Son altı ayın zirvesinde olan altın fiyatları vatandaşların cebini yaktı. Altın fiyatlarının sürekli yükselmesi ise, dış kaynaklarda ki enerji düşüşüne bağlandı.

Yetkililer altındaki fiyatların sürekli yükselmesini dünyada yaşanan karışıklık ve
ve dış kaynaklarda enerji düşüşünden dolayı olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ta30 yıldır kuyumcu esnaflığı yapan İbrahim Kurtulan, altın fiyatlarının yükseliş göstermesiyle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kurtulan, “Doların son 6 ayın en düşük rakımını görmesi ve altının en yüksek rakamının görmesi dolara endeksli bir yükseliştir” diyerek doların düşmesinin altına büyük etkisi olduğunu ifade etti.

DOLARIN SON 6 AYIN EN DÜŞÜK RAKIMI’
Enflasyon da yaşanan değişiklerin altın fiyatlarının düşürmesi gerektiği fakat yükselttiğini vurgulan Kurtulan, “Altın fiyatlarının artması, faizlerin düşüşü veya standart kalışı. Bu verilerin altın fiyatlarını aşağı çekmesi gerekirken, daha da yukarı çekmeye devam ediyor. Diğer yandan dolayın son altı 6 ayın en düşük rakamlarını görmesiyle birlikle altın dolardan da yediği fiyat farkıyla fiyatları buralara kadar tırmandırdı. Doların son 6 ayın en düşük rakımını görmesi ve altının en yüksek rakamının görmesi dolara endeksli bir yükseliştir. Aslında altının ve doların eşitlemesi veya birinin düşüp birinin artmasından da kaynaklı değil” şeklinde konuştu.

ÇEYREK ALTIN 194 TL’
Altın fiyatların bu denli yükselişinin dış kaynaklarda enerji düşüşüne bağlayan Kurtulan, “Dış kaynaklarda enerji düşüşünde altına fiyat olarak yansıması bu şekilde oluyor. Bugün yine bir basamak doları düşürürken bir basamakta altını yükseltiyor. Kim tahmin etse aslında boş çıkıyor. Yarının nasıl olacağını kimse bilemiyor. Mesela bir müşteri geliyor çeyrek altının fiyatını soruyor biz diyoruz 195 TL, fakat başka bir esnafta çeyrek altın diyor 194 TL. İnsanlar bu sefer bizleri sahtekarlıkla suçluyorlar. Fakat altın fiyatları dakikada değişiyor. Yani bu da bir lira iki lira fark olabiliyor. Bu durumun ise Türkiye ile hiç bir alakası yok. Çok şükürki istikrarlı bir hükümet var ve bunun da faydası var. O olmasa zaten işin içinden çıkılmaz olurdu” diye konuştu.
Haber: Ahmet Özkars

Editör: Mahmut Beyaz