Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 25 Temmuz'da bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek, yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekmişti. Merkez Bankasının faiz indirimin ardından başta kamu bankaları olmak üzere bankalar borçlanma maliyetlerinde yaşanan düşüşü müşterilerine yansıtmıştı. Bu kapsamda bazı kamu bankaları ağustos ayının ilk günlerinden itibaren aylık konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1,49'lardan yüzde 0,99'a çekmiş ve söz konusu oranın 180 ay vadelerde de uygulanmasına karar vermişti. Kredi oranlarındaki düşüşün olumlu etkisi, ağustos ayı konut satış istatistiklerine yansıdı. TÜİK verilerine göre, ağustosta Türkiye genelinde 110 bin 538 konut el değiştirdi, bunun, yüzde 30,9'una denk gelen 34 bin 148'i ipotekli olarak satıldı. Ocakta 6 bin 537 adet olarak gerçekleşen ipotekli konut satışında, ağustosta yılın en yüksek rakamına ulaşıldı. Bankaların konut faizlerini düşürdüğü ağustosta satışı gerçekleştirilen ipotekli konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 168, temmuz ayına göre yüzde 161,4 artış gösterdi.

İKİNCİ EL STOKLAR HIZLA ERİYOR
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, bankaların faiz oranlarını düşürmesinin etkisinin ağustosta konut satışlarında görüldüğünü söyledi. Taylan, konut satışlarını eylülde ağustosa göre iki katına çıkmasını beklediklerini vurgulayarak, "Eylülde yaklaşık 50-60 bin civarında ipotekli konut kredisi kullanımı bekliyoruz." dedi. İnşaat sektöründeki hareketliliğin birçok sektörü canlandıracağını belirten Taylan, şunları kaydetti: “Emlaktaki bu artışın piyasaya etkisi çok olacaktır. İnşaat sektörü yaklaşık 250 iş kolunu hareketlendiren bir sektör. Yine vasıfsız insan istihdamında da en yüksek sektörlerden birisi. 1 milyonun üzerinde insana iş sağlayan bir sektör. Bu kapsamda faizlerin düşmesi piyasadaki tıkanıklığı çözmüş olacak." Taylan, yaklaşık 1 yıldır alt ve orta gelir grubunun gayrimenkul alamadığına değinerek, "Bu gruplar çok hızlı bir şekilde alıma geçti. Dolayısıyla ikinci el stoklar hızla azalıyor" diye konuştu.

İŞLEM HACMİ İKİYE KATLANDI
Ulusal bazda olan tüm bu gelişmelerin ardından Dogrufiyat Kahramanmaraş Şube Müdürü Ali Osman Aslantürk, kentteki gayrimenkul piyasasının son durumu hakkında bilgi verdi. Aslantürk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin en büyük Emlak Kurumlarından olan Dogrufiyat Kahramanmaraş Şubesi olarak taleplere yetişmeye çalışıyoruz. Tekerek Yolunda ki Şubemizde 16 kişilik ekibimizle yoğun mesai harcayarak talepleri yerine getirmek için geceli gündüzlü çalışmaya devam ediyoruz. 2 yıldır alt gelir grubu gayrimenkul alamıyordu. Faizlerin 0,99 seviyelerine gerilemesi piyasadaki gayrimenkul satışlarını ikiye katladı. İnşaat sektörü yaklaşık 400 sektörü etkilemekle beraber tüm sektörlere bir hareketlilik kazandırmıştır. İki milyona yakın insana iş alanı açan gayrimenkul sektörü son indirimlerden sonra işlem hacmini ikiye katlamış olup piyasa istenen seviyelere ulaşmaya başlamıştır.

Başta Cumhurbaşkanımızın çabası ile Merkez Bankasının faiz indirimleri ve Fed -uluslararası merkez bankaların faiz indirimleri piyasaya olumlu yansımıştır. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım Bankaları 0.99 faiz oranı ile konut kredisi vermeye devam ediyor. Merkez Bankası faiz indirimi kararı sonrası 325 baz puanlık indirime ek olarak kamu bankaları konut kredisi faiz oranı için yüzde 0.80 ile 0.85 aralığına düşebilir 25 Temmuz'daki 4.25 puanlık faiz indiriminden sonra kamu bankaları öncülüğünde faiz indirimi süreci başlamıştı. Kamu bankaları mevduat faizlerini yüzde 14-15'e, ticari kredi faizlerini yüzde 17'ye çekmişti. Konut kredisinde ise faiz oranları yüzde 0.99'a gerilemişti.

FAİZ MAKASI KAPANIYOR!
Kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki faiz makası giderek kapanırken özel bankalar ihtiyaç kredisi faiz oranı rakamlarında kamu bankalarından daha düşük oran ile kredi vermeye başladı. Bankalar kredi faiz oranlarında vatandaşların yüzünü güldürmeye devam ediyor. Ardı ardına yapılan faiz indirimleri sonrasında konutlara talep patlaması oldu. Konut, taşıt ve bireysel kredilerde artış yaşandı. Yapılan indirimler sonrasında en uygun kredi veren bankalar kamu bankaları oldu. Bu arada skor puanı yüksek olan vatandaşlar faiz indirimleri sonrası yapılandırma yapamıyorsa yeni bir kredi ile eski kredisini kapatabilir. Eski krediyi yüksek orandan alan vatandaşlar, yeni faiz oranından daha düşük maliyetli bir kredi kullanabilir.

KAHRAMANMARAŞ’TA VE TÜRKİYE DE İPOTEKLİ SATIŞLAR PATLADI
Konut satışlarında en çarpıcı gelişme, ipotekli satış olarak tanımlanan kredili satışlarda gerçekleşti. İpotekli konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 168, bir önceki aya göre ise yüzde 161 artarak 34 bin 148 ile 14 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Temmuz ayında yüzde 12.7 olan ipotekli satışların toplam içerisindeki payı, ağustosta yüzde 30.8'e fırladı. Merkez Bankası'nın faiz indiriminin hemen ardından kamu bankaları konut kredisinde aylık faizi yüzde 0.99'a çekmişti. Merkez Bankası, 12 Eylül'de de faizde 3.25 puanlık daha indirime giderek politika faizini yüzde 16.5'e çekmişti. Bu indirimi kamu ve özel bankalar da takip etti. Kredi faizlerinde adeta indirim yarışı başladı. Ziraat, Vakıfbank, Halkbank ağustosta konut kredisinde faiz oranlarını yüzde 0.99'a çekmişti. Bu dönemde özel bankalarda konut faizi yüzde 1.30'un üzerindeydi. Son indirimle özelde de konut faizi yüzde 1'e doğru yaklaştı. Özel bankaların da konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarının sunduğu seviyeye getirmesi durumunda, piyasa daha da canlanacak. Konut kredisinde aylık faizin yüzde 0.80'lere kadar gerileyebilir. Gayrimenkule dair tüm bilmek istediklerinizi uzman kadromuzla sizlere yardımcı olmak için Tüm Kahramanmaraşlıları Tekerek Yolundaki Şubemize bekliyoruz. Gayrimenkulde Doğru fiyat ve Doğru tercih için Doğru fiyat Kahramanmaraş Şubesi her zaman sizin yanınızda”

Haber: Emre Akkış


 


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz