Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İhsan Emiralioğlu, 2015 yılını gazetemize değerlendirerek, bu yılın tarım yılı olduğunu belirtti. Emiralioğlu, çiftçinin yüzünü en çok güldüren ürünler arasında birinci sırada cevizin yer aldığını söyledi.

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İhsan Emiralioğlu, 2015 tarım verilerini Manşet Gazetesi’ne değerlendirdi. Geçen yıla kıyasla 2015 yılının daha verimli olduğunu aktaran Emiralioğlu, verimli bir hasat için çiftçiyle beraber çalıştıklarını dile getirdi. Kahramanmaraş’ta bir çok üründe yüzde 50’lerin üzerinde çıkan bir oranla verim elde edildiğinin bilgisini veren Emiralioğlu, 2015 yılının kentte verimli geçtiğine dikkat çekerek şöyle dedi:

“2015 yılı Kahramanmaraş’ta verimli geçti. 2014 yılında ülke genelinde geçirdiğimiz bir don afeti vardı. 2015 yılında ise böyle bir problemle karşılaşmadık. Tarla bitkileri ve hububat açısından bu yıl son derece verimliydi. Hem sulu hem kuru tarımda yağışlarında bol olması nedeniyle dekar olarak ta aldığımız verim yüksekti.”

EN FAZLA VERİM CEVİZDE
Birçok üründe ciddi bir öneme sahip olan Kahramanmaraş’ta bu sene yağış oranlarının önceki yıla göre daha iyi olması sebebi ile verimlilik arttı. Özellikle 2014 yılı ile kıyaslandığında ciddi oranda artış olduğu görülen tarım ürünleri, bölge ekonomisine büyük ölçüde destek oldu. 2015 yılında çiftçinin yüzünü en çok güldüren ürünün Ceviz olduğunu açıklayan Emiralioğlu “Bölgemiz için son derece önemli olan ve 2014 yılında yok denilebilecek olan ceviz, 2015 yılında ise 10 bin ton civarında ceviz rekoltesi aldık. Fiyatlarımız da gayet iyiydi. Çiftçilerimiz ve ceviz üreticilerimiz bu durumdan son derece memnundu. Antep fıstığı ve bademde de verimde ve fiyatta herhangi bir problem yaşamadık” dedi.

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu’nun açıkladığı 2015 verilerine göre bu sene en çok kazandıran ceviz oldu. Hem ekim alanlarında hem de elde edilen üründe yüzde 50'nin üzerinde verim elde edildi. İhsan Emiralioğlu, verdiği diğer verileri şu şekilde açıkladı: “2015 yılında tarımsal verilerimiz geçen seneye göre çok daha iyi durumda. Geçen sene bilindiği gibi bir kuraklık söz konusuydu. Fakat bu yılki yağış ortalaması, yıllık yağış ortalamasının çok üzerinde olarak gerçekleştiğinden dolayı özellikle hububatta iyi bir rekolte yakaladık” diye konuştu.

KİRAZ ÇİFTÇİYİ HÜSRANA UĞRATTI
2015 yılını değerlendiren Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ta yetişen bir çok ürünü tek tek ele alarak kazandırıp kazandırmadığını gazetemize anlattı. Emiralioğlu bu yıl üreticinin yüzünü en çok güldüren ürünün ceviz olduğunu ve üreticiye hüsran yaşatan ürünün ise kiraz olduğunu söyledi. Emiralioğlu ürünleri şöyle değerlendirdi.

“Toprak mahsulleri ofisi her yıl olduğu gibi bu yılda buğdayda alım yaptı. Açıkladığı taban fiyatlarında özellikle çiftçimizi memnun etti. Ofisten gelen talepleri de çiftçilerimiz büyük oranda karşıladı. Buğday fiyatları çiftçinin beklentisi yönünde oldu.

PAMUK YERİNE MISIR TERCİH EDİLDİ
Ofisimiz mısırda da alımlarını yaptı. Bura da ofisimiz alımda büyük fiyatlar verdi.

İlimizde 2015 yılı içerisinde pamuk ekimi 2014 yılına göre daha azdı. Çiftçilerimiz pamuğun yerine mısırı ekmeyi tercih etti.

Bunların yanı sıra 2015 yılı içerisinde Türkoğlu ve merkez ilçelerinde soya ekimi yapıldı. Soyada da fiyatlar ve devlet desteğinin de olması çiftçilerimizin ilerleyen yıllarda bölgemiz açısından tercih edeceği tarla bitkileri ve ürünleri içerisinde olacaktır.

Meyvecilik açısından iyi bir yıl geçirdik. Özellikle kiraz il genelinde boldu. Sadece il genelinde değil Türkiye genelinde de kiraz rekoltesi çok yüksekti. Rekoltenin yüksek olması da fiyatları olumsuz yönde etkiledi. Kiraz üreticilerimiz bu yıl ki fiyatlardan memnun değildi.

ÇİLEKTE FİYATLAR YÜKSEKTİ
Bölgemizin önemli ürünleri arasında yer alan çilekte de herhangi bir problem yaşamadık. Rekoltesi ve fiyatları gayet yüksekti. Çilek üreticilerimiz fiyattan memnun kaldı.

Pazarcık bölgemiz kurutmalık çekirdekli üzüm üretiminde önde gelen bölgelerden bir tanesi. Birçok kurutmalık çekirdekli üzüm üreten illerden daha çok üretiyoruz. Hatta Türkiye’de ilk 2 ve 3’te yer alıyoruz.

Yumaklı ceritte elektriğin gelmesiyle birlikte sulu tarıma geçildi. Yer altı suyundan faydalanarak çeşitli uygulamalardan yararlanarak hem devlet desteğinden daha fazla yararlandı, hem de verim ve kalite çok iyiydi. Fiyatlarda çiftçileri memnun edecek düzeydeydi.  

İYİ ELMA YETİŞTİREN KAZANDI
Göksun, Ekinözü, Elbistan ve Afşin’de elma yoğun bir şekilde yetiştiriliyor. Elmada da rekolte çok güzel aynı zamanda iyi elmalar iyi fiyata satıldı biraz daha kalitesi düşük elmalarda pazarda ufak tefek problemlerimiz var.

Büyük bahçelerde üretilen kaliteli elmalar iyi fiyata pazara sunuldu.

Domateste bu yıl rekolte yüksekti ama fiyattan çiftçilerimiz memnun değildi. Domatesin en yüksek rekolte yaptığı dönemde fiyatla düştü.

Salatalık, acur ve Trabzon hurmasında herhangi bir fiyat problemi yaşamadık rekoltede gayet iyiydi.

Zeytinde ise Kahramanmaraş’ın zeytininin bol olduğu bir yıl fiyatlar pazarda daha yeni yeni oluşuyor. Zeytinde de üretimimiz gayet iyi.

2015 yılında verim iyiydi. Kuraklık don yaşamadık. Suyumuz boldu. Fiyatlarımız da birkaç ürün haricinde pazarlama problemi yaşamadığımız bir yıldı.

CEVİZ KAZANDIRDI, KİRAZ DİBE VURDU
2015 yılında çiftçimiz cevizden çok kazandı. En problemli üründe kirazdı. Kirazda verim yüksekti ama fiyat düşüktü.

Kahramanmaraş’ta Türkiye genelinde olduğu gibi insanlar artık alıp yediği ürünün sağlıklı olduğunu bilmek istiyor. 2016 yılında çiftçilerimize sertifikalı ürün üretmeye geçmelerini öneriyoruz. İyi tarım uygulamaları gibi uygulamalara geçip ürününün sağlıklı olduğunu belgelendirmeleri gerekiyor.

Kahramanmaraş’ta 2013 yılında sadece 300 dekarlık bir alanda iyi tarım uygulamaları vardı. 2014 yılında 20 bin dekara çıktı. 2015 yıl sonu itibariyle 40 bin dekarın üzerinde bir alanda iyi tarım uygulamalarıyla üretilmiş ürünün piyasa sürüldüğü bir il olmak üzereyiz. Bu durumu arttırmak istiyoruz.”

VERİMİ ARTTIRMAK İÇİN SERTİFİKALI TOHUM
Yeni sezonda daha fazla verim elde etmek için çalışmalara başladıklarını aktaran Emiralioğlu, çiftçilere sürekli tavsiyelerde bulunduklarını aktardı. İlçe müdürlüklerinde çalışan personellerle birlikte sık sık çiftçiyi yönlendirdiklerini belirten Emiralioğlu, ilaçlamadan toprak hazırlanmasına, tohum çeşitlerine birçok konuda çiftçiyi bilgilendirdiklerini dile getirdi. Emiralioğlu, sertifikalı tohum kullanımının verimi arttırdığını ve buna özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak,

“Çiftçilerimize yeni sezonda daha iyi verim alabilmek için bölgeye uygun adapte olmuş hububat çeşitlerini önermekteyiz. Bu seçim yapıldıktan sonra toprak hazırlığının çok iyi yapılması gerektiğini, toprak hazırlığı gerekli koşullar sağlandıktan sonra toprağın işlenerek toprak analizleri yapılarak ona göre kullanılması verimi doğrudan etkilemektedir” ifadesini kullandı. Hububatta sertifikalı tohumu daha yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Emiralioğlu, Sertifikalı tohumlar tek başına bütün koşullar aynı tutulduğu halde bile verimi yüzde 25 oranında arttırmaktadır. Çiftçilerimize sertifikalı tohumları kullanmalarını ve teknik talimatlara uygun davranmalarını öneriyoruz” dedi.

İyi tarım ve sertifikalı ürün üreten çiftçilerimize devlet desteği de verildiğini kaydeden Emiralioğlu, “Dekar başına ilave olarak 50 lira destek veriyoruz. Kontrollü sertifikasyon kuruluşları tarafında denetlenen herhangi bir ilaç kalıntısı olmayan çevreye duyarlı üretim modellerini tercih edip pazarda rakipleriyle bu yönleriyle ön plana geçmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
HABER: MÜCAHİT DALKARA

Editör: Mahmut Beyaz