Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) kredi kartına taksitle satışta bazı sektörlerde taksit sayısını artırma yönündeki çalışması, Kahramanmaraş’ta kuyumcuları da umutlandırdı.

Bu çalışma ile piyasanın tekrar yoğun günler yaşayacağını belirten kuyumular,

Bu yıl yapılan düzenlemeyle kredi kartı ile altın alımının 4 taksitle sınırlandırılması, sektörde az da olsa kıpırdanmaya yol açacağını söyleyen kuyumcular, BDDK\'nın yeni çalışma kapsamına sektörlerinin de dâhil edilmesini istiyor. Kahramanmaraşlı kuyumcuların birçoğu yapılacak olan yeni düzenlemeyle birlikte satışların artacağını dile getirirken bazı kuyumcular ise bu uygulamanın piyasayı çok fazla etkilemeyeceğin belirtti. Kapalı çarşıda kuyumcu esnafı olan Ali Uyan ve Gürkan Yıldız, kredi kartına taksitle satış yapılması durumunda ne gibi artılar ve eksiler getireceğini Manşet Gazetesi haber ekibine açıkladı.

‘YENİ DÜZENLEMEYLE RAHATLAYACAĞIZ’
Kuyumcu Ali Uyan, yeni düzenlemenin birçok vatandaşı ve esnafı rahatlatacağını belirterek, Bunu kötüye kullanan esnafların da piyasaya çıkacağını vurguladı. Uyan esnaf ve vatandaşların bu konuda çok titiz olması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yapmış olduğu bu düzenleme biraz eksik. Vatandaş geliyor taksitle altın almak istiyor ama biz şuan mevcut olan 4 taksiti bile yapamıyoruz. 4 Taksit az bu taksit sayısını da artırılması gerekiyor

Taksitle altın almayı kötüye kullananlarında olduğunu belirten Uyan, “Daha önce yapılan taksitlerde bazı arkadaşlarımız bunu kötüye kullandı. Bankalarında haklı olduğu taraflar var. Bu da bankacıların geri adım atmasına sebep oldu. Yeni düzenlemeyle birlikte biz esnaflar olarak çok rahatlayacağız ve bu durum bize birçok yönden kolaylık sağlayacak” şeklinde konuştu.

‘KUYUMCUYA ÇOK DA BİR GETİRİSİ OLMAZ’
Yeni düzenlemenin getirisi kadar zararlarının da olacağını Kuyumcu esnafı Gürkan Yıldız

“12 ay taksit imkânının olması daha iyi olur. Alım gücünün azalmasıyla beraber ödeme kolaylığının olması talebi arttırabilir. Bu durumun kuyumculara çok da bir getirisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü alacak olan vatandaş ya borçludur ya da düğün yapacaktır. Kuyumcularda post makinesinin olmaması hiçbir şey kaybettirmez. Kredi kartında oranın banka tarafından alınması haliyle müşteriyi de işyeri sahibini de rahatsız ediyor.” Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz