Manşet Gazetesi olarak özellikle Kahramanmaraş Mikrofinans Şubesi’nden aldıkları kredilerle büyük bir başarı öyküsü yazan kadınlarımızın hayat hikayelerini sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu kez ise Türkoğlu’ndan mikro girişimci Nesibe Saygılı’nın başarı hikayesini sizlerle buluşturuyoruz. 1971 yılında Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’nde dünyaya gelen Nesibe Saygılı, eğitimine yine Türkoğlu’nda devam etti. Ardından evlenen ve 4 çocuk sahibi olan Saygılı, evinin küçük bir odasında ufak tefek tamir işlerini yaptığı küçük bir terzi dükkanı açtı ama bu iş yerinin geliriyle sadece günlük giderini karşılayabildi. Eşinin de asgari ücretle çalışması sebebiyle gerek ev giderleri gerekse de çocukların eğitim masraflarını karşılamakta zorlanan Saygılı, aile bütçesine daha fazla katkı sağlamak için işini büyütmek istedi.

EŞİ İŞSİZ KALINCA ÇIKIŞ YOLU ARADI!

Yeterli sermayesi olmayan Nesibe Saygılı, eşinin işten çıkarılıp işsiz kalmasının ardından tek umudu olan dükkanına sermaye arayışına girdi. Saygılı, son olarak oturduğu mahalleye tanıtıma gelen Mikrokredi çalışanlarıyla irtibata geçerek Mikro Kredi Uygulaması’nı öğrendi. 3 günlük eğitim sonrasında iş hayatına başlayan Saygılı, aynı mahallede oturan 5 farklı kadın ile bir grup oluşturarak mikro kredi hakkında eğitim aldı. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan Saygılı, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’ndan almış olduğu 700 TL’lik ilk mikrokredisiyle tekstil malzemeleri alarak evinde mefruşat ve satışı yapmaya başladı.

KREDİ TUTARINA BAĞLI OLARAK ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRDI!

Saygılı sonrasında ise komşularından da gelen yoğun talep üzerine işlerini bir dükkân açarak büyütmeye karar verdi. Dükkân açması için ihtiyaç duyduğu sermayeyi alabilmek için tekrar Mikrokredi Şubesine başvuru yapan kadın girişimci, yapılan iş kontrolü ve değerlendirmelerin ardından ikinci bir mikrokredi alarak Girişimci Kredisi almaya hak kazandı. Açtığı dükkânında yıllar itibariyle kullanmış olduğu mikrokredi tutarına da bağlı olarak ürün çeşitliğini arttıran Saygılı, bu sayede hem müşteri potansiyelini artırdı hem de daha fazla gelir elde etmeye başladı. Saygılı, 250 TL’den başladığı mefruşat işinde bugün aylık gelirini yaklaşık 4 bin TL’ye çıkartarak, hayallerini gerçekleştirdi.

“EŞİM İŞSİZ KALMIŞTI, GEÇİM DERDİNE DÜŞTÜK”

Açtığı işyerinde mefruşat ürünleri satan Nesibe Saygılı, 2010 yılından itibaren yaşadığı zorlukları ve başarı hikayesini gazetemize anlattı. Saygılı, “2010 yılında gerek geçim şartlarımızın iyi olmaması gerekse de boş durmak istemem sebebiyle çalışmaya karar verdim. İlk başta evimin küçük bir odasını çevirerek tamir işleri yapmak üzere terziciliğe başladım. Fakat hem evimde yapmam hem de pek fazla bilinmemem sebebiyle kazandığım gelir sadece günlük giderlerimi karşılayabildi. Bu sırada eşim de asgari ücretle çalışıyordu ve ev giderleri ile çocuklarımızın giderlerini karşılamakta zorlanıyorduk. Evime daha fazla katkı sağlamak istediğim için işimi büyütme kararı aldım. Ama eşimi de işten çıkardılar, bir anda olan gelirimiz de gitmişti. Artık tek umudum terzi dükkanımı büyütmekti ama hiçbir sermayem yoktu. Sonra mikrokredi çalışanları mahallemize geldi, onları dinledim ve bana bir umut oldu. İlk başta 3 günlük bir eğitim aldım, ardından aynı mahallede oturan 5 farklı kadın ile bir grup oluşturarak mikro kredi hakkında eğitim aldık” dedi.

“131 BİN 400 TL KAZANÇ SAĞLADIM”

Eğitimin ardından aldığı krediyle mefruşat dükkanını açtığını dile getiren Saygılı, bugüne kadar yaklaşık 131 bin 400 TL kazanç sağladığını belirterek, “Eğitimi başarıyla tamamlamamın ardından 700 TL’lik ilk mikrokrediyle tekstil malzemeleri alarak evimde mefruşat ve satışı yapmaya başladım. Ardından komşularım ürünlerimi çok beğeniyordu, bana bir dükkan açarsam daha fazla kazanç sağlayacağımı söylediler. komşularımın da ısrarıyla dükkan açmak için tekrar mikrokrediye başvuru yaptım. Yapılan iş kontrolü ve değerlendirmelerin ardından ikinci bir mikrokredi alarak Girişimci Kredisi almaya hak kazandım. İhtiyacım olan sermayeyi de böylelikle bulmuş oldum. Ardından açtığım dükkanda hiçbir zaman gerilemeden, her seferinde yaptığımın üzerine bir artı çalışma daha ekleyerek ürün çeşitliliğini artırdım. Böylelikle hem müşteri potansiyelim arttı hem de daha fazla gelir elde etmeye başladım. Aylık yaklaşık olarak 2 bin 500 TL kazancım var ve Sermaye Birikimi Modeline dayalı olarak her yıl artacak şekilde, 2014-2018 yılları arasında toplamda 31 bin 400 TL mikro kredi kullandım. Bugüne kadar kullanmış olduğu mikro kredilerden yaklaşık 131 bin 400 TL kazanç sağladım” ifadelerini kullandı.

Kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapmak amacıyla, mikro girişimci Nesibe Saygılıl’ın 2010-2018 yıllar arasında, yıllar itibariyle kullanmış olduğu mikro kredi tutarını, aylık ve yıllık gelirini gösteren tablo aşağıdadır.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz