Türkiye’nin en önemli iş ve ekonomi buluşması olan ve Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından 2012 yılından bu yana her yıl düzenlenen, dünyadan ve Türkiye’den birbirinden değerli konuşmacıları ve iş insanlarını buluşturan 8’inci Uludağ Ekonomi Zirvesi 22-23 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ekonomiyi ilgilendiren ana başlıkları uzman konuklarla 20 panel altında inceleyen ve bu yılki konusu dijitalleşme, inovasyon, girişimcilik olan zirveye Gazetemiz Köşe Yazarı ve Ekonomist Hikmet Gümüşer’de katıldı.

“OLDUKÇA İSTİFADE ETTİĞİMİZ BİR TOPLANTI OLDU”
Zirve ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gümüşer, “Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne 3 yıldır katılıyorum. Bu yıl 8’incisi düzenlendi. Normalde Türkiye’de böylesine üst düzey finans ve şirketlerin CEO’larının katıldığı bir organizasyon bulmak zor. Uludağ’da bu şekilde bir konferans olması açısından basının yoğun ilgisinin olması açısından şirket genel müdürlerini, sahiplerini bankaların genel müdürlerini bir arada görüp onların fikirlerini almak, onlarla tanışmak için önemli bir fırsat. Böyle bir konferansı zaten genelde Türkiye’nin Davos’u olarak nitelendiriyorlar. Hem de Uludağ’da yapılmış olması sebebiyle biraz da benzerlik kuruyorlar. Tabii Uludağ’da Davos kadar uluslararası meseleler değil, biraz daha güncel Türkiye’ye özel meseleler konuşuluyor. Ama konuşmacılar sadece Türk konuşmacılardan değil, aynı zamanda konusunda uzman yabancı yetkililerde geliyor. Bizim son katılmış olduğumuz konferansta perakende ile alakalı bir zirve vardı. Bununla ilgili sunumda Ugg’nin sahibi gelmişti ve bize markasını nasıl bugünlerine getirdiğinin hikâyesini anlattı. Bunun gibi konusunda uzman yabancı konuklarda vardı. Oldukça istifade ettiğimiz bir toplantı oldu. Zaten zirveyi de zirvedencanlı.org adresinden canlı yayınladılar” ifadelerini kullandı. 

“GELECEKTE NE GİBİ YENİLİKLER BİZİ BEKLİYOR?”
Toplantının amacı şuydu; toplantı genelde ekonomiyi ilgilendiren ana başlıkları uzman konuklarla ve 20 tane panel altında incelemek, mercek altına almak, bununla ilgili büyük firmalar, bankalar konusunda uzman yabancılar neler düşünüyorlar? Bununla ilgili ne gibi fırsatlar olabilir? Gelecekte ne gibi yenilikler bizi bekliyor? Genelde ekonomiyle alakalı konuların incelendiği bir konferanstı. Amacı bu idi.

“NE GİBİ DİJİTAL YENİLİKLER BİZLERİ BEKLİYOR?”
Bu zirvenin konu başlığı dijitalleşme, inovasyon ve girişim idi. Özellikle bizleri yakın gelecekte bekleyen şey artık fabrikalarda emek yoğun işlerin değil de biraz daha Endüstri 4.0’a yönelik makinelerin, mavi yaka işlerin biraz daha az olduğu fabrikaların olacağı bir dünya bizi bekliyor. Şirketlerin, sektörlerin yavaş yavaş dijitale geçişi ile alakalı bir program izleniyor. Genelde ne gibi alanlarda dijitalleşme yaşanabilir? Finans alanında, perakende alanında, sanayi, imalat alanında ne gibi dijital yenilikler bizleri bekliyor? Ve Dijitalleşmeye Türkiye olarak ne kadar hazırız? Sektörler olarak ne kadar hazırız? Bu gibi konular incelendi.

“DAHA ÇOK TÜRK MENŞEİLİ ÜRÜNLERİN YER ALMASINI SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR”
Daha çok Türk menşeili ürünlerin yer almasının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Gümüşer, “İnovasyon ve girişim noktasında ise biliyorsunuz Türkiye’nin şu anda çok genç bir nüfusu var. Türkiye’nin toplamda 14 yaş altı nüfusu toplam nüfusunun yüzde 29’u. Böylesine ciddi genç nüfustan bahsediyoruz. Genel yaş ortalamamız ise 29. Türkiye’nin böylesine genç bir nüfus yaş ortalamasını elinde bulunduruyor olması bazı fırsatları da beraberinde getiriyor. Böyle genç insan kaynaklarının daha farklı ürünler geliştirerekten, onların girişimlerini destekleyerekten Türkiye’nin uluslararası pazarlarda birim ihracat fiyat endeksini yükselmesini, oralarda daha çok Türk menşeili ürünlerin yer almasını sağlamamız gerekiyor. Şirketlerin kendi bünyelerinde inovatif ürünleri, inovasyonu benimsemeleri, inovasyona yönelik bir bilinç uyandırmaları, aynı zamanda Ar-Ge departmanlarına çok önem vermeleri ve bunlarla beraber yeni ürün tasarımlarına odaklanmaları genellikle işlenen konular arasındaydı. Bu konuda daha önce başarılı olmuş; Hepsiburada.com’un Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Rixos Oteller Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici gibi çok önemli isimler katıldı. Onların fikirlerinde istifade etmek bizim için güzel oldu.”

Haber : Emre AKkış

Editör: Mahmut Beyaz