Ticaret Bakanlığı, döviz kurundaki artışı ve dalgalanmaları bahane edip fiyatları artıran fırsatçılara yönelik 81 ilde eş zamanlı denetim başlattı. Denetim ekipleri fiyatların aylık değişimlerini incelerken, normalin üzerindeki artışlarla ilgili işlem yapılıyor. Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi zam yapanlar büyük cezalarla karşı karşıya gelecek. Türkiye'nin en büyük market zincirlerine yapılan denetimlerde bazı ürünlerde gramajın düşürülüp örtülü zam yapılmasından etiketlerin uygunsuz değişimine kadar birçok usulsüzlük belirlendi.

KAHRAMANMARAŞ’TA DA DENETİMLER YAPILIYOR!

Ticaret Bakanlığı, geçici dalgalanmaları fırsat gören bazı spekülatörlerin çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları yaptığı yönündeki duyumlar üzerine sahaya indi. Çalışmalar kapsamında gıda, mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren işyerleri denetlenirken, Kahramanmaraş’ta da denetlemelerin devam ettiği öğrenildi. Ekipler, fiyatların aylık değişimlerini inceledi. Denetimler neticesinde bazı temel ürün gruplarında normalin üzerinde fiyat artışları gözlemlendi. Bazı ürün gruplarında da gramaj düşürülerek örtülü zam yapıldığı ve fiyat etiketiyle ambalajların mevzuata uymadığı tespit edildi. Bakanlık gerekli idari işlemleri başlattı.

ÜÇ KOLDAN DENETİM YAPILIYOR

Ticaret Bakanlığı'nca fırsatçılığın önüne geçmek amacıyla yapılan denetimler 3 koldan gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu”, “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği”, “4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun” kapsamında denetim yapılıyor. Aykırılık tespit edilen uygulamalara ilişkin bu mevzuatların cezai hükümleri çerçevesinde yaptırım uygulanıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gelişmeleri anlık olarak takip ederek, piyasa dengesinin bozulmasını engelleyici tedbirleri almaya devam edeceklerini açıklamıştı. Ticaret Bakanlığı yönetmeliğiyle haksız zam “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği” kapsamına alındı. Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bundan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında artış yapılması, aldatıcı ticari uygulamalar olarak değerlendirilecek. Düzenlemeyle gerekli denetimler yapılacak, bu yöndeki uygulamalar tespit edilerek yaptırımlar uygulanacak.

HAKSIZ TİCARİ UYGULAMA OLARAK GÖRÜLECEK!

Denetlemelerini sürdüren Ticaret Bakanlığı, haksız zam yapan fırsatçılara ise göz açtırmayacak. Bakanlık bu konudaki şikayetlerin kendilerine ulaştırılmasını istedi. Yapılan şikayetler incelendikten sonra fahiş zam yapanlar hakkında önce para cezası sonra da faaliyeti durdurma cezası verilecek. Dövizdeki artıştan etkilenmediği hâlde zam yapanlara 50 bin TL’ye kadar ceza verilebilecek. Bakanlık, girdi maliyeti ve döviz kuru gibi değişimlerden etkilenmemesine rağmen herhangi bir mal veya hizmetin fiyatında artış yapanları ‘haksız ticari uygulama’ olarak kabul edecek.

50 BİN TL’YE KADAR CEZA UYGULANACAK!

Bu düzenlemeyle, dövizdeki hareketliliği fırsat bilip ürünlerin fiyatını artıranlar hakkında haksız ticari uygulamanın üç aya kadar tedbiren durdurulması veya durdurulması yaptırımı veya 5 bin lira idari para cezası da uygulanabilecek. Tüketicinin korunması kanununda, ihlalin niteliğine göre bu cezaların birlikte veya ayrı ayrı verilebileceği de yer alıyor. Aykırılığın ülke genelinde gerçekleşmesi hâlinde idari para cezası 50 bin liraya kadar uygulanabilecek. Son günlerde vatandaşlar damacana sudan süt ve salçaya, yoğurttan toz bezine kadar birçok üründe ‘dövizi bahane eden’ zamdan şikâyet ediyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz