Çin’in Wuhan Kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs birçok alanda olduğu gibi ekonomiye büyük zarar verdi. Bu zarardan devletler vatandaşların en minimum seviyede etkilenmemesi için bir çok adımlar atıyor. Koronavirüs sürecini başarılı şekilde yöneten Türkiye ise Cumhuriyet tarihinin en büyük, düşük faizli kredi destek paketini açıklayarak orta gelirli vatandaşların bu zorlu süreçte rahat bir nefes almasını sağladı. Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan destek paketi konut, taşıt, ihtiyaç, tatil olmak üzere 4 adet düşük faizli kredi imkanı sunuldu. Bizde Manşet Gazetesi olarak konut, oto, ve doğru usta olmak üzere 3 kategoride Kahramanmaraş’ta 3 yıldır başarılı bir şekilde hizmet veren ve adından sıkça söz ettiren doğrufiyat.net Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Orçan ile konut ve taşıt alanında uygulanan düşük faizli kredi paketini geniş bir şekilde değerlendirdik. Orçan, bu zorlu süreçte böyle bir adımın atılmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, “Güzel bir politikayla faizi düşürüyorlar gerçekten işler açılıyor” ifadelerini kullandı.

“FAİZ ORANI YÜKSEK OLDUĞU ZAMAN İŞLER DURMA NOKTASINA GELİYOR”

Biz bu tarihlerde daha önce korona gibi bir virüs salgınına denk gelmemiştik. Zaten bu salgınlar 100 yılda bir gerçekleşen salgınlarmış. Biz bunu biraz daha araştırdığımız zaman ve bizim de ticarette başımıza ilk defa böyle bir olay geldi. Biz sektör olarak ta şunu söyleyelim; Bizi sarstı doğaldır virüs yani başka bir şeye benzemiyor. Bu virüsle beraber hükümetimiz ekonomik paketler açıkladı. Gerçekten güzel paketler açıklandı. Destek paketleri olsun kredi paketleriyle beraber konutun daha da canlanmasını istedi. Aslında yapılması gerekeni şu anda yaptı çokta güzel oldu. Piyasayı hızlı bir şekilde tekrar kazanması, hızlı bir şekilde tekrar ticaretin aktif bir şekilde harekât edilmesini sağladı. Güzel faiz oranları zaten ülkede faiz oranı yüksek olduğu zaman işler durma noktasına geliyor. Faiz oranları düştüğü zamanda işler açılma noktasına geliyordu. Hükümetimiz bu noktada hep faizin düşmesi taraftarıydı bu noktada başarılı buluyorum ben kendilerini. Güzel bir politikayla faizi düşürüyorlar gerçekten işler açılıyor.

“EV FİYATLARINDAKİ ARTIK STOK AZLIĞINDAN KAYNAKLANIYOR”

Ev fiyatlarındaki artış stok azlığından kaynaklanıyor. Stoklarımız bitmişti zaten stoklarımızın bitmesiyle beraber, faizler düşünce talep arttı, talebin karşılığında da evlerimiz olmayınca mecbur bir takım artışlar gerçekleşti. Fakat ben bu artışın Kahramanmaraş için söylüyorum bir noktada duracağını düşünüyorum. Nedenini söyleyeyim; 3+1’den örnek vereyim size 3+1 şu an 350 bin bandına kadar oturdu. Düzgün bir 3+1 350-360 bandına kadar gidiyor.  350-360 bandına oturunca üstüne çıkmayacak. Sebebi şu; yeni inşaatlar zaten piyasaya çıktığında onlarda aynı fiyattan satılacağı için çok fazla bir oynama olduğunu düşünmüyorum. Zaten şu an geleceği son noktaya kadar geldi diyebilirim.

“ARABA KONUT GİBİ DEĞİL”

Araba içinde artışların kesinlikle yaşanacağını düşünüyorum. Yani şu an ikinci el piyasasının kredi oranlarının düşmesiyle beraber zaten koronavirüsten dolayı biraz durmuştu. Araba konut gibi değil konut biraz daha hani hareketli ama kesinlikle uçuk gibi durmuştu. Şu an itibariyle yine arabalarında hareketleneceğini ve bir takım yükselmelerin gerçekleşeceğini düşünüyorum. Arabada daha da yükseleceğini düşünüyorum. Özellikle 2. el açısından. Çünkü oradaki mevcut üretiminde bir takım sıkıntılar olduğunu yedek parçada bir takım sıkıntılar olduğunu söylüyorlar arkadaşlar. Oradan da yükselmelerin gerçekleşeceğini düşünüyorum. Bu yükselmede olsa araçta olsa hani belli bir kademeden sonra duracak. Çünkü alım gücünü geçecek. Alım gücü geçtikten sonra insanlar ne kadar fiyat çekerseniz çekin alamayacaklar. Onun için bir kademeye kadar gidip oradan sonra da duracağını düşünüyorum.”

Editör: Mahmut Beyaz