2010'dan bu yana Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) kızlar erkeklere oranla daha başarılı oluyor.Aynı başarı TEOG sınavlarında da yaşanıyor .

2017 yılının YGS şampiyonu bir kız öğrenci... Bingöl ilimizden... Türkiye birincisi olan Ahsen Zeynep Kaya, YGS-1, YGS-2, YGS-5 ve YGS-6'da 500 tam puan yaparak 4 puan türünde Türkiye birincisi olmaya hak kazandı.

Bu başarı kız öğrencilerin üstünlüğünü bir kez daha gösterdi.Veriler kız öğrencilerin eğitim hayatları boyunca erkeklerden daha başarılı olduğunu gösteriyor.Bunun sırrı da fazla kitap okumak ve düzenli ders çalışmak.

Üniversiteye girişte sözel ve eşit ağırlıkta kızlar daha başarılı iken, erkekler sayısal alanda açığı kapatıyor. Bilim ve teknikte erkek egemenliği var.Ama kariyer hedeflerinde kızlar erkeklere göre daha hırslı ve iddialı...

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde de genelinde kızlar okuma performansında erkekleri geride bırakıyor. Ancak matematik ve bilimde gerideler.Rapora göre başarılı performans gösteren kızlar bile matematik ve bilimde kendilerine güvenmiyor. OECD’nin araştırma ve anketlerden elde ettiği verilere göre bunun nedeni aileler. Aileler oğullarını matematik, bilim alanlarında yer almaya kız çocuklarına oranla daha çok cesaretlendiriyor.

Eğitimde kız öğrenci egemenliğini dile getirenlerden biri de Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş...,Güneş, 'Son yıllarda Amerika başta olmak üzere Kanada, Fransa, İngiltere ve diğer gelişmiş ülkelerde erkek öğrencilerin okul başarısının düşmeye başladı. Erkeklerin ders tekrar oranı kızlardan iki kat daha fazladır. Çoğu ülkede erkeklerin okuldan uzaklaştırılma oranı kızlardan iki kat, atılma oranı ise üç kat fazladır. Erkek öğrencilerde okulu bırakma oranı kızlardan yüzde 25 daha fazladır. Bu durum ülkemizde de farklı değildir.Diploma törenlerinde üniversite, fakülte ve bölüm birinci, ikinci ile üçüncülüklerini genellikle kızlar almaktadır. Türkiye ve dünyadaki bütün istatistikler kızların eğitimde daha başarılı olduklarını göstermektedir' ifadesini kullanıyor.Güneş,kız öğrencilerin başarısında diğer bir etkenin dil becerisi olduğunu belirtiyor. Erkek öğrencilerin dil becerilerine yeterince önem vermediğini, dünyadaki eğitim raporlarına göre erkek öğrencilerin okuma becerilerinde kızların gerisinde kaldığını dile getiriyor.Güneş, 'Dil becerileri yeterince gelişmeyen erkek öğrenciler okuma yazma etkinliklerini sevmemekte, kendini ifade edememekte, derslerde sıkılmakta ve okuldan soğumaktadır. Böylece okuma becerilerindeki yetersizliğin olumsuz etkileri her yıl katlanarak artmakta, matematik, fen gibi diğer alanlara da yansımaktadır'derken bilimsel bir bakış açısı getiriyor.

Eğitimde başarının sırrı, bol kitap okumak ve düzenli okul hayatı...Kız öğrencilerin başarılı olmasını cinsiyet değil dil ve zihin becerilerinin gelişimini sağlayan 'kitap sevgisi' belirliyor.Okuma zevki kazandırmak için de kitap seçimi önemli...İlgiye yönelik kitaplar öğrenciyi kitap kurdu yapar...Şampiyonların sırrı bu...