Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, et fiyatlarının artışıyla ilgili kasapların bir suçunun olmadığını söylerek "Gerçek suçlunun bulunması için daha derine inilmesinin kaanatındayım" dedi.

 

Ülke genelinde artan et fiyatları vatandaşın canını sıkmaya devam ediyor.Kasaplar yüksek olan et fiyatlarını daha da yukarı çekmesi vatandaşın neredeyse et tüketememesine neden oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, Bakanlığımızın önlem almasını yadırgamadığını bilakis memnun olduğunu söyledi. Arifoğlu, ''Etler çok uçuk fiyatlara satıldı. Böyle insanlara vicdansız denilmektedir. Haksız bir tarafları varsa kasapların bende vicdansız diye eleştiririm'' dedi.

 

'KASAP GÜNLÜK ALIR, GÜNLÜK SATAR'

Et fiyatlarının yükselmesi, perakendi kasaplarının sermayesini sıfıra çektiğini ifade eden Arifoğlu, kasapların iş yeri kapatmaya kadar gidebileceğinin altını çizdi. Arifoğlu, ''Et fiyatlarının yükselmesi konusunu aylardan beri gündeme getirdik. Hala da getirmeye devam etmekteyiz. Dolasıyla Tarım Bakanımızın burada ifadeleri heralde kasapların çok fazla derdini bilmediğinden mi suçluyu kasap esnafına gösterdiğine bir nebzede olsa şahit oldum. Burada en azından kasap deyince toptancı ve perakendecinin ayrılması gerektiği kanaatındayım. Perakendeci kasabın ne iş yerinde nede başka yerde stokda eti bulunmaz. Perakendeci kasap günlük alır, günlük satar. Perakendeci kasap yüksek bir sermayeye sahip olan kişiler değildir. Bakanımız heralde toptancı kasapları, stokcuları söylemek istemiştir. Biz burada halka şunu her zaman ifade etmekteyiz. Perakendeci kasabın ne günahı var, ne de suçu var. Perakendeci kasap alışana göre cüzi bir kar koyar ve öyle satar'' şeklinde konuştu.

 

 

'KASAPLAR SUÇSUZDUR'

Et fiyatlarının artışında kasapların suçsuz ve günahsız olduğunu ifade eden Arifoğlu, sözlerinin devamında şunları kaydetti: ''Et fiyatlarının sebeblerini araştırdığımız zaman gerçek manada Türkiye'deki hayvan sayısını bazı kitlelerin yeterli olduğunu söylemektedirler. Hayvan sayısı Kahramanmaraş'ta olduğu gibi Türkiye genelinde de bu hayvan sayısının yeterli sayıda olduğu kaanatında değilim. Bazı üreticelerimiz gerçek manada elinde 50 tane malı var ise büyükbaş 150-200 tane göstermeyi kendilerine göstermeyi alışkanlık haline getirmiştir. Bunun sebebi ise ithal et girmemesi için Türkiye' hayvan sayısı yeterli diye bunu gündeme getirmektedirler. Kahramanmaraş'ta bu rakamlar gerçek manada bulunmamaktadır. Eğer aksini idea edenler var ise tarım bakanlığımız inandığı, güvendiği görevliyi bize yönlendirsin, ben bunun ispatını yapmaya hazırım. Küçük kasap can derdinde. Onun için birinci derece hayvan adetinin yeterli olup olmadığı araştırılsın. Diğer taraftan et fiyatlarını kasaplar mı yükseltmekte yoksa başka kitleler mi? Kasaplar günahsız ve suçsuzdur. Gerçek suçlunun bulunması için daha derine inilmesinin kaanatındayım."

 

 

'ET GİREN EVE, DERT GİRMEZ!'

Kahramanmaraş'ta et fiyatlarının Türkiye geneline göre uygun olduğunu söyleyen Arifoğlu, ''Et fiyatlarına müdahale edilmesini her zaman isterim. Eti herkesin yemesini isterim. Gerçek et yiyen Kahramanmaraş'ta yüzde 10, yüzde 15 geçmez. O halde yüzde 80-85'i et yememektedir. Bir atasözü vardır. Et giren eve, dert girmez. Sağlık ocaklarına, hastanelere bakıldığında ne kadar hasta çeşitinin arttığını göreceksiniz. Buda matetiksel olarak gösterir. Dolasıyla Bakanlığımızın önlem almasını ben Kasaplar Odası Başkanı olarak yadırgamam bilakis memnun olurum. Dışarıdan ithal et girmez ise en azından karkas et fiyatının daha aşağı çekilmesi gerekir. Etler çok uçuk fiyatlara satıldı. Böyle insanlara vicdansız denilmektedir. Haksız bir tarafları varsa kasapların bende vicdansız diye eleştiririm. Gerçek manada hükümetimizin koymuş olduğu fiyata baktığımızda Kahramanmaraş'ta et fiyatlarının yüksek olduğu olduğu söylenemez. Temennim o ki karkaslarda fiyatların daha aşağı çekilerse iyi olur. Bunlara karşı yapılacak böyle marketler açmak değilde ithal et denensin o zaman fiyat mutlaka aşağı çeker. Aksi takdirde bu fiyatların aşağı çekilmesine imkan yok'' dedi.

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz