Alabalık yetiştirmede dünya da 3’üncü olan Kahramanmaraş, balık sezonunun açılması ve 1 Eylül av yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılar kasalar dolusu balıkla sezonu açtı.

Faydaları saymakla bitmeyen balık insan vücuduna başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B on iki vitaminleri bulunur. Bu özellikleriyle balık: Bedene güç ve enerji verir, zihin yorgunluğunu giderir, yapısındaki demir sayesinde kan yapar. Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır. Madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar.

Yaz aylarının sonuna doğru gelinmesi ve av yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçıların yüzü güldü. Kahramanmaraş’ta yıllardı balıkçılık yapan Doğan Gülpak konuyla ilgili Manşet Gazetesine değerlendirmelerde bulundu. Gülpak, “Yaz dönemi balık sezonunun olmadığı bir dönem eylül ayının girmesiyle birlikte balık sezonu da açıldı” dedi. Gülpak, “Sezonun açılmasıyla birlikte işlerimizde kımıldama oldu. Havaların soğumasıyla birlikte satışlarımız daha da hızlanacaktır” şeklinde konuştu. ‘BU SEZONDAN UMUTLUYUZ’ Bu sezonda bolluk beklenildiğini ifade eden Gülpak şunları söyledi: “Balıklar bize Bursa, İstanbul, Hatay, Samsun ve Mersinden gelir. En çok satılan balık çeşidimiz hamsidir. Geçen yıl balıkların az olmasından dolayı fiyatlar yüksekti fakat bu yıl bir bolluk bekleniyor eğer bolluk yaşanırsa fiyatlarımız düşecek. Bu sezondan çok umutluyuz.”

‘DENİZ OLMAMASINA RAĞMEN ÇEŞİTLERİMİZ BOL’

Kahramanmaraş’ta deniz olmamasına rağmen acı suda yetişen balık çeşidinin bol olduğunu belirten Gülpak, “Çok çeşitli balıklarımız mevcut ve tüm bu çeşitlerin insan vücuduna ayrı ayrı faydaları vardır. ‘Balık çeşitlerimiz ise şu şekilde; olarak levrek, çupra, palamut, Karadeniz palamut, Norveç palamut, istavrit, sardalya ve mercan gibi çok çeşitli balıklarımız mevcut.’ Balık insan vücuduna çok faydalıdır. kalsiyum verir, bağışıklık sistemini güçlendirir, fosfor oranı çok yüksektir” ifadelerini kullandı.

‘BALIK KÜLTÜRÜ GELİŞTİ’ Konuşmasının devamında Gülpak, Kahramanmaraş’ta balık kültürünün geliştiğini ve vatandaşların, balığın insan vücuduna olan faydalarının farkında olduğunu söyledi. Gülpak “Vatandaş balığın faydalarına karşılık bilinçli hale geldi. Eskisi gibi değil satışlarımız gayet iyi. İnsanlar balık yemeden 1 haftalarını geçirmiyor. Kahramanmaraş’ta balık kültürü gelişti. İnsanlar balığın faydalarının farkına vardıktan sonra tatlı su balığına olan rağbet azaldı. Deniz balığına olan ilgi arttı. Kahramanmaraş’ta denizin olmaması acı su balıkçılığını olumsuz etkiliyor. Potansiyel olarak çok fazla etkisi oluyor. Avcılığı biz yapmadığımız için bize gelene razı olmak zorundayız. Eğer Kahramanmaraş’ta deniz olsaydı ve avcılığını biz yapmış olsaydık, bizim açımızdan daha iyi olurdu ve çeşitlilik sağlardık” diyerek konuşmasını bitirdi.

Haber: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz