Dünya çapında 60 ülkede gelişmiş ve yüksek kaliteli ürünler satan, mükemmelliğe ulaşmak için en yenilikçi teknoloji şirketleri ile yakın çalışma ilişkileri inşa eden Kipaş Holding, yıllık 100 milyon metre kumaş üretimi, yine yıllık 150 bin ton iplik üretimi ve deneyimli 6 bin çalışanıyla üretimlerini gerçekleştiriyor. Tekstil sektöründe yarattığı katma değerle yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli iplik tedarikçileri arasında yerini alan Kipaş Holding, tekstildeki çıtayı her geçen gün daha da yukarılara çıkarıyor.

Tekstil alanında oluşturulan ve kusursuz işleyen koordinasyon sürecini başarılı bir şekilde yürüten Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kipaş Tekstil Genel Müdürü Halit Gümüşer, sektörde yaşanan gelişmeleri, hâlihazırdaki projeleri ve pandemi gölgesi altında geçen 2020 yılını Manşet Gazetesi Muhabiri Emre Akkış’a anlattı.

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kipaş Tekstil Genel Müdürü Halit Gümüşer ile tekstil sektörü üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajın ayrıntıları şu şekilde;

“TEKSTİL SANAYİCİSİ YATIRIMLARDA HIZ KESMEDİ”

Kahramanmaraş Türkiye’de tekstilin öncü illerinden biri. Öncelikle kentte 2020 yılında tekstil sektöründe hangi gelişmeler oldu ve ithalat-ihracat oranları beklenildiği gibi gerçekleşti mi?

Kahramanmaraş tekstil sanayicisi rekabette önde olmak adına yatırımlarına hız kesmeden devam etmektedir. Pandemi şartlarının getirdiği olumsuz koşullara rağmen gerek örme, gerek denim ve gerekse de iplik kısmına olan talep canlanması 2020 yılını 2019 yılının seviyesine yakın bir seviyede tamamlamamızı sağladı.

“2020 YILI İHRACATINDA YÜZDE 15’LİK BİR GERİLEME OLDU”

2020 yılı için sektörde yıl sonu hedeflerine ulaşıldı mı?

Konuya sektör hedefi olarak bakıldığında ihracatımızda 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 15’lik bir gerileme var. Ancak konuyu Tekstilin alt kırılımlarına indirdiğimizde bazı ürün gruplarında büyüme görmekteyiz.

“SERİ ÜRETİME DÖNÜK İŞLERE HİTAP EDİYORUZ”

Tekstilin Kahramanmaraş özelindeki katma değeri nasıl?

Fazla katma değerli ürün gruplarına yöneldiğimizi söyleyemem açıkçası. Hitap ettiğimiz müşteri kitlesi ve ürün portföyümüz daha çok seri üretime dönük kar marjının limitli olduğu işler.

“TÜRKİYE’NİN VE AVRUPA’NIN BİRÇOK ÖNEMLİ MARKASIYLA ÇALIŞIYORUZ”

Baktığımızda Türkiye ve dünyadaki birçok ünlü giyim markalarının kumaşları Kahramanmaraş’tan gidiyor. Siz Kipaş olarak toplamda kaç firmaya ürün gönderiyorsunuz?

Türkiye’nin ve Avrupa’nın önemli birçok markasıyla çalışıyoruz. Bu konuda 100 firmayla çalışıyoruz vs. gibi bir yanıt verilebilir ancak bizim yaklaşımımız daha çok konusunda lider ve global çapta yüksek montanlı satış yapan önemli markalarla uzun soluklu işbirlikleri geliştirmek. Hâlihazırda çalıştığımız markaların birçoğu ile 15 yılı geçkin işbirliğimiz vardır.

“YENİLİKÇİ ÜRÜNLER ÜRETMENİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Pandeminin tekstil sektörüne olumlu/olumsuz ne gibi etkileri oldu?

Tabii ki öncelikle sağlık olarak çok stresli günler geçirdik. Tekstil sektörü emek yoğun bir sektör olduğu için en önemli konu budur bence. Ticari olarak cirosal kayıplarımız veya ödeme/tahsilat sıkıntıları gibi sorunlar yaşandı. Bu süreç içerisinde çalışanlarımızın kıymetini daha iyi anladık, çünkü onlar olmasa üretim olmaz. Müşterilerimizle daha çok yakınlaştık, yaşanan sorun ortak bir sorun olunca birlikte çözüm arayışının verdiği samimi hava bağları güçlendirdi. Hepimiz yenilikçi ürünler üretmenin, üretimde çeşitliliğin verimli üretim yapmanın ne kadar önemli olduğunu gördük.

“2021’DE FARKLI ÜRÜNLERE VE HAMMADDELERE ODAKLANACAĞIZ”

Kipaş olarak tekstilde bugüne kadar birçok özel ve farklı ürünler ürettiniz. Yeni dönemde hâlihazırda yürüttüğünüz yâda uygulama aşamasında olan bir projeniz var mı?

Kipaş gibi büyük kuruluşların ani manevralar yapması çok zordur. Bu yüzden elimizden geldiği kadar kısmetimiz ölçüsünde vizyonumuzu 5 yıllık ve 10 yıllık olarak planlarız dünyadaki gelişmeleri takip ederiz. Bu yüzden Ar-Ge merkezimizde birçok konuyu sürekli projelendiriyoruz. 2021 yılı içerisinde çevreye duyarlı olarak yapa geldiğimiz üretimleri destekleyecek farklı ürünlere ve hammaddelere odaklanacağız. Ayrıca teknik tekstil alanında yeni ürünleri müşterilerimize sunmayı planlıyoruz.

“PANDEMİNİN ETKİLERİ YİNE BELİRLEYİCİ OLACAK”

2021 yılı için öngörü ve hedefleriniz nelerdir?

Pandeminin etkileri yine belirleyici olacak. Toparlanmanın 2022 yılına kaldığı şimdiden anlaşılıyor gibi. Çin’in tekstil piyasasında oluşan olumsuz imajının avantajlarını daha iyi kullanabilirsek Türkiye’de tekstilin 2020’den daha iyi bir yıl geçirme ihtimali olduğunu düşünüyorum.

“KENTİN TEKSTİL SANAYİSİ BÜYÜK ORANDA ÇİFTÇİLİKTEN SANAYİCİLİĞE GEÇEN BİR SANAYİ”

Son olarak eklemek istedikleriniz…

Şu anda tekstil sektöründe en değerli ürünler topraktan kumaşa oradan da mağazaya kadar oluşan tüm sürecin minimum taşımayla yapıldığı ve çevreye duyalı ürünler. Kahramanmaraş tekstil sanayisi büyük oranda çiftçilikten sanayiciliğe geçen bir sanayi. Bu trendi Kahramanmaraş tekstil sanayisi doğru okuyabilirse hem ürettiği pamuğu çok daha değerli satma şansı var hem de yaptığı nihai ürünleri.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz