Kahramanmaraş'ta, yüzde 28 zam yapılan ekmek 90 kuruştan satılmaya başlandı. Fiyat artışının ise yeni bir zam olmadığı Kasım 2014'de yapılan zammın yeni uygulanmaya başlamasından kaynaklandığı bildirildi.

Zam kararının geçen yıl alındığını ancak uygulanmadığını belirten Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, fiyat artışıyla ilgili 250 gram ekmeğin 70 kuruştan 90 kuruşa, 500 gramlık çift ekmeğin ise 1 lira 40 kuruştan 1 lira 80 kuruşa yükseldiğini açıkladı.

Ekmeği en ucuz yiyen illerden birinin Kahramanmaraş olduğunu söyleyen Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, kentte birkaç yıldır ekmeğe zam yapılmadığını bu zammın ise yeni bir zam olmadığını belirtti.

“YAPILAN FİYAT ARTIŞI BUGÜNKÜ DEĞERDE DEĞİL”
2014 yılının 11’inci ayın 30’unda 250 gram ekmek 70 kuruş iken 90 kuruş olarak 20 kuruşluk bir zam verildiğini kaydeden Güneş şöyle dedi: “O günden bu yana biz bu ekmeğe yapılan zammı değerlendiremedik. Bir yıl sonra yapılan bu zammı uygulamaya geçirdik. Yapılan fiyat artışı da yine ekmeğin bugünkü değeri değil. Ekmeği 70 kuruş yaptığımızda 2008 yılındaydık. O yılda unun torbası 38 lira iken bugün 65 liraya dayandı. Yapılan bu zammı geçen yıl yapmış olsaydık şu anda ekmek 1 lira 20 kuruş olacaktı. Biz ikinci bir fiyat artışı yapmayı beklerken birinci artışı daha yeni uygulamaya koyduk. Vatandaş ekmeğin maliyetinin ne kadar olduğunu biliyordu ve bizlere bu ekmekleri neden bu kadar ucuza satıyorsunuz diyordu. Şu anda vatandaştan herhangi bir tepki yok. Hatta yapılan bu zam az bile oldu diye geri dönüşler geliyor.”

“İNSANLAR UCUZ DİYE EKMEK ALMAYA YÖNELİYOR”

Günümüzde ucuz olan hiçbir şeyin değerinin olmadığını vurgulayan Güneş, “İnsanlar ucuz diye ekmek almaya yöneliyor. Bu durumda israfı fazlalaştırıyor. Ekmek değerinde satılsa ekmekler bu kadar israf edilmeyecektir” ifadesini kullandı. Çevredeki bazı illerin bir buçuk yıl önce ekmeği 90 kuruş yaptığını şuan da ise o illerin yeni fiyat arayışı içerisinde olduğunu belirten Güneş, şu ifadelere yer verdi:

Sıcak ekmek tüketme olayı memlekette bir kültür haline geldi. Vatandaş sıcak ekmek istiyor. Soğuk ekmek tüketmek istemiyor. Hâlbuki sıcak ekmek tüketmek insan sağlığı açısından çok daha zararlıdır. Sonuçta ekmek buğdaydan undan hamur oluyor ekmek yapılıyor. Bunun nemi rutubeti içerisindeyken vatandaş bu ekmeği tüketiyor. Sıcak ekmek tüketmek obezite oranını da artırıyor. 250 gramlık sıcak bir ekmeği bir vatandaş aldığı vakit o ekmeği bir çerez gibi yiyip bitiriyor ama ekmek soğuduktan ve 2 saat dinlendikten sonra o 250 gramlık ekmeğin yarısını ancak tüketebilir. Vatandaşların soğuk ve dinlenmiş ekmeği tercih etmeleri daha faydalıdır.”

EKMEK GEREĞİNDEN FAZLA ALINMAMALI
Bir mamulü birinci elden almanın en doğru yol olduğunu kaydeden Güneş, “Fırınlarda tezgah satışı olmadığından dolayı marketlerde yoğunluk oluyor. Marketler ekmeği satacağından fazla alıyor. Onu da muhafaza edemiyor. Vatandaşların ekmeklerini ikinci bir el değmeden satışa sunmak istiyoruz. Şehrimizde bir de kapıcı olayı var. Kapıcılar marketlerden ekmek alıyorlar apartman sahiplerinin kapısına kadar götürüyorlar bundan da kazanç elde ediyor. Bakkalın, marketin, fırının rızkına engel oluyorlar” diye konuştu.

Kahramanmaraş’ta ekmek israfı var ama diğer illere oranla yok denilebilecek oranda olduğunu vurgulayan Güneş şöyle dedi: Yapılan bu israfta sıcak ekmek yemek istemekten kaynaklanıyor. Vatandaş her öğünde sıcak ekmek tüketmek istiyor sabah ki aldığını öğleye ya da akşama yemek istemiyor. Ekmek nimet ve milli bir servettir. Araştırmalara göre Kahramanmaraş israfta en zayıf olan şehirlerden birisidir.

TEZGAH SATIŞLARI YAYGIN
Çevre illerde fırınlar kendi çıkardıkları ekmeği kendilerinin sattığını vurgulayan Güneş, Kahramanmaraş’ta ise bu uygulamanın mevcut olmadığını söyledi. Kahramanmaraş’ta ekmeğin tezgah satışlarının yaygın olduğunu savunan Güneş şöyle dedi: “Bir market 2 ya da daha fazla fırından ekmek alabiliyor. Bu durumda bakkal ve fırıncının arasında ki kar fiyatları oluyor, tüm sıkıntılarda buradan meydana geliyor. Fırıncı diyor ki, bakkal benim ekmeğimi daha fazla satsın kar payını da biraz fazla vereyim. Bizim sorunumuz bakkala ve markete tamamen teslim olmamızdan doğuyor.”
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz