Enflasyonla mücadelede çok önemli bir adım atıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nı bugün açıklamasının ardından iş dünyası birer birer hükümetin yanında olduklarını açıkladı.

Albayrak: “Yatırımcı güvenini çok ileriye taşıyacağız. Şimdi sıra kur dalgalanmalarında dengelenmeyi sağlamakta. Kurdaki hareket fiyat geçişkenliği oluşturdu. Bu nedenle eylül ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Fiyatlarda normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz. Spekülatif ataklarla oluşan bu tablo hiç kimsenin çıkarına değil. Bütün paydaşların birlikte kazandığı bir tablo oluşturacağız. İşsizliğin artmaması için neler yapabiliriz bunları da çalıştık. İş dünyamız ve birliklerimizle iletişime geçerek görüşmeler yaptık. Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmalarını talep ettik. Yüzde 10 indirim enflasyon sepetindeki tümmürünleri kapsıyor. Bu mücadeleye omuz verelim. Bu logoyla AVM'lerimizi süsleyeceğiz” dedi

KAHRAMANMARAŞ TEK YÜREK OLDU

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, ekonomide yüksek kur seviyesine bağlı olarak gerçekleşen yüksek enflasyonla mücadeleyi görev edinen devlet yönetimini desteklediklerini söyledi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, hükümetin yanında olduklarını ve Türkiye’nin son 29 çeyrektir ekonomik manada disiplinini yitirmemiş ve uyguladığı ekonomik politika ile kendini ispat ettiğini belirtti.

Tomsuklu Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mahmut Arıkan’da Bu programı desteklediklerini enflasyonla mücadele de bakanımızın ortaya koyduğu bu Program’ın yerinde olduğunu söyledi.

MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Mustafa Buluntu’da ekonomik disiplinin sürmesi adına hükümetimizi destekliklerini, meselenin milli ve yerli olmak olduğunu kaydetti.

ULUSAL DESTEK

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanacak enflasyonla mücadele paketine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, MÜSİAD olarak geçmişten bugüne üretim ekonomisi esasıyla büyümeyi, yerli ve milli üretimi kendilerine şiar edindiklerini vurgulayan Kaan, "Meselemiz Türkiye Olsun" diyerek yola çıktıklarını, attıkları her adımı bu şuurla yerine getirdiklerini ifade etti.

Kaan, aynı şuur ve hissiyatla göreve geldikleri ilk günden bu yana, her platformda enflasyonla mücadele konusuna dikkati çektiklerini belirtti. Enflasyonun ekonomik olduğu kadar, sonuçları bakımından sosyal bir olgu niteliği de taşıdığına işaret eden Kaan, şunları kaydetti:

TOPYEKUN DURUŞ SERGİLEMELİYİZ

"Bu nedenle enflasyonu yalnızca 'fiyatlar genel düzeyinde gözlenen artış' şeklinde değerlendirmek yetersiz olacaktır. Enflasyonla birlikte değer kaybeden yalnızca para birimi değil, aynı zamanda işverenin üretim azmi, işçinin alın teri, yani milletin servetidir. Bu bağlamda üreticisinden tüketicisine, kamu sektöründen özel sektörüne kadar ekonomi içerisinde yer alan bütün aktörler olarak, enflasyonla mücadelede topyekun bir duruş sergilemek zorundayız. Eylül ayı itibarıyla yüzde 24,5 seviyesine yükselen enflasyon oranında, döviz kurunda gözlenen dalgalanmaların etkisiyle artış kaydeden girdi maliyetlerinin etkisi elbette yadsınamaz. Ancak 'yüksek kur - yüksek enflasyon' sarmalından çıkış noktasında iş dünyasının temsilcileri olarak bizler, enflasyonla mücadelede ekonomi yönetiminin alacağı her türlü karara destek vermeye ve elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bu bağlamda, MÜSİAD olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklayacağı enflasyonla mücadele paketini sonuna kadar destekleyeceğimizi ifade etmek isteriz."

TOBB'DAN "ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMI"NA DESTEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, enflasyonla mücadeleyi kamu ve özel sektörün birlikte yapabileceğini belirterek, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından hazırlanan Enflasyonla Mücadele Programı'nı ve Bakanımız Berat Albayrak'ın mali disiplini koruma ve fiyat istikrarını sağlamaya odaklanmış olmasını, tüm bu sıkıntıları gidermek anlamında önemli buluyor ve destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, fiyat istikrarının makroekonomideki en önemli sağlamlık göstergelerinden biri olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin 2002 yılından sonra mali ve siyasi istikrarla birlikte fiyat istikrarı konusunda da kayda değer iyileşme elde ettiğini, enflasyonun tek haneli seviyelere düşmesinin sağlandığını hatırlattı.

Son dönemde döviz kurlarında yaşanan olağan dışı hareketlerin etkisiyle enflasyon oranının yeniden çift hanelere çıktığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, artan enflasyonun hem alım gücü düşen vatandaşları hem de artan girdi maliyetleri ve faizler nedeniyle firmaları olumsuz etkilediğini bildirdi.

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ"

Hisarcıklıoğlu, ülke için öncelikli konu olan tempolu ve istikrarlı büyüme için reel sektörün küresel rekabetle uyumlu, gerçekçi, sürdürülebilir maliyetlerle üretim yapabilmesinin sağlanması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından hazırlanan Enflasyonla Mücadele Programı'nı ve Bakanımız Berat Albayrak'ın hem mali disiplini koruma hem de fiyat istikrarını sağlamaya odaklanmış olmasını, tüm bu sıkıntıları gidermek anlamında son derece önemli buluyor ve destekliyoruz.

"Türk özel sektörü olarak bu konuda da milli bir dayanışma içine girmeye, devletimizle birlikte topyekun bir duruş sergilemeye, elimizi taşın altına koymaya hazırız. Zira enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadele anlamına gelmektedir. Enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kamu ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Kamu ve özel sektör arasındaki güçlü koordinasyon ve istişareyle içinden geçtiğimiz bu zorlu süreci geride bırakacağımıza inanıyoruz."

"BANKALAR ELLERİNDEKİ İMKANI EN ÜST SEVİYE KOBİ'LERE KULLANDIRMALI"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Bankaların KOBİ'lerin 15 milyon TL'nin altındaki nakit kredilerini vadelendirirken, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) belirlediği çerçeveyi hızlıca uygulamalarını bekliyoruz. Bankalar ellerindeki imkanı en üst seviyede KOBİ'lere kullandırmalı" açıklamasında bulundu.

Avdagiç, "Bankaların KOBİ'lerin 15 milyon TL'nin altındaki nakit kredilerini vadelendirirken, TBB'nin belirlediği çerçeveyi hızlıca uygulamalarını bekliyoruz. Bankalar ellerindeki imkanı en üst seviyede KOBİ'lere kullandırmalı." ifadesini kullandı. Avdagiç, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) da devreye girerek, yapılandırılacak borca teminat sağlamasının çok yararlı olacağını vurguladı.

Avdagiç, "6 aya kadar anapara ödemesiz, 24 aya kadar vadelendirme KOBİ'ler için çok olumlu. TBB'nin kararını takdirle karşılıyoruz. Bankalar, KOBİ'lerin yanında olursa bu süreci başarıyla atlatırız. İTO olarak banka borç yapılandırmasında büyük firmalara tanınan başvuru imkanının KOBİ'lere de sağlanması ihtiyacını 10 gün önce yaptığımız yazılı bir açıklamada dile getirmiştik. TBB'nin tavsiye kararını uygulama noktasında bankalara büyük görev düşüyor. Bankaların da reel sektörle aynı gemide olduğunun bilincinde olduklarından şüphemiz yok. TBB'ne yaklaşımlarından dolayısı teşekkür ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Yeni Ekonomi Programı'nın tamamlayıcı unsuru olarak hazırlanan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nı memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

YANLIŞ ALGILAR BOŞA ÇIKARILACAK

Avdagiç ,"Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanacak enflasyonu paketinin, Yeni Ekonomi Programı'nı tamamlayacağını öngörüyoruz. Bu paket ile faiz, döviz ve en nihayetinde enflasyon ile ilgili beklentinin kırılacağını umuyoruz. Bu programın IMF veya uluslararası bir finans kuruluşunun kapısını çalmadan, Türkiye'nin kendi dinamikleri ile hazırlanması da önemlidir. Türkiye ekonomisi üzerine oluşturulmak istenen yanlış algı da bu programla boşa çıkarılmış olacaktır." açıklamasında bulundu.

Bakan Albayrak'tan TBB kararı ardından flaş açıklama!

ÖZEL KAMPANYALAR, İNDİRİMLER VE TAKSİT FIRSATLARINI DEVREYE ALACAK

Boyner Grup, tüm şirket ve markalarıyla enflasyonla mücadele program ve inisiyatiflerine destek vereceğini açıkladı.

Boyner Grup'tan yapılan açıklamaya göre, grup, enflasyonla savaşa etkin katılım doğrultusunda, tüm perakende şirketlerinde müşterilerinin alım gücüne destek olmak için satış kampanyaları, indirimler ve ödeme kolaylıklarını da içeren bir eylem planını hayata geçirme kararı aldı. Söz konusu eylem planına ek olarak Boyner Grup şirketleri tarafından üretilen ve 500'ün üzerinde mağaza ve e-ticaret sitesinde satılan Boyner Grup markalarında yüzde 10 indirim uygulanacak. İndirim Altınyıldız Classics, Beymen, Beymen Club, Cotton Bar, Divarese, Fabrika, Limon ve Network gibi markaları da kapsayan 30'un üzerinde markada geçerli olacak. Takip eden dönemlerde ise bu oran daha da artacak.

Hopi ise tüketicilerin alım gücünü artıran, yeni kampanya ve teklifler geliştirerek üye şirketlerin verimliliğini daha da artıran projeleriyle enflasyon mücadele çabalarını grup şirketleri ve perakende sektörü dışına da taşıyacak.

İNDİRİM UYGULAYACAK GRUP ŞİRKETLERİ

Verilen bilgiye göre, enflasyonla mücadeleye tam destek veren Boyner Grup şirketleri AY Marka, Beymen, BR Mağazacılık, Boyner, Hopi ve Morhipo oldu.

Yüzde 10 indirim uygulayacak Boyner Grup markaları ise Academia, Agenda, Altınyıldız Classics, Barbie, Beymen Business, Beymen Club, Beymen Collection, Beymen Çanta, Beymen Studio, Black Pepper, Cotton Bar, Divarese, D by Divarese, Deep Purple, Enchantimals, Fabrika, Funky Rocks, George Hogg, Giro, House of Camellia, Limon Company, Loves You, MammaRamma, Monster High, Morhipo Kids, Morhipo Home, Morhipo Beach, NetWork, North of Navy, Penford, People by Fabrika, Pi, Pink&Orange, Que, T-Box, Tommorrowsland, Walk on by, Whiplash olarak sıralandı.

"DEVLETİMİZE VE HALKIMIZA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"

Doğuş Grubu'ndan yapılan açıklamada, "Doğuş Grubu olarak, enflasyonla mücadelede devletimize ve halkımıza her türlü desteği vermeye hazırız." ifadesi kullanıldı.

Doğuş Grubu'ndan yapılan açıklamada, enflasyonla mücadelenin, ekonomideki tüm paydaşların katılımıyla başarıya ulaşılabileceği bildirildi.

Ekonomik istikrar için özel sektör ve kamunun el ele vermesi, ortak bir amaç birliği ile harekete geçmesinin zorunlu olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu çerçevede Doğuş Grubu olarak, enflasyonla mücadelede devletimize ve halkımıza her türlü desteği vermeye hazırız. Tüm şirketlerimizle ekonomik kalkınmayı hızlandırmak, sürdürülebilir hale getirmek için atılan adımlarda ve enflasyonla mücadele için yürütülen milli dayanışma içerisinde güçlü bir biçimde yer alacağız. Türkiye, geçmişte bu birlik ve beraberliği göstermiş ve başarıya ulaşmıştır. Enflasyon da dahil olmak üzere her türlü ekonomik mücadelede devletimiz, kamu otoriteleri, iş dünyası ve sivil inisiyatiflerin birlik olması ile Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyeline ulaşacağına inancımız tamdır."

KAHRAMANMARAŞ İŞ DÜNYASININ MESAJI

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI MECLİS BAŞKANI, KİPAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI HANİFİ ÖKSÜZ

Ekonomide yüksek kur seviyesine bağlı olarak gerçekleşen yüksek enflasyonla mücadeleyi görev edinen devlet yönetimimizi destekliyoruz. Enflasyonla mücadelede makroekonomik önlemlere mikro ekonomik önlemlerin de eşlik etmesi gerekir. Bu noktada Kipaş Grubu olarak enflasyonla mücadelede devletimizin ve halkımızın yanındayız. Ekonomik kalkınmanın en önemli unsuru olan üretim ve yatırıma gereken önemli vereceğiz ve sahte fiyat oluşumlarının karşısında duracağız. Türk halkı yıllar boyunca karşılaştığı güçlükleri el birliğiyle aşmayı başarmıştır ve bu zor günler de aynı şekilde aşılacaktır.

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI SERDAR ZABUN

Türkiye son 29 çeyrektir ekonomik manada disiplinini yitirmemiş ve uyguladığı ekonomik politika ile kendini ispat etmiştir. Türk özel sektörü ise kalkınmanın en büyük kaynağı olarak yatırımlarıyla ilerlemektedir. Özellikle son aylarda ABD menşeli yaşanan ekonomik dalgalanmalardan kurtulmak adına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı adımlar ve sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yapacağı dokunuşları ile zor günleri geride bırakacağız. Milli hedeflere giden Türkiye asla ve asla durdurulamayacaktır. Kahramanmaraş olarak da, gereken çalışmaların hepsini yapıyoruz. Enflasyonla birlikte değer kaybeden yalnızca para birimi değil, aynı zamanda işverenin üretim azmi, işçinin alın teri, yani milletin servetidir.

Bu bağlamda üreticisinden tüketicisine, kamu sektöründen özel sektörüne kadar ekonomi içerisinde yer alan bütün aktörler olarak, enflasyonla mücadelede topyekun bir duruş sergilemek zorundayız.

TOMSUKLU TEKSTİL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BAŞKANI MAHMUT ARIKAN

Bu programı destekliyoruz. Enflasyonla mücadele de bakanımızın ortaya koyduğu bu program biz sonuna kadar destekliyoruz. Enflasyonun düşmesi demek faizlerin düşmesi demek. Ülkedeki üretimin, ihracatın, istihdamın yeniden artması demek. Tabi bu programı sonuna kadar destekliyoruz. Yerinde ve olumlu bir karar. Ülkemiz, memleketimiz ve iş dünyamız için hayırlı olur. Doların düşmesi olumlu yönde etkiler. Türkiye’nin uluslararası risk biriminde de düşmeler oldu. Olumlu yönde ilerliyor. Kısa zamanda Türkiye ekonomisi toparlanır. Tekrar sağlıklı istikrarlı dönemine kısa sürede kavuşur. Bunların hepsini gelip geçici olarak görüyoruz. Güçlü bir siyasi iktidar var. Güçlü bir kararlık var. İş dünyasının desteği var. Kısa sürede toparlanır.

MÜSİAD ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA BULUNTU

Bizler, ‘Meselemiz Türkiye Olsun’ diyerek yola çıktık ve attığımız her adımı bu şuurla yerine getirdik. Yine aynı şuur ve hissiyatla göreve geldiğimiz ilk günden bu yana, her platformda enflasyonla mücadele konusuna dikkat çektik.

Hükümetimizin uluslararası çevrede ve arenada kazandığı pozisyon bizi daha yukarı liglere çıkartıyor. Ekonomik disiplinin sürmesi adına hükümetimizi destekliyoruz. Meselemiz milli ve yerli olmak. Cumhurbaşkanımızın her zaman söylediği gibi ‘Dünya Beşten Büyüktür’ sözüne istinaden bizde o beşin içinde olmak zorundayız. Sistematik olarak bize yapılan bu ekonomik savaşa topyekun karşılık veriyoruz. Meselemiz bekamızı, vatanımızı korumak.

Enflasyon; ekonomik olduğu kadar, sonuçları bakımından sosyal bir olgu niteliği taşımaktadır. Bu nedenle enflasyonu yalnızca ‘fiyatlar genel düzeyinde gözlenen artışlar’ olarak değerlendirmek yetersiz olacaktır. Enflasyonla birlikte değer kaybeden yalnızca para birimi değil; aynı zamanda işverenin üretim azmi, işçinin alın teri; yani milletin servetidir. Bu bağlamda üreticisinden tüketicisine, kamu sektöründen özel sektörüne kadar ekonomi içerisinde yer alan bütün aktörler olarak, enflasyonla mücadelede topyekûn bir duruş sergilemek zorundayız. Eylül ayı itibariyle %24,5 seviyesine yükselen enflasyon oranında, döviz kurunda gözlenen dalgalanmaların etkisiyle artış kaydeden girdi maliyetlerinin etkisi elbette yadsınamaz. Ancak ‘Yüksek Kur - Yüksek Enflasyon’ sarmalından çıkış noktasında; iş dünyasının temsilcileri olarak bizler, enflasyonla mücadelede ekonomi yönetiminin alacağı her türlü karara destek vermeye ve elimizi taşın altına koymaya hazırız”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz