELİNDİ

Türkiye ve Kahramanmaraş’ta bir çok üretim yaptıklarını belirten Öksüz şöyle konuştu: “Bunda bizlerden çok çalışanlarımızı, mühendislerimizin herkesin emeği var. Birçok zorluklar ile karşılaştık, ama el ele verildiği zaman aşılmayacak hiçbir zorluk yok. Yaptığımız işten çok büyük mutluluk ve huzur duyuyoruz. Ülkemize katkıda bulunmaktan, çok sayıda insanımıza iş sahası sağlamaktan, ihracat yapmaktan, elimizden geldiği kadar işimizi iyi yapmaktan ve daha değişik sektörlerin içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Aşağı yukarı, 4-5 ana sektörde toplandık. Bunlardan birincisi yüzde 40 civarında tekstil sektörü. Bunun yanında 3 büyük sektör çimento, kağıt ve enerji. Enerjinin her alanında hemen hemen varız. Kağıt tesisimiz Kahramanmaraş’a yaptık. Şimdi daha büyücüğünü Eğe bölgesine yapmaktayız.

YENİ HEDFLER

Milyar doları aşan ciromuz ile hedefimiz daha büyük cirolar, daha fazla istihdam ve daha fazla üretim modeli. Açacağımız bu tesis 3 gruptan oluşuyor. Bir tanesi compak rink işletmesi, bir diğeri karışımlı iplikleri ürettiğimiz rink tesisi ve bir diğeri ise opunent tesisi. Opunenet dahil olmak üzere 100 milyon doların üzerinde bir tesis. Tekstil sektöründeki en son yatırımımız. 700 kişiden fazla insanımıza iş kapısı sağladı. Diğer çalışanlar ile 1000 kişiyi bulacak. Tekstilde, hemen hemen her dalında varız. İplikten başladık şu anda konfeksiyon sektöründen çıktık. Şartlar öyle gerektirdi. Bunun haricinde hem spor giyim, hem denim kumaşında önemli bir noktadayız. Türkiye’nin en büyük denim ihracatçısı ve denim üreticisiyiz. Avrupa’da aranılan kumaşlar üretiyoruz. Hatta bazı markalarımız kendi ürettikleri yavaş yavaş ürünlerinin üstüne bizim ismimiz yazmaya başladılar.

SANAYİCİLİK ÇOK BÜYÜK SORUMLULUK İSTEYEN BİR İŞ

Ülkemizin geleceği, ülkemizin kalkınması, insanlarımızın iş bulması, refah seviyesinin yükselmesi için biz sanayicilere büyük sorumluluk ve görevler düşüyor. İş yapmakla bitmiyor. Bizden sonraki nesilde de bunu nasıl devam ettirilebiliriz, burada da bize çok büyük görevler düşüyor. Yatırımlarımızın büyük çoğunluğunu Kahramanmaraş’a yapıyoruz. Ama girdiğimiz sektörlerin gereği bazı yatırımlarımızı, enerji santrallerimizi, barajlarımızı, jeotermal santrallerimizi Kahramanmaraş dışına yaptık. Kahramanmaraş’ta olacak her türlü yatırımda memleketimizin bizim için önceliği var. şu anda, büyük yatırımlar içerisindeyiz. Çok dinamik bir şirketiz, yatırım bakımından.

BATI KİPAŞ TESİSİ

Aşağı yukarı Eğe bölgesinin Çanakkale Boğaz köprüsünden sonra en büyük yatırım olan Batı Kipaş kağıt tesisinin yüzde 30 civarında imalatını gerçekleştirdik. Stratejik bir yatırım. Devletimizin de destek verdiği bir yatırım. Ülkemizin 300 milyon dolarlık kağıt ithalatını önlediği gibi 200 milyon dolar üstüne ihracat yapacak. Cari açığa 5 milyon dolar katkıda bulanacak bir tesis. Tesisin maliyeti 550 milyon dolar. Neden Eğe bölgesi dediğimiz zaman, kullandığımız atık kağıtta orada bir boşluk gördüğümüz için bu yatırım oraya yapıyoruz. Burada şu anda Türkiye’de üretilmeyen özel kağıtlar üreteceğiz. İlaç kutularını kağıtları, kaplamalı kağıtlar, lüks kağıtlar üretecek ve dünyada en iyi teknolojiyi uyguladığımız, çevreye en duyarlı tesis yapıyoruz. 18 ay sonra üretime açmayı planlıyoruz. Orada da 1000 kişilik bir istihdamda bulanacağız. Sadece çalışanlar açısından. Günlük 2 bin ton üretim kapasiteli tesis olacak. 30’u aşkın üretim tesisimiz var. Tabi 35 yıl az bir zaman değil. Artık biz burada iki aile tek aile olduk. Geleceğini ona göre dizayn etmeye çalışıyoruz. Sanayicilikte birlik ve beraberliğin çok önemli bir yeri var. Zannediyorum Kahramanmaraş’ta buna daha çok ihtiyacımız var”

Açılış törenine AK Parti Milletvekilleri Ahmet Özdemir, Cihat Sezal, AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ve kent protokolü katıldı.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz