Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası daralan piyasa bir taraftan birçok sektörün işlerini durma noktasına getirirken diğer taraftan da başta altın olmak üzere yine birçok ürünün ve taşınmazların pahalanmasına neden oldu. Değeri yükselen olgular içerisinde şüphesiz en dikkat çekici ürünlerden olan altında fiyatındaki aşırı yükseliş sebebiyle yatırımcısını sevindirirken, alıcısını üzdü. Altındaki son durumu değerlendiren Kuyumcu esnafı Onur Dayıoğlu, “Bundan sonraki sürecin ne olacağını kestiremiyoruz. Ama bizim öngörülerimiz şu; altının gramı 500 küsürleri gördü. Bu fiyatı tekrar görür ve illaki geçer. Fiyatların altına çok bir düşüş beklemiyoruz. Ama yükselme ihtimali düşmesinden daha fazla. Altının önü açıktır ve dolayısıyla yükselmeye devam edecektir” dedi.

“ALTINDA GÜN İÇERİSİNDE 8-10 TL DÜŞÜŞ, YÜKSELİŞLER OLUYOR”
Altındaki dalgalanmaların henüz tam olarak oturmadığını aktaran Dayıoğlu, şu anda gün içerisinde 8-10 TL arasında değişen düşüş ve yükselmelerin söz konusu olduğunu kaydetti. Dayıoğlu, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Altının yükselmesinde birçok etken var. 2018 yılının 6’ncı ayında altın fiyatları tavan yaptı. O tarihlerde altın 270 TL’yi görmüştü. 2019’un Ocak ayını takiben 5-6 aylık süre içerisinde altın 270 TL’den 200 TL’ye düştü. 2019’un Ocak ayında 2020’nin 7’nci, 8’nci ayına kadar geçen sürede altının gramı 515 TL’yi gördü. 6 ay içerisinde 270 TL’den 200 TL’ye düşüyorsa altın bir buçuk yıl içerisinde de 200 TL’den 500 küsür TL’leri görmesi anormal değil. Ama bu süreç içerisinde anormal durumlar oldu. Ani yükselişler, düşüşler oldu. Altında bu dalgalanma hala tam olarak oturmuş değil. Şu anda altında gün içerisinde 8-10 TL düşüş, yükselişler oluyor.”

“DÜĞÜN YÂDA YAZ SEZONU DİYE BİR SEZON GEÇİRMEDİK”
Bu yıl düğün yada yaz sezonu diye bir sezon geçirmediklerini ve işlerin bir hayli durgun olduğunu ifade eden Dayıoğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Pandemi sürecinde tüm esnafımızın işleri bozuktu. Bu virüs Mart ayında çıktığında ben dâhil birçok esnafımız kepenk kapattı. Sonrasında ise işyerlerimizde çalışma mesai saatlerimizi düşürdük. Kendi tedbirlerimizi almaya çalıştık. Yani düğün sezonu yâda yaz sezonu diye bir sezon geçirmedik. Çok durgun bir zaman geçti.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz