Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü etkinliklerine katılmak ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ilk olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde organize edilen ‘Kahramanmaraş İş Dünyası Buluşması’na katıldı. Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Albayrak’ın yanı sıra TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mehmet Cihat Sezal, İmran Kılıç ve Habibe Öçal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KSÜ Rektörü Niyazi Can ile kentin iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. Programın açılış konuşmasını Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun yaptı. Zabun’un ardından kürsüye gelen Bakan Berat Albayrak, ekonomiye yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

“İHRACATTAKİ REKOR ARTIŞLAR, İŞ DÜNYAMIZA GÜÇLÜ BİR ETKİ YAPTI”

2020 yılının pozitif büyüme ile tamamlanacağını ifade eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, “Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi adına, aktif politikalarıyla iş dünyasına çok güçlü destek sağlayan, üretim ve ticaretin önünü açan değerli bakanımızı; Anadolu’nun kadim kenti Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Küresel düzeyde artan politik, ekonomik ve finansal risklerin yanı sıra yeni korumacılık eğiliminin beslediği belirsizliklerle birlikte, imalat sanayii üretiminde gözlenen yavaşlama ve küresel ticaret savaşları sebebiyle küresel ticaret hacmi ivme kaybetmektedir. Bütün bu gelişmeler tabii olarak ülkemizi de etkisi altına almıştır. 2018'in son çeyreğinden sonra yıllık bazda üst üste üç çeyrek dönem daralma yaşayan türkiye ekonomisi, çok şükür ki, toparlanma sürecine girerek; Sayın bakanımızın “dengelenme yılı” olarak tanımladığı 2020 yılını pozitif büyüme ile tamamlayacaktır. Bununla birlikte, ihracattaki rekor artışlar da iş dünyamızın moral ve motivasyonu bakımından oldukça güçlü bir etki oluşturmuştur” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ, ÜRETİM VE İHRACATIYLA ÜLKEMİZİN GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR”

Kahramanmaraş’ın güçlü bir sanayi kenti olduğuna dikkat çeken Zabun, Kahramanmaraş’ın üretim ve ihracatıyla ülkemizin gücüne güç kattığını belirterek, “İş dünyamızın dinamizmi ve hükümetimizin destekleri ile 2020 yılında da küresel ticaretteki pozisyonumuzu daha iyi noktalara taşımaya kararlıyız. Türkiye’nin en güçlü sanayi kentleri arasında bulunan Kahramanmaraş, üretim ve ihracatıyla ülkemizin gücüne güç katmaktadır. Bu gelişmeyi sürdürülebilir hale getirmek adına başlamış olduğumuz organize sanayi bölgelerimizin sorunlarının çözüme kavuşturulması ile birlikte, Kahramanmaraş, ülkemiz ekonomisine yaptığı katkıyı çok daha artıracak irade ve azme sahiptir. Bu duygu ve düşüncelerle, tekrar Bakanımız Berat Albayrak olmak üzere tüm konuklarımıza katılımlarından ve katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, sizleri saygıyla, muhabbetle selamlıyorum” şeklinde konuştu.

“MARAŞ’IMIZIN KURTULUŞUNU TÜRKİYE’DE KUTLAYACAĞIZ”

Zabun’un ardından kürsüye gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kahramanmaraş’ın özgürlük ve bağımsızlığa düşkün bir şehir olduğunu belirterek, “İstiklal ve istikbal mücadelemizin sembol şehirlerinden Kahramanmaraş’ta sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Kahramanmaraş, milletimizin özgürlüğüne, iradesine, namusuna, bayrağına ne kadar düşkün olduğunu ve bu uğurda canını vermekten imtina etmeyeceğini gösteren sembol şehirlerimizden bir tanesi. Bugün 7 Şubat, malum tarihte tam tevafuk oldu, önümüzdeki hafta bu vatan ve bayrak aşkının, tarihin halk direnişine dönüştüğü Maraş’ımızın kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü Türkiye’de kutlayacağız. Bu vesileyle Sütçü İmam’ın, Ulu Camii İmam Hatibi Rıdvan Hoca’nın ve bu mücadelenin nice isimsiz kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Rabbim mekanlarını cennet eylesin. Rabbim bu millete bir daha Kurtuluş Savaşı üzerinde bir savaş nasip etmesin” dedi.

“DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Türkiye’nin son günlerde yaşanan olumsuz haberlerle ciddi anlamda sarsıldığını dile getiren Albayrak, “Elazığ depreminde canımız yandı, İdlip’ten gelen şehit haberleriyle acımız daha da katlandı. Önceki gün Van’ın Bahçesaray ilinde sabah saatlerinde İçişleri Bakanımızla oradaydık, çığ felaketiyle yüreğimiz yandı. Son olarak İstanbul’da uçağın pistten çıkması sonucu 3 vatandaşımız hayatını kaybetti ve acımız katlandı. Tüm bu yaşadığımız olaylar, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızın, güvenlik güçlerimizin, kamu çalışanlarımızın hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim mekanlarını cennet eylesin. Rabbim, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten ve felaketten muhafaza eylesin. Türkiye, güçlü bir devlet, biz de güçlü bir milletiz. Dünya gördü ki sadece son birkaç haftalık kısa dönemde yaşadığımız süreçte ortaya koyduğumuz yardımlaşma, birlik ve beraberlik, bizim neden tarih boyunca dimdik ayakta, güçlü bir şekilde kaldığımızın güzel bir örneği olarak hafızalara bir kez daha kazındı. Tarihin her döneminde olduğu gibi bir kez daha dünyaya dayanışmayla, kenetlenmeyle, her türlü zorluğun altından kalkabilecek bir millet olduğumuzu gösterdik. Bu birliğin korunmasında kıymetli çok az mefkurenin olduğuna inanıyorum. Elazığ’da depremin ilk anından itibaren, birkaç saat içerisinde devletimizin üç bakanı anında oradaydı. Tüm kurumlarımız, kuruluşlarımız oradadaydı. Cumhurbaşkanımız 24 saat dolmadan sahadaydı. Tüm kurumlarımızla, dünyaya örnek olacak hız ve koordinasyonla arama ve kurtarma çalışmaları gerçekleştirdik. Sonrasında yine aynı eşine az rastlanır şekilde devlet ve millet dayanışmasıyla birlikte depremin yaralarını hızla sarmaya başladık. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, tüm çalışmaların tamamlanma süreci, yeni yapılacak binalar, yıkılacak konutlar, rezerv alanları gibi hepsi belirlendi. Biz de oradaydık, bakanımızla iletişim içerisinde, işin finansman ve maliyet ayağıyla hızlı bir şekilde gerekli tüm desteklerle ilgili süreci tamamladık. Bu manada bir yıl içerisinde temel atmalarla hemen inşaat sürecini başlatıp, tüm depremzede vatandaşlarımızı mağdur etmeden en kısa sürede yeni evlerine kavuşacak şekilde adımlar atmaya başlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“ENFLASYONU ÜLKEMİZİN GÜNDEMİNDEN ÇIKARACAĞIZ”

Sözlerine, “2019 yılını olumsuz bütün yorumların ötesinde, beklenenlerinde üzerinde performansla geride bıraktık” ifadeleriyle devam eden Albayrak, enflasyonu Türkiye gündeminden çıkaracaklarını dile getirerek, “Hamdolsun, 2020 yılına hedeflerimiz ve projeksiyonlarımız doğrultusunda olumlu bir başlangıç yaptık. 2019 yılında öncelikli politikalarımızın başında enflasyonla mücadele olduğunu defalarca ifade etmiştik. 2018 yılı ekim ayında yüzde 25,2 seviyesinde gerçekleşen enflasyon oranı, Türk lirasının istikrarlı görünümü, enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyle 2019 yılı eylül ve ekim aylarında tek haneyi gördük ve yılı yüzde 11,8 ile kapattık. Şunu çok net söyleyebilirim ki enflasyonla mücadele, hedeflerimiz doğrultusunda devam etmektedir. Sağda solda birileri çıkmış, yüzde 30-40 enflasyondan, 11,85-11,90’a geldik, 0,2 puan artış var, enflasyon fırladı dediler. Yüzde 25’lerden 11’e düştü enflasyon. Bu yıl belirlediğimiz yüzde 8,5 hedefini Allah’ın izniyle başaracağız. Yeni Ekonomi Programı’ndaki üç yıllık 2022 hedefi ki, Cumhuriyet Tarihi’nin en düşük enflasyonu olacak. Yüzde 4,9’luk hedefimize emin adımlarla ilerleyeceğiz. Enflasyon düştüğü sürece, maliyetler düşmeye devam ettikçe alım gücü, maliyetler ve faizler çok daha olumlu ve pozitif bir şekilde reel ekonomiyi destekleme noktasında devam edecek. ‘Bir daha kontrol altına alınamaz’ denilen enflasyonu ülkemizin gündeminden çıkaracağız. Enflasyonla mücadelenin sağladığı başarı sonrasında Merkez Bankası hamleleriyle başlayan faizlerdeki düşüş süreci de devam ediyor” dedi.

“KREDİ FAİZLERİ HIZLA GERİLİYOR”

Merkez Bankası’nın politika faiz indirimine paralel olarak kredi faizlerinin de hızla gerilediğine dikkat çeken Albayrak, “Merkez Bankasının politika faizini 11,25’e indirmesine paralel olarak kredi faizleri de hızla gerilemeye devam ediyor. Böylece, bir önceki yılın ocak ayına göre ticari kredi faizleri ortalama 14 puan, konut kredisi faizleri ortalama 14 puan, ihtiyaç kredisi faizleri 16 puan, taşıt kredisi faizleri ise 15 puanın üzerinde geriledi. Bildiğiniz gibi kamu bankalarımız faiz konusunda, piyasaların canlanması konusunda öncü bir rol üstleniyor ve elini taşın altına koyuyor” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’TAN DA GÜZEL BİR HABER PAYLAŞALIM”

"Türkiye İçin Değişim Başlıyor" programı kapsamında daha önce gerçekleştirilen il ziyaretlerinde bazı müjdeleri kamuoyu ile paylaştıklarını, Kahramanmaraş'tan da bir müjde vereceğini belirten Albayrak, şunları söyledi:

"Türkiye İçin Değişim Başlıyor" programı kapsamında Yeni Ekonomi Programı’ndaki dengelenme sürecinden sonra artık yeni bir değişim dönemi başlıyor. Bu kapsamda da illerimize gidiyoruz. Bugün Kahramanmaraş’tayız, bu değişimden neyi kastettiğimizi konuşmamız lazım. Kahramanmaraş’a gelmişken de güzel bir haber paylaşalım dedik. İş dünyasıyla hazır bir aradayken yeni müjdeler verelim. En son Kayseri’deyken indirim açıklamıştık. Buraya gelirken de kamu bankaları yöneticileriyle bir araya geldik. İşler iyi gidiyor, bunları faizlere nasıl yansıtabiliriz derken sağolsun 3 genel müdürümüzle konuştuk. Yeniden bir indirim görüştük. 9 ile 11 bandındaki faizlerle ilgili kamu bankalarımızla görüştük ve bunu yüzde 8 ile 10 aralığına getirmek için mutabık kaldık. İndirimleri yansıtmaya devam ediyoruz. Bu bankalarımızın yöneticileri özelinde üç kamu bankası yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu indirimler kayıp değil, reel sektöre kazanç olarak yansıyacak. Bunu gören basiretli bankacılık daha çok kazanıyor ve büyüyor. O yüzden çok kıskanıyorlar. Attığımız tüm bu adımların sektördeki tüm bankalara da örnek olmasını temenni ediyorum."

"TÜM RAKAMLAR, BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE GELMEYE BAŞLADI"

Enflasyon ve faizle mücadelenin 2020 yılı politikaları arasında öncelikli olmaya devam edeceğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti: "Özellikle gıda enflasyonuyla mücadele açısından 2020 çok önemli bir yıl olacak. Ekonomi politikalarımızın sağladığı güven ve etkinliği aktarması bakımından bir gelişmeyi daha sizlerle paylaşmak istiyorum; 2020 yılı Hazine Finansman Programı çerçevesinde önemli bir Eurobond ihalesi gerçekleştirdik. Uluslararası sermaye piyasalarında 5 ve 10 yıl vadeli olmak üzere çift dilim bir tahvil ihracı yaptık. Bu ihraç, uluslararası sermaye piyasalarında ülkemizden tek seferde gerçekleştirilen en yüksek tutarlı ihraç olma özelliğini taşıyor. İhraç aynı zamanda, 2007 yılından bu yana ülkemiz tarafından uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirilmiş ilk çift dilim ihraç, aynı anda iki vadede birden gerçekleştirilen bir ihraç olma özelliğini taşımaktadır. İhraca gelen yaklaşık 11 milyar dolar tutarındaki yatırımcı talebi, uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirdiğimiz ihraçlara gelmiş en yüksek yatırımcı talebidir. "

Bakan Albayrak, sözlerinin devamında, "Daha yeni başladık. Böyle devam ederse yüzde 5 baz büyüme oranı beklentilerimizin üzerinde yaşanır. 2020 Ocak rakamlarına baktığımızda tüm rakamlar, beklentilerimizin üzerinde gelmeye başladı. Ocak böyle, şubat ve mart bunun takip eden nitelikte gelirse çok net söylüyorum, 2020'nin ilk çeyreği yüzde 5 baz büyümenin üzerindeki rakamları konuşabiliriz." ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz