KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ın kardeş şehri Filistin’in Ramallah kentine bağlı Beitunia ile ticari ilişkileri geliştirmek için önümüzdeki günlerde karşılıklı heyet organizasyonlarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi ile kardeş şehir olan Filistin’in Ramallah kentine bağlı Beitunia Belediye Başkanı Ribhi W. Dola ve beraberindeki heyet, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret etti.

Kardeş şehir protokolünün imzalandığı Beitunia başta olmak üzere Filistin’de faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları ile önümüzdeki günlerde ikili görüşmeler yapılması planlanıyor. KMTSO Yönetim Kurulu Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Başkan Karaküçük, Dağlıca ve Iğdır’da PKK tarafından gerçekleştirilen kalleş saldırılar sonucu 30 vatan evladının şehit olduğunu, yaşanan bu durumdan dolayı büyük üzüntü içinde olduklarını söyledi.

HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Filistin ile her alanda ikili ticaret yapmaya hazır olduklarını belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, “Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e sizlerle bizi bir araya getirdiği için teşekkür ederiz. Kardeş şehirler protokolü ile birçok alanda karşılıklı görüşmeler yapılacak. Kahramanmaraş Türkiye’de 30 büyükşehirden birisi. Kahramanmaraş’ın metropol ilçelerinden birisi Onikişubat. Başkanımız da çok tecrübeli ve bilgili bir belediye başkanı. Belediyecilik anlamında karşılıklı çok ciddi faydaların olacağına inanıyorum. Biz de ticaret anlamında dost Filistinli kardeşlerimiz ile her türlü işbirliğine hazırız. Filistin’den gelecek iş adamlarını Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ile birlikte ağırlamak isteriz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜK BİR EKONOMİK POTANSİYELE SAHİP

Kahramanmaraş ekonomik anlamda Türkiye’nin en büyük 16’ıncı ekonomisine sahip bir il olduğuna vurgu yapan Başkan Karaküçük şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş’ın 1 milyar dolara yakın ihracatı var. Yaklaşık 130 bin sigortalı çalışanı var. Burada amiral gemimiz tekstil. Bunun yanı sıra metal mutfak eşyası, inşaat malzemeleri, çimento, kağıt ve birçok sektörde üretim yapılıyor. Türkiye’de ekilebilir araziler ve ovalar bakımından Kahramanmaraş 4’üncü büyük ovaya sahip. Su yönü ile de zengin bir şehir. Altın işlemeciliği, mücevherat ve ayakkabı sektörü ön planda. Gıda ürünlerinde, balık ürünleri de yetişiyor. Ekim ve Kasım ayında inşaat ve tarım fuarları yapacağız. Filistin’den gelecek sanayici ve iş adamlarını KMTSO olarak ağırlamaktan memnuniyet duyarız”

SALDIRIYI KINIYORUZ

Beitunia Belediye Başkanı Ribhi W. Dola, PKK tarafından yapılan hani saldırıyı kınadıklarını belirterek şunları dile getirdi: “Türkiye Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkeye ağabeylik ediyor. Özellikle Filistin’e yaptığı değerli destekleri unutamayız, PKK’nın yaptığı bu kalleşçe saldırıyı lanetliyoruz” dedi.

HER ALANDA İKİLİ İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

Beitunia Belediye Başkanı Ribhi W. Dola şunları dile getirdi: “İstanbul başta olmak üzere birçok şehir ile ticari ilişkilerimiz var. Kahramanmaraş’ta lider olan sektörler ve yan dallarını içiren bir dizi çalışmanın içerisine gireceğiz. Kahramanmaraş’ın dinamiklerini önümüzdeki günlerde Filistinli iş adamlarına aktaracağız.”

Konuşmaların ardından Başkan Karaküçük, Beitunia Belediye Başkanı Ribhi W. Dola ve heyete ceviz işlemeli sandık hediye etti. Beitunia Belediye Başkanı Ribhi W. Dola’de Başkan Karaküçük’e çeşitli hediyeler takdim etti.

Toplantıya, Filistin Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Mehemet Cevher, Beitunia Belediye Başkanı Ribhi W. Dola ile beraberindeki heyet, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Başkan Yardımcısı Dr. Ali Ünsal ve KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

RAMALLAH VE BEITUNIA TARİHİ BİLGİSİ

Yavuz Sultan Selim\'in Mısır seferi sırasında Osmanlı topraklarına kattığı Ramallah ve buraya bağlı Beitunia, Osmanlı arşiv belgelerine göre 16. yüzyılda 400 kadar kişiyle bir tarım köyü olarak kuruldu. İlerleyen yıllarda cazibe merkezi haline gelen yerleşim yeri 19. yüzyıl ortalarında Osmanlı Valisi İbrahim Paşa döneminde Hıristiyan yerleşimleri başladı. 400 sene Osmanlı İdaresinde kalan Ramallah I. Dünya Savaşı\'ndan sonra İngilizlerin eline geçti. Ramallah günümüzde İsrail işgali altındaki Filistin\'in Batı Şeria bölgesindedir.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz