Mısırda verimliliğin çok iyi olduğuna işaret eden Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta bu yıl mısırın rekoltesi çok yüksek. Çiftçinin mağdur olmaması için devlet çiftçiye alım garantisi vermesi gerekmektedir” dedi.

 

2015 yılı mısır hasadının başladığını ve verimlilik derecesinin çok iyi olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Mısırda verimlilik çok iyi fakat, Tek sıkıntımız tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da mısırın rekoltesinin çok yüksek olmasıdır” dedi.

Tarım arazilerinin çoğunun mısır ekili olmasından dolayı şu anda mısır ofislerinin yetersiz kaldığına işaret eden Çetinkaya şöyle konuştu: “Ofisin siloları var ofiste tüm çiftçilerin gelen ürünlerini boşaltıyor. Hasat başladığı zaman sadece Kahramanmaraş’ta değil de tüm bölgelerde başladığı için yığılma meydana geliyor. Geçmişte randevu sistemimiz olmadığı için ofis önünde yığılmalar oluyordu. İnsanlar günlerce kuyruklarda bekliyordu. Randevu sistemine geçmemizle birlikte bu yığılmalar ortadan kalktı.

Randevu sisteminde de yaşanan sıkıntılardan bir tanesi talebin çok fazla olmasından dolayı bu defa da randevularda yığılma oluyor” ifadelerini kullandı.

 

ÇİFTÇİNİN EMEĞİ YERDE KALMAYACAK

Bu yıl ki mısır fiyatlarının geçen yıla oranla daha yüksek olacağını savunan Çetinkaya, “Çiftçiler ürünlerini toprak mahsulleri ofisine verdiği takdirde hem para kazanabilecek hem de yüzü gülecek. Çiftçinin emeği ve alın terinin yerde kalmaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftçinin değil tüccarın kazandığını vurgulayan Çetinkaya, çiftçinin para kazanabilmesi için devletin çiftçiye yönelik alım garantisi vermesi gerektiğini söyledi.

Çiftçinin tüccara mahkûm olmaması gerektiğini savunan Çetinkaya, “Devlet çiftçiye alım garantisi verdiği takdirde çiftçi ürettiği ürünü devlete satar ve burada çiftçinin hakkı kalmaz. Sonuç olarak devlet çiftçiye sen bu ürünü ürettiğin takdirde ben bu ürünü şu fiyattan alacağım dediği zaman devlet çiftçiye ürün garantisi verecek. Çiftçide bu durumda serbest piyasada çiftçiye mahkûm olmayacak. Şu andaki sistemde ürünler tüccarın istediği fiyattan satılıyor. Çiftçiye sahip çıkılırsa çiftçi tüccara mahkum olmaz ve ürünler daha uygun fiyata satılır” dedi.

 

CEVİZ HASADI GELİYOR

Ceviz hasadının da yaklaştığını söyleyen Çetinkaya, “Yayla olmayan kesimlerde ceviz hasadı başladı. Ceviz getirisi yüksek olan bir ürün çiftçilerimiz de bu durumun farkında. Birçok bölgede ceviz üretimine geçiş var. Ceviz bahçeleri gün geçtikçe artış gösteriyor. 10 dönümlük bir alanda ceviz üreten çiftçi 50 dönümlük arazide tarım ürünleri üreten çiftçiden daha fazla para kazanıyor. Bu yıl cevizdeki rekoltenin yüksek olması bekleniyor. Geçtiğimiz yıla oranla çiftçilerimiz ceviz üretiminden daha memnun” ifadesini kullandı. Çetinkaya çiftçinin üretmediği takdirde Türkiye’nin aç kalacağını belirterek, çiftçinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
HABER: MÜCAHİT DALKARA

 

Editör: Mahmut Beyaz