TBMM Genel Kurulunda geçen hafta yasalaşan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kira bedellerine ilişkin önemli bir düzenleme yapıldı. Türk Borçlar Kanunu kapsamında Yİ-ÜFE'ye göre belirlenen kira artış oranları, artık TÜFE'deki 12 aylık ortalamalara göre hesaplanacak. 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren düzenlemeyle, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak bedele ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında TÜFE'deki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacak. Buna göre, kira artış oranlarında yüzde 33,64 yerine yüzde 16,33 oranı baz alınacak.

KARAMSARLIK KALKTI, HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğrufiyat.net Kahramanmaraş Şube Müdürü Ali Osman Aslantürk, “Hep birlikte Türkiye’yi daha ileri götürmek için kolları sıvamanın zamanının geldiğini düşünüyoruz. Doğrufiyat.net Kahramanmaraş Şubesi olarak 16 kişilik ekibimizle Kahramanmaraşlıları gayrimenkul sahibi yapmaya devam ediyoruz. Tekerek yolunda ki şubemizde kurumumuza gelen tüm başvuruları cevaplamaya ve en iyi hizmeti vermek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kahramanmaraş da halkımızın taleplerine yetişmekte güçlük çekmekteyiz. Talep çok ama müşterilerimize gayrimenkul yetiştiremiyoruz. Yoğun bir şekilde satılık ve kiralık mülklerin sunumu gerçekleştiriyoruz. Bu seçimin kazananının Türkiye olacaktır. Kahramanmaraş olacaktır. “Biz bu dönemi de iyi değerlendiren vatandaşlarımızın karlı çıkacağını söylüyoruz” Yerel seçimden sonra da bu talep patlamasının daha da artacağı kanaatindeyim. İhtiyacı olan insanların da seçimden önce yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Neden? Bütün inşaat girdilerine dolardan dolayı bir zamlanma meydana geldi. Ama müteahhitlerimiz bunu tüketicilere henüz yansıtmadı. Seçimden önceki bu aradaki boşluğu tasarruflu olan insanların acele etmeleri ve bu dönemi iyi değerlendirmeleri gerekmektedir diye düşünüyorum. Gayrimenkul alanlar daha çok yastık altı parası olanlar, yurt dışından işçilerin getirmiş olduğu dövizlerini bozduranlar ve elinde mevcut parası olanlar daha çok emlak alımına yönelmiştir. Emlak alınacak zaman bu dönemdir. Her zaman alan kardadır. 2023 hedefleri yolunda yeni sistemle birlikte bürokrasinin azaldığı, ekonomiye pozitif yansımaların olduğu bu süreçte "Karamsarlık kalktı, her şey çok güzel olacak” ifadelerini kullandı.

KİRACILAR RAHAT BİR NEFES ALDI”
Yeni düzenlemeyle birlikte kiracıların rahat bir nefes aldığını belirten Aslantürk, “Kiracılar rahat bir nefes aldı. Piyasalara fahiş kira artışları yerine artık yasaların düzenleme getirdiği çerçevede makul ve mantıklı bir kira artışları İş yeri ve kiracıların daha rahat nefes almalarını işlerini geliştirmelerini sağlayacak konumlara getirmiştir. "Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emlak fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecek olup 12 aylık ortalama alınacak. ÜFE’ye bakarken aylık veya yıllık orana değil, 12 aylık ortalamaya bakılacak. Bu rakam da dün yüzde 21.36 olarak açıklandı. Sözleşmesi bu ay bitecek olanlar yüzde 21.36’yla yenileyecek. 1000 liralık kira 1213 lira olacak. Yıllıkta ek maliyet 2556 lira. Bu tavan fiyat. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP), kira artışının ÜFE yerine TÜFE’ye endeksleneceği yer almıştı. TÜFE’ye göre kira artışı uygulaması başlamış olsaydı artış yüzde 13.75 oranında kalacaktı. Borçlar Kanunu’ndaki kira artış maddesinin uygulanması işyerleri için 2020 yılında yürürlüğe girecek. Yargıtay’ın verdiği karara göre yıllık kira artışları ÜFE’nin on iki aylık ortalamalarına göre hesaplanır yani yıllık bazda artış oranına göre değil” şeklinde konuştu.

OCAK 2019 TÜFE KİRA ARTIŞI ZAM ORANI
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan oranlara göre Türkiye'de Aralık 2018 döneminde 12 aylık TÜFE oranı 16,33 oldu. Açıklanan bu rakama göre ev sahipleri kiracılarına bu ay en fazla % 16,33 oranında zam yapacaklar. Yeni zam oranına göre Aralık ayı kira zam oranı hesaplaması şu şekilde yapılacak:

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TÜFE Ocak 2019 Kira Artış Oranı: % 16,33

Ocak Ayı Kira Artış Oranı Tutarı: 163,30 Lira

Ocak Ayı Kira Artış Oranı Dâhil Yeni Zamlı Kira Tutarı: 1.163,30 Lira

KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANIR?
Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan tedbirlerden biri gayrimenkulde kira artış oranını doğrudan etkiliyor. Ev sahipleri artık zamları üretici fiyatından değil, tüketici fiyatından yapabilecek. Program'ın 'Enflasyon' bölümünün 'Politika ve Tedbirler' başlığı altında, "Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir" maddesi yer alıyor. Normal şartlarda 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyatı (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirlenen kira zammı üst rakamı yeni düzenleme yapılması ile birlikte TÜFE ile belirlenecek. Ağustos ayında 12 aylık ÜFE gerçekleşmesi yüzde 18,78, TÜFE gerçekleşmesi ise yüzde 12,61 olarak kaydedilmişti. Bu da oturduğu ev için bin lira kira ödeyen tüketicinin, zam zamanının ağustosa denk gelmesi durumunda Eylülde 188 lira zamlı ödeme yapacağı anlamına geliyor. Şayet TÜFE oranından zam yapılsaydı bu rakam 126 lira olacaktı.

Haber: Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz