Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal, geri kazanılabilir atıkların işlenilebirliliği hakkında bir açıklama yaptı.
Günlük hayatta kullanılan ürün atıklarının yüzde 20'sini geri kazanılabilir atıklardan oluşuyor. Ülke genelinde geri kazanılabilecek ambalaj sayısı 2,5 milyon ton olurken Kahramanmaraş genelinde bu sayı 68 bin ton oldu. Türkiye genelinde piyasaya sürülen ambalaj atıklarında yüzde 2,72'lik bir paya sahip olan Kahramanmaraş, geri kazanılabilir atıkları işleyebilmek için 76 tesis adına gerekli belgeleri aldı. Atık ile ambalaj atığının farklı yönlerini anlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal, “Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan ya da atılması zorunlu olan herhangi bir madde veya materyaller atık olarak tanımlanmaktadır. Ürünlerin tüketiciye ya da nihai kullanıcıya ulaştırılması aşamasında, ürünün sunumu için kullanılan ve ürünün kullanılmasından sonra oluşan, kullanım ömrü dolmuş tekrar kullanılabilir ambalajlar da dahil satış, dış ve nakliye ambalaj atıkları ise ambalaj atığı olarak tanımlanmaktadır” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
Atıkların yeniden dönüşümünün yapılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayan Arısal, “405'i tehlikeli, 434' ü tehlikesiz olmak üzere toplam 839 değişik türde atık bulunmaktadır. Bu atıklardan Geri kazanılabilen atıkların toplanarak geri dönüşüm, geri kazanım gibi faaliyetler neticesinde yeniden değerlendirilmesi, ekonomiye kazandırılması, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlanması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu türden geri kazanılabilecek atıklarla ilgili olarak mevzuatımızda “Ambalaj atığı üreticileri; ilgili oldukları belediyeler tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulan ambalaj atığı yönetim planı doğrultusunda belirlenen toplama sistemine uygun olarak biriktirmek ve bedelsiz olarak belediyenin sistemine vermekle yükümlüdür.” hükmü bulunmaktadır” diye konuştu.

'76 TESİS İÇİN GEREKLİ YETERLİLİK VERİLDİ'
Kahramanmaraş olarak Bakanlığın talimatları üzerine fiziki şartları ve çalışma koşullarını yerine getirdiklerini belirten Arısal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “66 tesise Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Belgesi, 5 tesise Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Lisansı, 5 tesise de Ambalaj Atığı ve Tehlikesiz Atık Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım lisansı verilmek suretiyle toplamda 76 tesis için gerekli yeterlilik verildi. Ayrıca 4 firmanın da Geri Dönüşüm Lisans talebi İl Müdürlüğümüzce değerlendirme aşamasındadır. Bin metrekare geçirimsiz zemin ve kapalı alanı bulunan, işletme içerisinde atık ayırma bandı bulunan ve bünyesinde Çevre Görevlisi istihdam eden işletmelere talep etmeleri halinde Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Lisansı düzenlenebilmektedir. Ambalaj dışı tehlikesiz atık toplama ayırma faaliyeti yapmak isteyen geçirimsiz zemin ve etrafı kapalı bir alanı bulunan işletmelere de talep etmeleri halinde Ambalaj Dışı Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Belgesi düzenlenmektedir.

'ATIK TOPLAYICILARI MAĞDUR EDİLEMEZ'
Son günlerde, atıklar ve bu atıkları toplayan sokak toplayıcılarına ilişkin basında çıkan haberler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın yaptığı açıklamayı hatırlatan Arısal, şunları kaydetti: “Bakanımız; 'Bizim, atık toplayıcılarımızı mağdur edecek herhangi bir çalışmanın veya yaptırımın içinde olmamız söz konusu değil. Öncelikle alın teriyle, kar kış demeden, yağmur demeden ekmek parası peşinde koşan atık toplayıcılarımızın her zaman yanında olduğumuzu bildirmek istiyorum. Çünkü bunlar bizim ekonomimize katkı sağlayan görünmez savaşçılar ve biz onların yanında her zaman durmak isteyen bir iktidarız. O yüzden atık toplayıcılarımızı mağdur edecek bir çalışmanın altında kesinlikle imzamız olamaz. Son günlerde gündeme gelen yaptırımları ele alırsak ki bunlar atık toplayıcılarımızı birebir sokakta tespit edipte ceza kesilen bir uygulama değildir. Tam tersi bunlar lisanslı veya lisanssız firmaların denetimleri sonucu ortaya çıkmış bir uygulamalardır' şeklinde açıklama yaparak Çıkarılan yönetmelikler gereği, çevrenin korunması amacıyla ambalaj atıklarının lisanslı işletmeler tarafından belediye sisteminde, kaynakta ayrı toplanması ve geri kazanımının yapılması gerektiğini belirtmiştir. Kahramanmaraş sınırları içerisinde de Bakanımızın da üzerinde durduğu üzere denetimlerimiz, lisanslı ve lisanssız olarak faaliyet gösteren firmalara yönelik yapılmış olup, sokak toplayıcılarına yönelik herhangi bir denetim yada ceza uygulaması yapılmamıştır.”

'
SIK SIK DENETİMLER YAPILIYOR'
Konuşmasına Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 2015 yılı içerisinde, yaptığı faaliyetleri anlatarak devam eden Arısal, Toplamda 385 adet çevre denetimi gerçekleştirilerek aksaklık tespit edilen 6 tesis için 272 bin 651 TL İdari Yaptırım uygulandı. Denetimlerden 52'si atık yönetimi ile ilgili olarak gerçekleştirilirken 12'si lisanslı tesislere yönelik olarak yapılmış olup, 1 tesis için 2015 yılı ocak ayı içerisinde bilgi belge vermemekten 12 bin 267 TL idari yaptırım uygulanmıştır. 2016 yılı içerisinde, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasının sağlanmasına yönelik olarak, önceki yıllara göre daha etkin ve daha fazla Çevre Denetimi yapılması planlanmıştır. Ayrıca geri kazanılabilir atıkların, çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetimlerinin sağlanması geri kazanılması konularında geleceğimizin teminatı çocuklarımızdan başlayarak, ailelere, atık üretiminin en yoğun olduğu sanayi tesislerimizin çalışanlarına, idarecilerine kadar halkımızın geneline yönelik olarak düzenlenecek çeşitli etkinliklerle bilinç oluşturulması hedeflenmiştir” ifadelerini kullandı.
Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz