Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen Bölgesel İstişare Toplantısı’na katıldı. Pekcan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile birlikte Kahramanmaraş’a gelen bölge Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Programa, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Mehmet Cihat Sezal ve Habibe Öçal, Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, ilçe belediye başkanları, davetliler ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, Bakan Pekcan  yapılan ve yapılması planlanan projeleri değerlendirirken, Kahramanmaraş’a dair veriler de paylaştı.

“İŞ DÜNYASI OLARAK HİÇ DURMADAN ÇALIŞIYOR, ÜRETİYOR, İHRACAT YAPIYORUZ”

Toplantıda ilk olarak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun konuşma yaptı. Sözlerine, “Teknolojiye ve katma değere dayalı yeni bir kalkınma modeli üzerinde ısrarla durmamız gereken bir dönemi yaşıyoruz” ifadeleriyle başlayan Zabun, “Ülkemizin temel sorunlarına çare olacak aktif politikalarla, son yıllardaki kazanımlarımızı, istikrar ve güven ortamını daha da güçlü hale getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunu gerçekleştirebilirsek küresel boyutta daha güçlü, daha aktif bir konum elde ederiz. Böyle bir dönemde, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, çok önemli ve zor bir görev üstlenmiştir. Ekonomiye, ticarete, kadın eli değmiştir. İnanıyorum ki, başarılı icraatları güçlenerek devam edecektir. Türkiye'nin hız kesmeden 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru ilerlemesi için bizler de iş dünyası olarak hiç durmadan çalışıyor, üretiyor, ihracat yapıyoruz. 2018 yılını, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracat rakamı olan 168,1 milyar dolar ile geride bıraktık. Özellikle döviz kurları üzerinden yapılan ekonomik saldırılara karşın, 2018’de iş dünyası olarak rekorlar kırdık. Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 17 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Bugün, Türkiye’nin en güçlü sanayi merkezleri arasında yer alan Kahramanmaraş, 125 ülkeye ihracat yaparak, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Ticaret Bakanlığımıza müracaatını yaptığımız İhracat Destek Ofisimizle birlikte Kahramanmaraş, dış pazarlarda yep yeni ihracat kapılarını aralayarak ülkemizin kalkınması adına küresel konumunu daha da güçlendirecektir. Ülkemizin, bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişimi, cari açık, işsizlik, enflasyon gibi ana ekonomik sorunlarımıza çözüm üretebilmesi için en önemli üç unsur; yatırım, üretim ve ihracatın geliştirilmesidir.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ ÇİFT YÖNDE ZARAR GÖRMEKTEDİR”

Bu nedenle, Eximbank’ın sermayesi kademeli olarak her yıl artırılarak özel sektöre ve özellikle KOBİ’lere daha fazla kaynak sağlanabilirse üretim, ihracat ve istihdam alanında büyük bir atılım oluşacaktır. Eximbank kaynaklarının güçlendirilmesi ile birlikte firmaların limitlerinin ve kredi vadelerinin artırılması da en büyük beklentilerden birisidir. Kahramanmaraş için çok önemli bir sektör olan mutfak gereçleri sektöründen gelen en önemli talepler arasında, son günlerde bazı sektörlere getirilen KDV indiriminin metal mutfak gereçlerine de uygulanmasıdır. Sektörde %18 olan KDV’nin %8’e indirilmesiyle önemli bir avantaj ve ticari hareket sağlanacağı değerlendirilmektedir. Yine, ana hammaddesi paslanmaz çelik olan metal mutfak gereçleri sektörü, bu hammaddenin ithalatında uygulanan ek vergilerle rekabet gücünü kaybetmektedir. Bu durum, yurtiçi satışlarda maliyet artışına ve ihracatta gerilemeye yol açarken ithal edilen metal mutfak eşyalarının cazibesini artırmaktadır. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi çift yönde zarar görmektedir. Bu itibarla, sektörün rekabet gücünü ciddi ölçüde olumsuz etkileyen bu ek verginin iptali sektörü oldukça rahatlatacak ve ülke ekonomisine katkısını güçlendirecektir.

“HAYVANCILIK ALANINDA ÇOK BÜYÜK YATIRIM POTANSİYELİ BULUNMAKTADIR”

Kahramanmaraş’ta hayvancılık alanında çok büyük bir yatırım potansiyeli bulunmaktadır. Bu itibarla, Kahramanmaraş’ta hayvancılık sektörünün mevcut potansiyelinin tam olarak kullanılması ve ülkemiz et ve süt üretimine katkısının artırılması adına GAP, DAP, KOP ve DOKAP projeleri kapsamındaki 36 ilde uygulanan, yüzde 50 hibe desteğinin Kahramanmaraş’ta da uygulanması, hayvancılık sektörü ve özellikle et üretimi konusunda çok önemli bir itici güç oluşturacaktır. 21 Ocak’ta, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına yönelik yeni istihdam seferberliği çağrısı ile birlikte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız, Hazine ve Maliye Bakanımız ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız tarafından; hızlı bir şekilde hazırlanan istihdam teşvik paketi ile birlikte; Türkiye tarihi bir adımla özel sektöre ve işgücü piyasalarına verdiği önemi çok net bir şekilde ortaya koymuştur.

“BU DEFA HEDEF 20 BİN İLAVE İSTİHDAM”

Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Sizlere ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş, 2017 yılındaki istihdam seferberliğinde 7500 kişi ilave istihdam sağlamayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün tam iki katına ulaşarak büyük bir başarı göstermişti. Bu defa hedef 20 bin ilave istihdam. Dürüst ve çalışkan girişimcilerimizle bugün yine yaparız diyorum. İnanıyoruz ki, bu toprakların bereketine, ülkemizin yarınlara inanan, her türlü zorluğa karşı yatırımdan, üretimden ödün vermeyen Türk özel sektörü, ihracatta olduğu gibi istihdam alanında da tarihi rekorlara imza atacak ve insanımıza iş ve aş kapısı olmaya devam edecektir. Öte yanda, özel sektörün nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması amacıyla; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan mesleki eğitim işbirliği protokolü; inanıyoruz ki, ülkemizde bu sorunun çözümüne çok büyük katkılarda bulunacaktır.

Bu vesile ile Sayın Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. 

“MUTFAK GEREÇLERİNİN YÜZDE 60’I BURADAN”

Zabun’un ardından Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu bir selamlama konuşması yaptı. Balsuyu’nun ardından TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken söz aldı. Kahramanmaraş’a övgüler yağdıran Palandöken, “Bulunduğumuz şehir kadim bir şehir. İstiklal savaşımızın olmazsa olmaz kahramanı Sütçü İmam, Senem Ayşe. Burada yanan meşale bütün ülkemize yayıldı. Dolayısıyla Türkiye'de tek altın madalyalı şehrimiz Kahramanmaraş. Ne kadar övünürsek övünelim Kahramanmaraşlılara bu yakışır. En büyük ödülde budur. Kahramanmaraş deyince akla ilk gelen şey leziz yemekleridir. Uluslararası mutfağa sahip ama dünya markası olan dondurmasıyla meşhur. Her evde bir çeyiz sandığı, ahşap işçiliği bulunan yer yine Kahramanmaraş’tır. Eğer Kahramanmaraşlı zanaatkâr eline aldıysa bir işi mutlaka başarıyla yapar. Sadece bununla da kalmıyor. Çaydanlığından tutun da tüm mutfak gereçlerine kadar Türkiye’de neredeyse yüzde 60’ının üretildiği yer yine Kahramanmaraş’tır. Burada olmaktan onur duyuyorum, toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’IN TEMELİNDE ALIN TERİ VARDIR”

Bölgesel İstişare Toplantısı’nın Kahramanmaraş’ta düzenlenmesinin kent esnafı, tüccarı ve ticareti açısından önemli olduğuna dikkat çeken Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise, “Bugün ilimizin esnafı, tüccarı ve ticareti açısından çok önemli bir gün. Sayın bakanımız bizatihi heyetiyle beraber ilimizde sizlerle istişare etmek suretiyle ekonomimizin durumu nedir? İyileştirmemiz gereken alanlar nelerdir? Her iyileştirilecek alanla ilgili talimatları ve geliştireceğimiz yerel ve merkezi düzeydeki eylem planlarıyla esnaflarımıza, tüccarlarımıza, üreticilerimize, sizlere hizmet sunacağız. Bu vesileyle ilimiz açısından büyük bir şans olduğunu değerlendiriyoruz. Gerçekten biraz önce konuşmacılar Kahramanmaraş deyince özellikle değerler açısından milli birliği bütünlüğü, kurtuluş savaşının meşalesinin yakıldığı yer ve bu değerlerle gelişen insanlar işbirliği ile çok nitelikli işler ortaya koyan bir ticari yapımız var. Hemen baktığımız zaman Kahramanmaraş ilimizde aslında sermaye birikimimizin temelinde alın teri ve toprak vardır. Hükümetlerimizin vermiş olduğu teşvikleri en iyi verimde kullanıp sanayi yapısını güçlendiren il olarak telaffuz etmektedir. Kahramanmaraş'taki sanayicilerimiz, eşraflarıyla özellikle mahalli idarileriyle, belediyelerimizle, kamu kuruluşlarıyla, esnaflarla hep beraber bilgi teknolojilerini esas alan, yüksek derecede katma değer üretmenin peşinde, yerli sanayiyi geliştirme peşinde bütün böyle Kahramanmaraşlı öğreticilere teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’TA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmasına Kahramanmaraş’ta bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başladı. Kahramanmaraş’a yaptıkları çalışmaları anlatan Hisarcıklıoğlu, “Kahraman ve vatansever insanların kenti Maraş’ta bizleri muhabbetle bağrınıza bastığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Bundan tam bir asır önce ‘Maraş bize mezar olmadan düşmana Gülizar olmaz’ diyerek istiklal harbini başlatmış, kurutuluş mücadelesinin kahraman şehri. Esarete boyun eğmeyenlerin, Yedi Güzel Adamın, Necip Fazıl’ın, Rıdvan Hocanın, Sütçü İmam’ın, Senem Ayşe ve daha nice Kahramanların vatanı Kahramanmaraş’ta bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı olarak bu benim Kahramanmaraş’a 14’üncü kez gelişim. Yılda bir defa gelmeye mutlaka özen gösteriyorum. Maraş, ülkemizin en önemli ticaret ve tarım kentlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda iki üniversitesiyle bir eğitim kentidir. Maraş’ın dondurması, biberi, ahşap oyması ile ülkemizin marka kentlerinden bir tanesidir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kahramanmaraş’a bir fen lisesi ve yurt binası kazandırdık. Buraya Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ile birlikte sizleri dinlemeye geldik. Buradaki esas ev sahibimiz Bakanımız Ruhsar Pekcan’dır. Camiamızın içerisinden birinin bu önemli görevi üstlenmesi bütün Türk-İş dünyası için de bir şereftir. Kıymetli Bakanımız sizlerin sıkıntılarını görüş ve önerilerini bizzat dinlemek istedi ve ekibi ile buraya geldi. Bakanımızın vizyonu ve dinamizmiyle dış ticarette yeni bir atılım yaptığımıza inanıyorum. Bizleri burada Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa Oda ve Borsalarım yalnız bırakmadılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ BUNU RAHATLIKLA BAŞARACAKTIR”

Sözlerinin devamında ticari alacak sigortasının devrim niteliğinde olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Oda ve Borsa Başkanlarım ile birlikte çalışarak son birkaç ayda hükümetimize sunduğumuz pek çok talep Sayın Bakanımızın desteği ile birlikte hayata geçti. İstihdam maliyetlerini azaltan, finansmana erişim faaliyetlerini sağlayan, piyasayı hareket geçirme ve vergi indirimleri gibi çeşitli tedbirler alındı. Hepimiz bunu yakından takip ediyoruz. Sekizinci aydan sonra bizim önümüzü açan pek çok işlerin arkasında Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan vardır. KDV’lerin iadelerini hızlandıran yeni bir sistem devreye girdi. Bizim için devrim niteliğinde olan ticari alacak sigortası yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın katılımı ile 21 Ocak tarihinde gerçekleştirdiğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye ekonomi şurasında gündemimizde olan konularımızı aktarmıştık. Yine bu şurada Sayın Cumhurbaşkanımız oda ve borsalarımızdan istihdam sözü aldı. Sonrasında 25 Şubat tarihinde ‘burası Türkiye, burada iş var’ sloganı ile istihdam seferberliği 2019’u başlattık. İstihdam seferberliği kapsamında Kahramanmaraş’ta 20 bin kişilik yerin istihdam hedefi açıklandı. Kahramanmaraş’ta ki tüccar ve sanayicilerimizin bunu rahatlıkla başaracaklarına inanıyorum. Hükümetimiz, devrim niteliğinde istihdamı destekleyen tedbirleri aldı ve bize sundu” açıklamalarında bulundu.

“21 İLDE 31 DESTEK VE İHRACAT DESTEK OFİSİ KURDUK”

Son olarak ise Bakan Ruhsar Pekcan, katılımcılara seslendi. Pekcan konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Türkiye’nin önümüzdeki on yılda hedefi orta gelir düzeyinden kurtulup yüksek gelirli ülkeler düzeyine çıkmaktır. Bunun tek yolu da ürettiğimiz ve dünya pazarlarına sunduğumuz ürünlerin tasarım, marka ve teknoloji içeriğinin seviyesini yükselterek ihracatı tabana yaymak ve daha katma değeri yüksek ürünler üretmektir. Bakanlık olarak bizde bu yönde projelerimizi hazırlıyor ve bu doğrultuda yola çıkıyoruz. Kısa sürede çok yol kat ettik. Rekabetçi olduğumuz pazarlarda daha çok tasarım ve markaya önem vererek rekabetçiliğimizi arttırma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunun dışında şu anda mevcut olmadığımız ülkelere ve ürünlere yönelik stratejik çalışmalarımız ve yol haritalarımız var. Bakanlığımızın çok güzel ihracat destekleri var fakat bu desteklerin mevzuatı biraz karışık. Sadeleştirme çalışmalarımız devam ediyor ama bu süreç içerisinde bunun herkes tarafından iyi bir şekilde anlaşılması açısından bir internet sitesi oluşturduk. Burada Ticaret Bakanlığının ihracatçıya sunduğu teşvik ve destek sistemlerini animasyonlarla çok basit bir dil ile anlatılmaktadır. 8 ayda 21 ilde 31 destek ve ihracat destek ofisi kurduk. Bu ihracat destek ofislerimizi 81 ile yayacağız. Buralarda ihracatçımızla destek ve bilgi paylaşımı yapan çalışmalar yapıyoruz. Artık bakanlıktan randevu alma derdiyle uğraşmayacaksınız bakanlık olarak biz sizlere geleceğiz il il saha ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Firma firma dolaşarak sizlerin taleplerini, önerilerini alarak değerlendirerek mutlaka yazılı bir şekilde geri dönüş yapıyoruz. Bu çalışmalarımız ticaretin kolaylaştırılması, refah seviyesinin yükselmesi ve ihracatın artması adına çok iyi olacaktır.

“KARŞILIKSIZ ÇEKLERLE İLGİLİ KARE KODLU ÇEK UYGULAMASI BAŞLADI”

Bundan sonraki projelerimizde de sizlerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. Yurt içi ticaretin daha elverişli koşullarda yapılması üzerine lisanslı depoculuk sistemini uygulamaya aldık. Lisanslı depolardaki ürünlerin elektronik ortamda, yurt içinde ve uluslararası ortamda satılabilmesi için de ürün ihtisas borsalarını kurduk. Bu sene hasat zamanını takiben artık lisanslı depolardaki ürünlerinizi Ürün İhtisas Borsası’nda satabileceksiniz. Ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamlarda yapılması amacıyla Mersis Sistemi’ni kurduk. Artık şirket kuruluşlarını, kooperatif kuruluşlarını, Ticaret İl Müdürlüklerimizde anında yapabiliyorsunuz, noter tasdiklerini de kaldırdık. Bunun dışında Uyap ve Mersis’i birbiriyle entegre ettik, yargı kararlarının elektronik ortamda sizlere ulaşmasını sağladık. Karşılıksız çeklerle ilgili kare kodlu çek uygulamasını başlatmıştık, şimdi kare kodlu bono uygulamasını da başlatıyoruz. Çek ve bono uygulamasını artık elektronik ortamda sunabileceksiniz, çekin saklanma, muhafaza etme ve sahte çıkması ihtimali yok. Çeki verenin geçmişini orada sorgulayabiliyorsunuz, kabul edip etmemek de sizin elinizde. Bu çeki hangi bankadan ve hangi şubeden tahsil edebileceğinizi de buradan görebiliyorsunuz.

“E-TİCARETİ DAHA GÜVENLİ HALE GETİRDİK”

Türkiye’de e-ticaret, toplam ticaretimizin içinde yüzde 4,01, dünyada yüzde 9,08. Dolayısıyla e-ticareti daha güvenilir kılmak için hizmet kabiliyetini artırmak amacıyla e-ticarette güven damgasını getirdik. Sizler artık e-ticarette alışveriş yaparken ya da ürününüzü orada satarken güven damgasını gördüğünüz zaman demek ki bu portal yetkili otoriteler tarafından denetlenmiş ve güven damgası almıştır. Yaptığımız denetimler fırsatçılık ve spekülasyon yaparak aşırı fiyat artışına sebep olanlar üzerine önlemler alıyoruz ve denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bunlar bizim kısa sürede yaptığımız icraatlarımız, bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

“CUMHURİYET TARİHİ REKORU KIRARAK 168 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPTIK”

Küresel ekonomi bir yavaşlama sürecinde, hepimizin bildiği gibi Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine göre küresel ticaret yüzde 4’den, yüzde 3,7’ye revize edildi. 19 Şubat’ta yaptıkları açıklamalarda Ocak ayı verilerine göre aşağı yönlü revize edilebilir. Küresel büyüme de İMF verilerine göre yüzde 3,9, son olarak ise yüzde 3,7 olarak revize edildi. Bizim buradaki çalışmalarımızı, başarılarımızı değerlendirirken dünya nereye gidiyor ona göre değerlendirin. Burada büyük çabalar gösteriliyor ama dünya nereye gidiyor, küresel ekonomi, küresel ticaret, Avrupa Birliği, en büyük ticaret ortaklarımızın durumu ne? Bu şartlar altında dahi biz 2018 yılında Cumhuriyet Tarihi rekoru kırarak 168 milyar dolar ihracat yaptık. Bundan da öte ihracatımızın, ithalatı karşılama oranını yüzde 75’e çıkardık. 2019 Ocak-Şubat ayında ihracatımızın ithalatını karşılama oranını yüzde 87’ye çıkardık. Sadece Ocak-Şubat ayında dış ticaret açığını biz 10,8 milyar dolar aşağıya çektik. Yani biz ülkemizi 10,8 milyar dolar dış finansman ihtiyacını azaltmış olduk bu yaptığımız çalışmayla. Bir taraftan ihracatımızı azaltırken, bir taraftan da ithalatımızı dengelemeye çalışıyoruz.

“İHRACAT, TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN ÇOK DAHA ÖNEMLİ”

Ama üreticimize ve ihracatçımıza zarar vermeden, bu dönemde yaptığımız çalışmalar Türkiye’nin büyümesine de katkı sağlıyor. Bütün bu küresel koşullarda ve Ağustos-Eylül ayında doların spekülatif iniş-çıkışlarında Türkiye, 2018 yılında yüzde 2,6 büyümüştür. Bu büyümeye dış ticaretin katkısı üçüncü çeyrekte 6,73, dördüncü çeyrekte 9,7 olmuştur. Ayrıca dış ticaretimizin milli gelire oranı Cumhuriyet Tarihi’nde ilk defa yüzde 49,9’a ulaşmış durumdadır. Bu da demektir ki bundan sonra ihracat, Türkiye ekonomisi için çok daha önemli. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha fazla teknolojiye, tasarıma, markalaşmaya yatırım yaparak ihracatımızı kalıcı hale getireceğiz.

“1 MİLYAR DOLAR KAHRAMANMARAŞ’A YAKIŞMAZ”

Kahramanmaraş ihracatçı bir ilimiz ama 1 milyar dolar da Kahramanmaraş’a yakışmaz. Bunu en az üçe katlamalısınız. Bu hem sizin, hem firmanızın, hem çocuklarınızın geleceği için hem de aynı zamanda bir vazifenizdir. Bunu bir iş olarak görmeyeceksiniz. İhracatı artırmak bizim vazifemiz, bu doğrultuda hareket edeceğiz. Biz desteklerimizde bakanlık olarak yanınızdayız ve bu desteklere de devam edeceğiz. Bakıyorum 1 milyar dolarlık ihracata karşılık biz aşağı yukarı Eximbank’dan 541,5 milyon dolar finansman sağlamışız Kahramanmaraş’a. Yani Türkiye genelinde yüzde 26’yı finanse ederken, Kahramanmaraş’ın yüzde 54’ünü finanse etmişiz. Etmeye de devam edeceğiz ama siz de ihracatı artırın. Esnaf ve sanatkarımıza 234 milyon TL faiz artırımlı kredi kullandırmışız. Biliyorsunuz esnaflarımıza bir yıla kadar yüzde 4, bir yılın üstünde ise yüzde 5 faizle kredi veriyoruz. Dünyada e-ticaret ve teknolojik değişim yaşanırken bizim bunu kaçırma şansımız yok. Biz bu tüneli kaçıramayız, bu tünelin lokomotifi olmak zorundayız. Burada bizlere iş düştüğü kadar size de iş düşüyor. Biz bakanlık olarak yanınızdayız, Kahramanmaraş’tayız her türlü desteğimizle. Artık un var, su var, irmik var niye helva yapmıyorsunuz?”

Toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz