Kahramanmaraş Fuar Merkezi önünde gerçekleştirilen fidan dağıtım töreninde 122 bin zeytin, 29 bin ceviz ve 9 bin elma fidanı 1260 çiftçiye dağıtıldı. Törende il olarak konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Mehmet Pişkin, müdürlüğün faaliyetleriyle ilgili bilgiler aktardı. Pişkin,  “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Bey’in talimatıyla 2015 yılında kuruldu. Kurulduğumuz günden bu yana görevimizin ve işimizin bilincinde olarak çalışmalara başladık. İlimizinde coğrafi önemi nedeniyle çalışmalarımız devam etmektedir. Kahramanmaraş coğrafi konumu bakımından Türkiye’de ender bir ildir. Rakımı 180 metreden başlar, 2 bin metreye kadar tarım yapılır. Bünyesinde Akdeniz, Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu olmak üzere 4 iklim bulundurur. Ülkemizde 2 iklim bulunduran iller vardır. Fakat 4 iklim bulunduran sadece Kahramanmaraş’ımızdır. İklim rakım değiştikçe bitki ve hayvan deseni değişiyor. Üretimin çeşitliliği artıyor. Buda ilimizin önemini daha çok arttırıyor” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİLERİMİZ ÇALIŞIR, ÜRETİR”

Alt yapı çalışmalarımızla ilgili şuana kadar 92 bin metre boru, 6 bin 500 metre sulama kanalı yaptıklarını ifade eden Pişkin, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “34 bin dekar alan rahat sulama imkânına kavuştu. Bu kanallar bozulmuştu, çalışmıyordu, suyun yarısı kayboluyordu. Destekleme bölümünde ise bitkisel üretim desteği ve hayvansal üretim desteği olmak üzere iki konuda faaliyetlerimiz oldu. Bitkisel üretimle ilgili bu ikinci fidan dağıtım törenimizdir. Şuana kadar geçen yılla birlikte toplam 2 bin 318 çiftçiye 297 bin adet fidan dağıttık. Bu dağıttığımız fidanlarla 13 bin 239 dekar toplam meyve bahçeleri kuruldu. Bunlar ilimiz için önem arz eden ceviz, zeytin ve elma da yoğunlaşmaktadır. Ayrıca 147 dekar çilek bahçesi kurdurduk. Buda çiftçimizin gelir arttırıcı faaliyet içerisindedir. Hayvansal destek olarak arıcılarımıza 8 bin 200 adet ana arı dağıttık. Bunu ilimizde yeterince arıcı var fakat bal verimi düşük olduğu için dağıttık. Kovan başına 13 kilo başına bal alıyorlardı.  Biz bunu f1 Kafkas ırkı melez ana arıyla 26, 30 kilogram mantığına çıkarmayı planlıyoruz. Hayvansal faaliyet olarak da yine diğer desteklerimiz devam edecek. Allah insanın rızkını gökten torbayla atmaz. Çiftçilerimiz çalışır, üretir. İnsanlarımızın rızkı gelir. Biz çiftçilerimize rızık elçileri olarak bakıyoruz. Bu sebepten çiftçilerimizi destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz. Burada bize destek olan Büyükşehir Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a ve diğer yetkililerimize teşekkür ederim.”

“DÜNYANIN BİZİM MEDENİYETİMİZİN GÜCÜNE İHTİYACI VAR”

Türkiye’nin önemli bir süreçten geçmekte olduğunu söyleyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Türkiye’nin geleceğe güçlü adımlarla yürüdüğünü vurguladı. Erkoç, “Yaklaşık 16 yıldan bu yana Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kutlu bir yürüyüş gerçekleşmekte. Tarihte birçok medeniyetler inşa etmiş bir milletin evlatlarıyız. Dünya’ya huzur getirmiş ecdadın torunlarıyız. Son 100 yıldan bu yana aziz milletimiz dünyada ki söz hakkında geri plana düşünce dünya da olan gelişmeleri görmektesiniz.  Dünyanın bizim medeniyetimizin gücüne ihtiyacı var. Cumhurbaşkanımız bir Milli seferberlik ilan etti. Her alanda Türkiye’miz en önde olmalı. Bu seferberlik, bir askeri seferberlik değildi. Bu seferberlik herkesin görevini en iyi şekilde layıkıyla yapması ve verimli olmasıydı. Kahramanmaraş’ımızın insanları da zaten çalışkan, bu sorumluluğu da yerine getirme gayreti içinde. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak memleketimizi imar etmek, kalkındırmak için tüm imkânları seferber etmiş durumdayız. Hatta sadece her yıl gelen ödeneklerimiz, gelecekte gelen ödeneklerimiz öne çekerek bu yıllarda finansman planlamasıyla iller bankasındaki paylarımızı daha önce kullanarak yola, suya, alt yapıya, tarımsal desteğe büyük parklara dönüştürmekteyiz. Banka kredileriyle borçlanarak bunu saplamaktayız” ifadelerini kullandı.

“CEVİZ İTHALATINI SIFIR NOKTASINA İNDİRMEK İSTİYORUZ”

160 bin fidanla 6 bin 700 dönüm araziyi ağaçlandıracaklarını dile getiren Başkan Erkoç, şunları kaydetti: “Bunun iki önemi var. Hem 160 bin ağacı doğaya kazandıracağız, hem de birçok vatandaşımızın ekonomisini ve ülke ekonomisini böylelikle desteklemiş olacağız. Keşke imkânlar daha da iyi olsa. Bunu bir ortak proje şeklinde yapmaktayız. Yüzde 60’ını biz yüzde 40’ını vatandaşımız bu projeyle destekliyoruz. Bir güç birliği oluşturmaktayız. Tarımsal üretime destek amacıyla ilimizde bol miktarda olan gidyayı çiftçimize gübre olarak da tahsis ediyoruz. Bunun haricinde gerek fidan dağıtımı ile gerekse sulama kanal ve göletleri ile çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.Bunun yanı sıra çiftçilerimizin ürettiği ürünleri rahatlıkla pazarlara ulaştırmaları adına yol yapım çalışmalarımız da aralıksız olarak devam ediyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana bin 700 kilometre yol yapım çalışmalarımızı tamamladık ve önümüzdeki hedefimiz ise bin kilometrelik ağımızı tamamlamak.Biz fidan dağıtımımız tek başımıza yapmıyoruz. Çiftçilerimizin de destekleriniz alarak gerçekleştiriyoruz. Yüzde 60 hibeli verdiğimiz fidanlarımız tarımsal üretime destek olmak adına devam edecektir. Ayrıca konunun uzmanları arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelerimizde ceviz fidanı dağıtımını 1 milyon adet fidana çıkararak, Türkiye’nin bütün ceviz ihtiyacı karşılamak ve ceviz ithalatını sıfır noktasına indirmek istiyoruz.”

“YÖNETİM VE İSTİKRAR ÇOK ÖNEMLİ”

Başkan Erkoç, 16 Nisan’da yapılacak referandumda evet denilmesi halinde Türkiye’nin daha güzel yerlere geleceğini ve lider ülke olacağına işaret ederek: “Ülkemizin kalkınması, gelişmesi ve lider ülke haline gelmesi için, yönetim ve istikrar çok önemli. Geçmiş dönemlere baktığımızda sürekli koalisyonlar olmuş, sistem içinden çıkılamaz bir hale gelmiş. Cumhurbaşkanlığı Sistemi şu an için ülkemizin en acil ihtiyaç duyduğu bir gereksinimdir. Bu sistem  geldiği zaman Pazar günü seçim olsa Pazartesi belirsizlik olmayacak, istikrar devam edecek. Ama öncesinde öyle değildi. Pazar günü seçil yapılırdı, Pazartesi istikrarsızlık devam ederdi” diye konuştu.

“HÜKÜMETİN DESTEĞİ DEVAM ETMEKTE”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, tarımsal üretimin desteklenmesi konusunda çalışmaların tüm hızla devam ettiğini söyleyerek, bir taraftan çiftçi destekleri, bir taraftan sulama göletleri gibi hizmetlerin sunulduğuna dikkat çekti. Kılıç “Tarımsal üretimde hükümetimizin desteği devam ettiği gibi bu üretimin çeşitlenmesine de yönelmiş bulunmaktayız. Artık ormanlarımızda sadece çam ve sedir ağaçları olmayacak, aynı zamanda meyve ağaçları da yer alacak. Özellikle ilimizi yakından ilgilendiren Çam Fıstığı dediğimiz Çedene üretiminin yaygınlaşması için çeşitli bölgelerimizde bu çalışmalarımız başladı” diye konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz