4,5 yıllık hizmet sürecinde Onikişubat İlçesi’ne adeta 90 yılda yapılamayan hizmetleri bir bir kazandırarak, model ve modern belediyecilik anlayışıyla üstün başarı sağlayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, hem Onikişubat hem de Kahramanmaraş’ın turizm dinamiklerine yeni bir zenginlik katacak çok önemli bir projenin startını verdi. Hayata geçirdiği projelerle büyük ses getiren Başkan Mahçiçek, düzenlendiği şehirlerin adeta yeniden doğuşunu sağlayan EXPO’yu 2023 yılında Kahramanmaraş’a taşıyor. Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan EXPO 2023’ün yol haritası ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın katılımıyla lansman toplantısında açıklandı. Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya; Bakan Pakdemirli ve Ünal’ın yanı sıra AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ile STK Temsilcileri katıldı.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÇOK DAHA AKTİF BİR BAKANLIK GÖRECEKSİNİZ”

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Çiftçi, üretici, iş adamı, iş insanı bizim başımızın tacıdır. Her işimizde onlara danışacağız onlar da bizim yol gösterenimiz olacak demiştik. Bizler bugün sizi dinlemek ve size danışmak için buradayız. Her hafta sonu en az iki ilimizi geziyorum yani 81 ilimizi karış karış gezmekteyim. Reçetenin sizlerde olduğunu biliyorum. Rahmetli babam bana hep 'hastayı dinleyeceksin' derdi. Bugün Bakanınız olarak ben ayağınıza geldim bundan sonra da bakanlığımızı sizlerin ayağınıza getireceğiz bundan hiç şüpheniz olmasın. Türkiye'nin enerjisini israf eden parlamenter sistem miladını çoktan doldurmuştu biz de milletçe isabetli bir tercih yaptık, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtik ve prangalarımızdan kurtulduk diyebiliriz. Hızın, yüksek katma değerin, üretimin ve aynı zamanda milletimizin işlerini kolaylaştırmanın yolu artık bizlere açıldı. Bu vesileyle iki büyük bakanlık bir araya gelerek Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında birleşti başka bir söylemle 'toprakla su ile buluştu' ve böylece Tarım ve Orman alanlarındaki işleyişi de hız kazandırmış oldu. Önümüzdeki günlerde çok daha aktif bir Bakanlık görmüş olacaksınız” ifadelerini kullandı.

“EXPO 2023 KAHRAMANMARAŞ İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİPTİR”

EXPO 2023’ün Kahramanmaraş için çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, Kahramanmaraş’a 40’tan fazla ülkeden yatırımcı ve turistin geleceğini söyledi. Bakan Pakdemirli, “EXPO, dünya kupası ve olimpiyatların ardından dünyada gerçekleştirilen en büyük organizasyonlardan biridir. EXPO 2023 Kahramanmaraş için çok büyük bir öneme sahiptir. Temelde B1 sınıfı, Uluslararası kategoride de bir bahçecilik EXPO'sudur. Kahramanmaraş'ta 23 Nisan-31 Ekim 2023 tarihleri arasında 192 gün süren bir etkinlik olacaktır. 21. yüzyılın temel sorunlarından bir tanesi de küresel çapta giden kentleşme olgusudur. Artan nüfusta doğal alanların imara açılması ve tamamen insan ve üretim odaklı mekân tasarımı Dünyamızın geleceğini tehdit etmektedir. EXPO 2023 Kahramanmaraş'ın ana teması 'doğa dostu şehir ve duyarlılık' olmuştur. EXPO farklı kesimlerin perspektifinden dört farklı yararı barındırmaktadır. Uluslararası toplum için EXPO iş birliği ve ilerlemek için bir diyalog platformu, halk için EXPO eğitim ve eğlence deneyimidir ve ev sahibi ülke için EXPO ülkenin markalaşması ve gelişmesi için bir araçtır. Katılımcılar için ise uluslararası sosyal yardımlaşmaya ve ekonomik fırsatlara olanak verir. Bu vesileyle Kahramanmaraş’a 40'tan fazla ülkeden yatırımcı ve turist gelecek. Bu fuara yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplamda 2 milyon ziyaretçinin gelmesi beklenmektedir. Geçmiş yıllarda 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar, herkes için sağlık temasıyla İzmir için EXPO 2015' sürecinde de bende canla başla çalışmıştım. Bu sürecin ne kadar meşakkatli olduğunu çok iyi biliyorum. Bu yüzden bu süreçte emeği geçen herkese başta Onikişubat Belediye Başkanımızı gönülden tebrik ediyorum. Bilgi, deneyim ve paylaşım güçtür. Bu bağlamda EXPO Kahramanmaraş'a saygınlık ve değer katacaktır. Şehrimiz bu vesileyle dünyaya açılacak ve her alanda gelişme imkânı bulacaktır, yine bu vesileyle kültürel, tarihsel varlıklarını da tanıtmış olacaktır. EXPO sürecinin Kahramanmaraş'a hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“2021 YILINDAN İTİBAREN ETLE İLGİLİ İTHALATA İHTİYACIMIZ KALMAYACAK”

Avrupa’da tarımsal hasılada bir numara olduklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli, 2021 yılından itibaren etle ilgili ithalata ihtiyaçlarının kalmayacağını söyledi. Bakan Pakdemirli, “Tarım kesimine verdiğimiz destek ödemelerine 2002 yılında yıllık 1.9 milyar liradan 15 milyar liraya çıkardık. Böylece genel bitkisel üretim yıllık 100 milyon tondan 115 milyon tona yükseltmeyi de başardık. Et konusu çok speküle ediliyor dünyada bizim büyükbaş hayvan varlığımız 2002 yılında 9.9 milyondu şimdi 16 milyona dayandı yani burada yüzde 60'tan fazla bir artış var bunlar önemli rakamlar. Günümüzde etle ilgili zaman zaman ithalata başvurmamızın sebebi halkın tercihlerinin değişmesi ve refah seviyesinin artmasıdır. Dün CHP'li bir Milletvekilimiz bu konuda eleştiride bulunuyor, niye eleştiriyorsun ki refah seviyesi arttı mı artmadı mı? Arttı ki 6 kilo et yerken şimdi 15 kilo et yenir hale gelinmiş. Genel olarak tercihler et ürünleri üzerinde aslında Türkiye'nin toplam protein üretimi açısından bir sıkıntısı yoktur. Tercihlerimizi biraz tavuk ve balık yönünde kullansak aslında Türkiye'nin et konusunda bir sıkıntısı kalmayacak ama ne yazık ki hala zaman zaman ithalata başvuruyoruz bu ithalat kısa bir süre daha devam edecek ama tahmini 2021 yılından itibaren etle ilgili ithalata ihtiyacımız kalmayacak diye düşünüyorum. Orman varlığımızı 1.5 milyon hektar arttırdık bu konuda dünyadaki nadir ülkelerin arasına girdik. Dünyada herkesin orman varlığı azalırken son 16 yılda Türkiye orman varlığı arttıran nadir ülkelerden biri olmuştur. Geçmiş dönemlerde çok önemli ağaçlandırma çalışmaları yapılmış bunun önemli bir katkısı ve payı var bu konuda. Ağaç olmazsa yağmur olmaz, yağmur olmazsa su olmaz, su olmazsa da tarım olmaz bunun da bilincinde olmamız lazım. Toprağı suyu ve ormanı birleştirmemizin de en doğru işlerden bir tanesi olmasının göstergesi de burada yatıyor” diye konuştu.

“ORMANDA HAYVANCILIK YAPMAYA BAŞLAMAMIZ LAZIM”
“Ormanda hayvancılık yapmaya başlamamız lazım, ormanda tarım yapmaya başlamamız lazım bu konularda güzel çalışmalarımız var” diyen Bakan Pakdemirli, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Barajlarımızın sayısını 276'dan 538’e çıkardık. Hidroelektrik santrallerimizin sayısını da 105'ten 533'e çıktı. İçme suyu tesislerimizin sayısını 31'den 210'a çıkardık. Son 16 yılda Kahramanmaraş'a tarım ve hayvancılık alanında 1.4 milyar lira hibe desteği verdik. Genç çiftçi kapsamında 606 projeye 18.2 milyon TL verdik. Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında da 63 milyon lira hibe ödedik. Son 16 yılda Kahramanmaraş ilimize orman ve su alanında 3 milyar 700 milyon yatırım yaptık 5 baraj ve 4 gölet inşa ettik, yıllık 27 metreküp memba kalitesinde de içme suyu temin ettik. 17 baraj ve 2 göletlinde inşaatı devam etmekte. 147 bin dekar araziyi sulamaya açtık, çiftçilerimize yıllık 60 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 97 derenin ıslahı tamamlandı, 140 milyon fidan toprakla buluştu.

ELBİSTAN’A HAYVANCILIK OSB MÜJDESİ

Konuşmalarının devamında müjdelere de yer veren Bakan Pakdemirli, Elbistan’a hayvancılık OSB’sinin kurulacağını müjdeledi. Bakan Pakdemirli, “Kahramanmaraş'ta hayvancılığı şaha kaldıracak bir proje Elbistan ilçemizde 4 milyon metre kare alanda besi organize sanayi bölgesini kuruyoruz. Burada 60 bin büyükbaş kapasiteli 300 adet besi işletmesi olacak, ayrıca bölgede yem fabrikası ve 10 bina da soğuk hava deposu ile hayvansal gübrelerden elektrik enerjisi üretilecektir. Kahramanmaraş'ı Doğu Akdeniz Kırsal Dezavantajlar Kalkınma Projesi kapsamına aldık ve böylece küçük ölçekli çiftçilerin özellikle gençlerin ve kadınların gelir seviyelerini arttıracak piyasaya entegrasyonlarını sağlayacağız. Bu projemizin de Kahramanmaraş'ın kalkınmasına büyük bir katkımızın olacağına inanıyorum. 500 bin lira maliyetle yavşan yaylası tabiat parkını turizme kazandıracak yapı tesislerini inşa ediyoruz. Sözde değil özde Kahraman olan Kahramanmaraş'ımıza heybemizde birçok müjde ile de geldik. Orman köylerimizi unutmadık. Mandacılığı yeniden canlandırıyoruz ve 15 aileye mandacılık kredisi veriyoruz. Hatta bu kredinin yüzde 20'si de hibe ve tamamı da faizsiz olacaktır. Türüf ormanları ile vatandaşlarımıza ek gelir sağlayacağız. 44 dönüm alanda 1200 adet türüf mantarı aşılı meşe fidanı diktik. 2021 yılında türüf üretimine başlanacak ve yıllık ortalama 500-600 kilogram ürün vatandaşlarımıza ek gelir sağlayacaktır” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ'A MÜJDELERİMİZ BİTMİYOR”

Kahramanmaraş’a müjdelerin bitmediğini ifade eden Bakan Pakdemirli, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Yatırım tutarı 70 milyon lira olan 90 projede 36 milyon lira da hibe desteği veriyoruz. Yapacağımız bu desteklerle de 25 adet hayvancılık tesisi 13 adet kırsal turizm tesisi 6 adet yerel gıda üretim tesisi 3 adet yenilebilir enerji tesisi 1 adette su ürünleri yetiştirici üretim tesisi inşa edilecek. Bu tesislere ek olarak 41 adet tıbbi ve aromatik bitki tesisine 300 adette makine, ekipman sağlamış olacağız. Balıkçılık ve su ürünleri bu alanda da heybemiz dolu alabalıkta verdiğimiz bir lira olan desteği 2019'da da 1 buçuk liraya çıkartıyoruz. 2019 yılında ilk defa sazan yetiştiriciliğini destekleme kapsamına alıp kilogram başına da 50 kuruşluk destek vereceğiz. Son bir müjde toplam maliyeti 9 milyon lira olan Göksun/Kanlıkavak üvezili Koçaderele ile Menzelet Barajı santralini koruyacak olan Samçan Deresi ıslak çalışmalarına bu yıl içerisinde tamamlıyoruz.”

“ERDOĞAN’IN LİDERLİĞİNDE 16 YILDAN BU YANA TÜRKİYE'Yİ TAŞIYORUZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 16 yıldan bu yana Türkiye’yi aydınlığa taşıdıklarına dikkat çekti. Ünal, “Bugün Türkiye'nin hangi noktaya geldiğini görmemiz açısından önemli bir toplantıdayız. Türkiye bugün hem Dünya ile olan ilişkisinde hem de kendi iç büyümesinde geldiği nokta itibariyle Kahramanmaraş'ımızın bir ilçe belediyesi Cumhuriyetimizin 100. yılı için, 2023 için önem arz eden EXPO botanik Kahramanmaraş'a geliyor ve EXPO Başkanı Kahramanmaraş'ı gördüğünde büyük bir şaşkınlık yaşıyor ve 'muhteşem bir şehir, bu şehri bütün Dünya'nın tanıması gerek' diyorsa bunun için öncelikli olarak Ak Parti'ye, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, daha önce Belediye Başkanlığı yapmış Ak Partili Belediye Başkanlarımıza ve Onikişubat Belediye Başkanımıza çok teşekkür etmemiz gerekiyor. Biz büyük bir aileyiz ve Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde el ele 16 yıldan bu yana Türkiye'yi taşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“EXPO 2023 İÇİN BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
EXPO 2023’ün Kahramanmaraş açısından çok ama çok önemli odluğundan bahseden Ünal, sözlerinin devamında şunları söyledi: “16 yıldan bu yana geldiğimiz noktanın, sadece Kahramanmaraş'ta açısından EXPO 2023 büyük bir örneğidir. Bunların yanında EXPO'nun konusu da büyük bir anlam teşkil ediyor. Hem duyarlılık hem de tabiat dostu, bunlar insan ve çevrenin ilişkisinin ifadesi açısından son derece kıymetlidir. Bugün insanlığımızın en çok ihtiyaç duyduğu şey nedir diyecek olursanız herhalde en çok duyarlılığa ihtiyacımız vardır. Duyarlılığımızı koruyabilmemiz için kalbimizde muhafaza etmemiz gereken merhamet ve iyilik duygusuna ihtiyacımız vardır. Bugün her zamankinden çok, Yunus'un ifadesiyle 'yaratılmış her şeyi yaratandan ötürü sevmeye' ihtiyacımız vardır. Çünkü insanoğlu kendisine yabancılaşırken çevresine ve tabiata da yabancılaşıyor. Maalesef ki bu yabancılaşma insanoğlunu vahşileştiriyor. İnsanın iki anlamı vardır bir tanesi ünsiyet bir tanesi ise nisyandır. İnsan hem yakınlaşıp ünsiyet kuran hem de nisyanıyla uzaklaşan ve yabancılaşan bir varlıktır. İnsanın unutmak gibi bir hastalığı vardır. Eğer biz unutursak, biz kim olduğumuzu unutursak, nereye ait olduğumuzu, kimliğimizi unutursak, nereye gideceğimizi unutursak biz her şeyimizi unutmuş oluruz. Bu yüzden her zaman şunu söylüyoruz; kendinize yabancılaşmadan, şehrinize çevreniz yabancılaşmadan duyarlılığımızı koruyarak, çevre ve çevrenin sürdürülebilirliği konusundaki hassasiyetimizi devam ettirerek yolumuza devam etmeliyiz. Büyükşehir’imizin bu konuda büyük bir hassasiyeti var, ilçe belediyelerimizin bu konuda büyük bir hassasiyeti var, Ak parti hükumetinin bu konuda büyük bir hassasiyeti var. Expo 2023 kapsamında şehrimizde yaklaşık 56 ülkeyi ağırlayacağız. Gelecek olan 56 ülkenin, ülke bahçeleriyle kendilerini tanıtması, Kahramanmaraş'ımızın tanıtılması, duyarlılığın ve çevreye olan hassasiyetin yeniden ülke ve dünya gündemine gelmesi açısından son derece önemli bir günün başlangıcındayız.”

“HİKÂYE GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Belediye olarak 4,5 yıl gibi kısa bir sürede önemli işler başardıklarının altını çizerek, şunları kaydetti: “ Onikişubat belediyemiz 2014 yılında kurulmuş 40015 bin nüfusu olan yeni bir belediyedir. Belediye başkanı seçildiğimde bir hizmet binamız yoktu, fiziki olarak elle tutulur hiçbir şeyimiz yoktu ama çalışma arkadaşlarımızla el ele vererek Onikişubat ilçemizi yaşanabilir bir kent yapmak için gecemizi gündüzümüze katarak ekip olarak büyük çabalar sarf ettik. İşte o ekip 'hiçbir şeyi olmayan bir belediyeden her şeyi olan bir belediye' haline taşıdı belediyemizi. 367 ton asfalt yaptık, 8.5 milyon metrekare parke yol yaptık, 350 tane yeşil alan yaptık yani bu yaptıklarımızı burada ne kadar anlatmaya da çalışsak zaman yetmez. Özetleyecek olursak İller bankamızdan 4.5 senede 421 milyon kaynak aktarıldı bizim harcadığımız para ise 720 milyon liradır. Aradaki bu 300 milyon farkı bu belediye ve bu belediyenin çalışanları elde etti. Bütün bunların neticesinde biz devlete borcu olmayan bir belediyeyiz. Cumhurbaşkanımızın bizlere gösterdiği bir istikamet vardı, bir vizyon vardı, o istikametse 2023 ve 2071’dir. Öyleyse Onikişubat belediyesinin bir hikâyesi var. O hikaye 4.5 yıl önce hayaldi ama bugün o hikaye gerçeğe dönüştü.”

“EXPO'LAR ÜLKELERİN VE ŞEHİRLERİN KALKINMASINI SAĞLIYOR”

EXPO’ların ülkelerin ve şehirlerin kalkınmasında büyük paya sahip olduğunu dile getiren Başkan Mahçiçek, “EXPO 2013'ün ana teması doğa dostu şehir ve duyarlılıktır. Son yüzyılın temel sorunlarından biri küresel çapta yayılan kentleşme olmuştur. Nüfus ile birlikte doğal kaynakların artan tüketimi, doğal alanların imara açılması ve tamamen insan ile birikim odaklı mekân tasarımı nesillerimizin geleceğini tehdit etmektedir. Bu açıdan değerlendirirsek 'doğa dostu şehir' ifadesi küresel kentleşmenin alması gereken yeni üsluba işaret ederken duyarlılık insanın doğaya ve doğal yaşama olan ilgi ve dikkatinin gerekliliğine vurgu yapmaktadır. EXPO'lar ülkelerin ve şehirlerin kalkınmasını, gelişmesini sağlayan, şehrin bilinirliğini hem ulusal hem de Uluslararası düzeyde arttıran halka eğitim, kültür, sanat ve eğlence deneyimi yaşatan, iç ve dış turizmi canlandıran, yeni iş imkânları ve fırsatları oluşturan Dünya kupası ve olimpiyatlardan sonraki en önemli uluslararası etkinliklerden biridir” şeklinde konuştu.

“2 MİLYON ZİYARETÇİ ÖNGÖRÜYORUZ”

2023 yılında gerçekleştirilecek olan EXPO kapsamında Kahramanmaraş’a 2 milyon ziyaretçinin gelmesini öngördüklerini söyleyen Başkan Mahçiçek, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş il genelinde 1 milyon, bölge illerden 600 bin, ulusal çapta gelenlerden 250 bin ve ülke dışından gelen 150 bin olmak üzere toplamda 2 milyon ziyaretçinin alana gelmesini öngörmekteyiz. Bu Uluslararası organizasyonu şehrimize ve halkımıza kazandırmak için çok uzun ve meşakkatli bir yolda, sistemli ve stratejik bir çalışma sonrasında 18 Eylül 2018 tarihinde İtalya'da toplanan genel kurulla Onikişubat ilçemizin 2023 EXPO'ya adaylığı aleyhe oy kullanılmamak kaydıyla oy birliğiyle kabul edilmiştir. EXPO 2023 aynı zamanda uluslararası iş birliği anlaşmalarıyla diğer EXPO şehirlerinin ve katılımcı ülkelerin sektörel toplantıları ile ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirecek ve komşu coğrafyaya uzanan olumlu sonuçlara sahip olacaktır.”

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz