Geçtiğimiz hafta Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ekonomi reform paketini açıkladı. 10 ana başlıktan oluşan pakette ekonomiye dair birçok planlama yer alırken, KASİAD Başkanı Ali Arpasatan, yeni reformları değerlendirdi. Paketin asıl amacının enflasyonla mücadele olduğuna dikkat çeken Arapasatan, “Enflasyon sepetinin ağırlığını oluşturan gıdanın, üretim planının yapılacak olması ve israfının önlenmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

“İHTİYACIMIZ OLAN STABİL BİR EKONOMİ”
Arpasatan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Ekonomi reform paketi 10 ana başlıktan oluşmaktadır. Paketin asıl amacı enflasyonla mücadeledir. Paketin 5 maddesi makroekonomi alanında iken diğer 5 tanesi yapısaldır. Finansal istikrar komitesinin kurulacak olması önemli çünkü son zamanlarda en çok ihtiyaç hissettiğimiz şey stabil bir ekonomi.

“KÜÇÜK ESNAFIN GELİR VERGİSİNDEN MUAF TUTULMASI ÖNEMLİ”
Enflasyon sepetinin ağırlığını oluşturan gıdanın, üretim planının yapılacak olması ve israfının önlenmesi önemlidir. Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen küçük esnafın gelir vergisinden muaf tutulması diğer önemli husus. Kahramanmaraş’ın içinde bulunduğu 5. ve 6. bölgede ki ihracata yönelik imalat sanayi yatırımlarının KGF kredisi ile desteklenecek olması bizi yakından ilgilendiriyor. Bankacılık sisteminin aktif kalitesinin yükseltilecek olması dikkat çeken bir husus. Çünkü biz yatırımcılar son zamanlarda gerek içeride gerekse dışarıda uzun vadeli kredilere ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Yatırımların azalması işsizliğin yükselmesi demek.

YEŞİL OSB BÖLGELERİNİN HAYATA GEÇİRİLECEK OLMASI GÜZEL BİR GELİŞME
KOBİ’lerin ihracatını destekleme, alacak sigortası kapsamının genişletilmesi, yeşil OSB bölgelerinin hayata geçirilecek olması önemli çünkü 2030 yılından itibaren AB gümrükte karbon vergisi uygulaması başlatacak. Tedbir almazsak bunun ülkemize maliyeti 1,8 milyar EURO olarak tahmin ediliyor.

PAKETİN BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR”
İşgücünün niteliğini arttıracak politikalar ve gençlerin istihdamına yönelik teşvikler pakette önemli bir yer tutmuş. Paketi okuduğunuzda ihtiyaç hissedilen hususlara önemli konulara yer verildiğini görüyorsunuz. Paketin bir an önce hayata geçirilmesi önemli. Bunun için STK’lar başta olmak üzere konuyu sürekli gündemde tutmalıyız.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz