Onikişubat Belediyesi tarafından yapımı tamamlanacak Rekreasyon Alanı’nda hayat bulacak dünya çapında üst düzey öneme sahip olan EXPO 2023’ün tanıtımı ve Tarım Çalıştayı’na katılmak üzere kente gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, birbirinden önemli müjdeler verdi. Sabah saatlerinde kente gelen Bakan Pakdemirli, ilk olarak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen EXPO 2023’ün tanıtım toplantısına katıldı. Ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Bakan Pakdemirli, sonrasında ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın başlattığı çalıştaylar serisi kapsamında 2.’si düzenlenen Tarım Çalıştayı’na katılarak sektör temsilcileriyle buluştu. Kahramanmaraşlı çiftçilere birbirinden önemli müjdeler veren Pakdemirli, Elbistan’a 4 milyon metrekare alanda 60 bin büyükbaş kapasiteli ve içerisinde 300 adet besi işletmesi bulunan Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulacağını söyledi. Kahramanmaraş’ı Doğu Akdeniz Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) kapsamına aldıklarını belirten Pakdemirli, 500 bin TL maliyetle Yavşan Yaylası Tabiat Parkı’nı turizme kazandıracaklarını söyledi.

“TOPRAK VE SUYU BİRLEŞTİRDİK”

Çalıştayda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın birleşerek Tarım ve Orman Bakanlığı olmasıyla su ve toprağı birleştirdiklerini söyledi. Pakdemirli, “Üstat Necip Fazıl’dan Abdurrahim Karakoç’a, Nuri Pakdil’e nice şair, yazar ve düşünce adamı bu topraklardan çıkmıştır. Benim Kahramanmaraş’a ilk seyahatim ama Kahramanmaraşlı çok sayıda dostlarım var İstanbul ve Ankara’da yaşayan. Bildiğiniz üzere 24 Haziran’da yeni bir sisteme geçtik sizlerin sayesinde. 16 yıldır iktidarda hakim olan bir parti vardı ve bu partiye daha fazla destek vererek prangalarımızdan kurtulmak maksadıyla parlamenter sistemi bıraktık, başkanlık sistemine geçtik. Azalan bakanlık sayısıyla toprağı ve suyu bütünleştirmiş olduk. Gerçekten Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak ikiye ayrılmıştı bakanlık ama toprağı sudan ayırmak mümkün değil. Bence toprağı susuz yönetmek, ormanı merasız yönetmek, merayı zeytinsiz yönetmek mümkün değil. Zaten bunların hepsini alt alta koyduğumuz zaman orman, zeytin ve mera arazileri Türkiye’nin üçte ikisini kaplıyor. Türkiye’nin üçte ikisi bakanlığımızla ilgili, onda da birçok bakanımızla birçok toplantıya katılıyoruz. Bakıyorum ki en zor ev ödevi bizde, en zor sorular bize geliyor. En çok ilginin bize olması hem sevindirici hem de bir anlamda kaygı verici. Çünkü yeni bir sistem, yeni bir bakanlık, yeni bir isim olmasıyla beklenti çok yükseliyor. Bugünden yarına her şeyin çözülmesini beklememek lazım. Bizim çok kolay çözülecek işlerimiz var, biraz zaman alacak yapısal problemlerimiz de var. Hepsine çözümümüz var İnşallah ama yapısal problemlerin çözülmesi için de başta üreticilerimizden biraz sabır bekliyorum. Beklentinizin yüksek olması da güzel, bizi daha çok çalıştırıyor. Biz 7/24 bakanlıkta yatıp, bakanlıkta kalkıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SON 16 YILDA ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPTIK”

16 yılda tarım ve hayvancılık alanında Kahramanmaraş’a önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Pakdemirli, “Ben sizlerden biriyim, iş dünyasından da geliyorum ama tarımın hep içinde olan bir aileden geliyorum. Rahmetli babam zeytin sıkma makinaları yaparken geçirdiği bir kaza sonucu vefat etti, o yüzden bir tarım şehidimiz var ve benim için tarım çok anlamlı. Sizlerin derdinizle dertlenen bir arkadaşınızım, hangi görevde olursak olalım. Sizin bütün dertlerinizi biliyorum. Çiftçi ve üretici dediğiniz zaman parayı bol bol harcar, az az kazanır. Buradaki dengeyi tutturamadığınız zaman hep sıkıntı vardır. Olabildiğince banka faizine girmeden bu işleri yapmanız lazım. Ama mecburiyetleri de biliyorum. Son 16 yılda tarım ve hayvancılık alanında Kahramanmaraş’ta toplam 1.4 milyar TL hibe yapmışız. Genç çiftçi projesinde 606 projeye 18.2 milyon TL’lik harcama yapılmış. 6 bin hektar alanda mera ıslahı yapmışız. Kırsal Kalkınma yatırımları olarak 70 milyon TL, büyükbaş da yüzde 80 artışla 208 bin başa gelmişiz, küçükbaş hayvanda da yüzde 10 artışla 762 bin başa gelmişiz. Süt üretiminde de yüzde 60 artışla 305 bin tona ulaşmışız. Orman ve su alanlarında da 3.7 milyar TL toplam yatırım, beş baraj, dört gölet, inşaat halinde de hale 17 baraj ve iki göletimiz var. Sulama alanı olarak 50 bin dekar alanı sulamaya açmışız. İnşa halindeyse hale 55 bin dekar sulamayla ilgili yatırımımız var. Dere ıslahları aşağı yukarı 97 adet, fidan dikimi 140 milyon adet, iki şehir ve beş bal ormanı, 18 adet mesire yeri, Orköy ile 11 bin aileye 45 milyon TL’de Orköy kredisi vermişiz” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’A HEYBEMİZ DOLU GELDİK”

Kahramanmaraş’a heybesi dolu geldiklerini dile getiren Bakan Pakdemirli, sözlerine şu şekilde devam etti, “Müjdelerimizden bir tanesi Besi Organize Sanayi Bölgesi, 4 milyon metrekare alana 300 işletme ve 60 bin büyükbaş kapasiteli yem fabrikası olacak. Ayrıca soğuk hava deposu da bulunacak ve hayvanların artıklarından üretilen bir biyogaz enerji tesis olacak. Akabinde ise bir organik gübre tesisi yapacağız. Bin vatandaşımız doğrudan, beş bin vatandaşımız da dolaylı iş ve aş sahibi olacak. Kahramanmaraş’ı Doğu Akdeniz Kırsal Dezavantajlı Alanları Kalkındırma Projesi kapsamına alındı. Bu İPARD kapsamı dediğimiz Avrupa Birliği fonlarından daha evvelden yararlanmıyordunuz, budan sonra yararlanabileceksiniz. Bu anlamda gerçekten yatırımcıya çok büyük destek var ve yüzde 60-70’lere varan hibelerin ödenmesi söz konusu. Bu İPARD projelerini özellikle Tarım İl Müdürlüğümüzden takip ederseniz yapacağınız birçok yatırımda devletin de yanınızda olduğunu göreceksiniz. Burada küçük ölçekli çiftçiler, genç ve kadın çiftçilere de öncelik veriyoruz. Yavşan Yaylası tabiat turizmine kazandırılıyor. Yapı ve tesislerin plan ve projeleri onaylandı, bu da hayırlı ve uğurlu olsun. Orman köylerinde manda yetiştiricilerini destek kapsamında 15 aileye 400 bin TL, yüzde 20’i hibe ve tamamı faizsiz bir kredi sağlayacağız. Bir diğer müjdemiz ise türüf ormanı. Türüf deyip geçmeyin, türüf mantarı yurt dışında çok tercih edilen bir mantar ve fiyatları 50 dolardan başlayıp binlerce dolara kadar varabiliyor. Türüf de Türkiye’de yetişen bir tür. Bununla ilgili ciddi bir gelir hedefi koyduk. Türüf mantarı üretimiyle ilgili ilerleyen günlerde mutlaka yatırımcı olmak isteyenlerin biz yanında duracağız çünkü katma değeri çok yüksek. 44 dekar alanda 1200 adet türüf mantarı ve aşılı meşe diktik. 2021 yılında da üretime başlanacak. Yılda 500-600 kilogram üründen 2.8 milyon TL para toparlamak söz konusu.”

“KAYAK MERKEZİ’NİN GENİŞLEMESİ NOKTASINDA...”

İPARD II’nin 3’üncü çağrı kapsamında da 70 milyon TL yatırım tutarı olan 90 projeye Kahramanmaraş’a özel olarak 36 milyon TL hibe desteği vereceklerinin altını çizen Pakdemirli, “Alabalıkta 1 TL olan desteği de 2019’da 1,5 TL’ye çıkaracağız. İlk defa da 2019 yılında sazan yetiştiriciliğine kilogram başına 50 kuruş destek veriyor olacağız. Toplam maliyeti 9 milyon TL olan iki taşkın koruma tesisini de bu yıl hizmete alacağız ve 43 milyon TL toplam maliyetli olan Düzbağ gölet ve sulaması, iki taşkın tesisi ve toplulaştırma çalışmaları da 2019 yılında bitiyor. Kayak Merkezi’nin genişlemesiyle ilgili ne gerekiyorsa biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üstümüze düşen vazifeyi yapmaya hazırız. Çünkü Kayak Merkezi, bölgenin sosyalleşmesi, vatandaşın eğlenmesi, gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durması için çok önemli bir yer. Ben de kayak yapar birisiyim, İnşallah fırsat bulup bir-iki gün buraya gelmek istiyorum” dedi.

“TARIM SAVUNMADAN DAHA ÖNEMLİ”

Sözlerinin devamında tarımın savunmadan daha önemli olduğuna vurgu yapan Pakdemirli, “Türkiye üretimini yüzde 50 artırmak zorunda, köyden kente göçle mücadele etmek durumunda ama diğer yandan da bu zor ev ödevini yapmak durumunda. Ben birçok yerde tarım büyüktür savunma diyorum. Tarım savunmadan daha önemlidir. İstediğiniz kadar kılıcınız, istediğiniz kadar topunuz, istediğiniz kadar tüfeğiniz olsun bir gün herkes bunların yenilemeyeceğini öğrenecek. Eğer gıdanız yoksa, gıda arz güvenliğiniz yoksa kendi kendinize birçok alanda yatırım yapamıyorsanız bu önümüzdeki nesiller için çok büyük tehlike. Gelecek nesillere doğru bir emanet bırakmak istiyorsak bu işi ciddi bir şekilde ele almamız gerekiyor. Bir yandan küresel ısınma var, tarım arazilerimiz azalıyor, su ve toprak kaynaklarımız kirleniyor. Türkiye’de tarıma elverişli alan 1990’da 30 milyon hektara yakındı, şuan da 24 milyon hektar. Ekili alanlarımız 1990’da 20 milyon hektara yakındı şuan da 16 milyon hektar. Tarımsal nüfusumuz toplam nüfusun yüzde 35’i iken 2017’de ise sadece yüzde 20. Türkiye’de çiftçilerimizin yüzde 80’i kendi sahibi olduğu toprağının özelliklerini bilmiyor” ifadelerini kullandı.

“HAVZA BAŞKANLIĞI KAHRAMANMARAŞ’A YAKIŞIR”

Yakın zamanda havza başkanlıkları kuracaklarını, Kahramanmaraş’ın da havza başkanlığını hak ettiğini dile getiren Pakdemirli, sözlerine şu şekilde devam etti “Yakın zamanda üç-beş şehre hitap eden havza başkanlarından hem bütçe hem de sorumluluk alacak şekilde tarımın, üretimin, ormanın planlaması bu arkadaşlarda olacak şekilde biz elimizdeki son derece yüksek yetkilerden vazgeçerek bu işin daha lokal yapılmasını sağlamanın yollarını arayacağız. Tabi bu havza başkanlıklarını seçerken de Kahramanmaraş’ın coğrafi şartlarını pek bilmiyorum ama bence havza başkanlıklarından bir tanesi de Kahramanmaraş’a yakışır.”

“EN BÜYÜK DARBEYİ TARIM YEDİ”

Türkiye’nin sistematik bir şekilde istikrarsızlaştırılmaya maruz kaldığına dikkat çeken Pakdemirli, ekonomik saldırıların en çok tarımı etkilediğini söyledi. Pakdemirli, “Son aylarda Türkiye’ye gerçekten sistematik bir şekilde istikrarsızlaştırmaya maruz bırakıldı. Son beş yıldır da bu saldırıların adı gezi, 17-25 yargı darbesi, 15 Temmuz darbe girişimi yada ekonomik saldırılar olabiliyor. Dövizin 7’lere kadar geldiği günleri yaşadık, bugün döviz düşüyor. Üzülerek ifade etmek isterim ki burada da en çok etkilenen sektör tarım sektörüdür. Birçok sektörümüz dövizdeki artıştan yüzde 20-30 oranında etkilenirken, dövizdeki artışın aynısı kadarıyla da tarım sektörümüz etkilendi. Burada düşen fiyatlarla birlikte ve bizimde piyasayı çok sıkı denetlememizle birlikte bazı neticeler aldık. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın liderliğinde Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı başlattık. Hepimiz bankaların faizinden şikayet ediyoruz, enflasyon 10 olursa faiz 15 olur enflasyon 20 olursa faiz 25 olur. O yüzden enflasyonun sene sonuna kadar düşük çıkması çok önemli. Hepimize burada çok büyük görev düşüyor. Biraz dişimizi sıkıp, uzun süreli karsız durumlardan yana kimse değilim serbest piyasa ekonomisine inanırım ama zor zamanlarda da bu millet olarak bertaraf edilmesi için hepimizin diş sıkıyor olmamız lazım. 2019 yılı bizler için de çok daha aydınlık bir yıl olacak. Bu anlamda ensemizi lütfen karartmayalım” dedi.

Kahramanmaraş Tarım Çalıştayı’na AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Mehmet Cihat Sezal, Habibe Öçal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ak Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, ilçe belediye başkanları, davetliler ve ilgililer katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz