Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Fatih Projesi kapsamında etkileşimli tahta ve internet teknolojileriyle donatıp dijital dünyayla buluşturduğu zenginleştirilmiş kütüphane (z-kütüphane) Kahramanmaraş'ta da faaliyet göstermeye başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2016 yılında kentte 7 güzel adamın isminin verileceği 7 kütüphane kurmayı hedefliyor.

 

 

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Fatih Projesi çerçevesinde kentte okullara 7 tane Z-Kütüphane kurmayı hedefliyor. Proje kapsamında okullara yapılmakta olan z-kütüphanelerden hem öğrencilerin hem de çevre halkının faydalanacağı belirten Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt eğitimin, medeniyetin, insanlığın aslının kitap ve kütüphane olduğunu söyledi. Müdür Akkurt, bu proje kapsamında z- kütüphane yapılacak okullardan; Kahramanmaraş Anadolu Lisesi, Nuri Pakdil Ortaokulu, Erdem Bayazıt Anadolu Lisesi, Kahramanmaraş TOBB Fen Lisesi'nin belli olduğunu diğer üç kütüphanenin ise hangi okulda yapılacağı konusunda kesinleşmiş bir bilgi olmadığını belirtti.

 

7 GÜZEL ADAM'A 7 KÜTÜPHANE

 

Yedi Güzel Adam'ın isimlerini yaşatma adına toplamda yıl sonuna kadar 7 kütüphane açılacağını bildiren Akkurt şöyle dedi: Farklı konseptiyle dikkat çeken kütüphane ile öğrencilerin okumaya ve öğrenmeye teşvik edilmesi amaçlıyoruz. Bu z-kütüphaneler zenginleştirilmiş kütüphaneler anlamında. İlimizde şu an bir tanesi bitmiş 3 tanesi devam eden daha sonra da 3 tane daha yapılıp toplamda bu yıl içerisinde 7'ye yükselecek. Her biri Kahramanmaraşla özdeşleşmiş 7 güzel adamı ifade eden kişilerin adına kurulacak kütüphanelerdir. Bu kütüphanelerin en büyük özelliği birinci katlarda olması ve bunların belli bir standartının olması. İlkokullarda 50 metreyi, ortaokullarda 60 metreyi, liselerde de 70 metrenin altında olmayacak. Kütüphanelerin donanımı da metresine göre belirleniyor."

 

KÜTÜPHANELER TEKNOLOJİ İLE İÇ İÇE OLACAK

 

Yapılan ve yapılacak olan kütüphanelere 5 ila 9 arasında bilgisayar verileceğinin altını çizen Akkurt, kütüphanelerin teknoloji ile iç içe olacağına işaret etti. Alışıla gelmişin dışında kütüphaneler olacağını kaydeden Akkurt şöyle dedi: "Taban işlemeleri, yer işlemeleri, mobilya takımları. Alışılmışın dışında kütüphaneler olacak. Bunların bir tanesi Kahramanmaraş Anadolu Lisesi'nde Nuri Pakdil'in adıyla Kasım ayında açılışını yaptık. Şuan yapımı bitmiş 3 tane kütüphanemiz var. Bir tanesine Rasim Özdenören'in adını vereceğiz. Açılışını da inşallah 8 şubat gibi düşünüyoruz. Erdem Bayazıt Anadolu Lisesi'ne yapacağımız kütüphaneye de Erdem Bayazit'ın adını vereceğiz. Nuri Pakdil Ortaokuluna yaptığımız kütüphaneye de Cahit Zarifoğlu'nun ismini vereceğiz.

 

EN AZ 1000 ADET KİTAP OLACAK

 

Kütüphanelere en az 1000 adet kitabın olacağını söyleyen Akkurt, bu kitapların ise seçilmiş kitaplar olduğunu söyleyerek şöyle dedi: Biz ayrıyeten dizayn olarak da her kütüphane de mutlaka 7 güzel adamın portlerini onlarla ilgili bir köşenin kitaplarının olmasını da istiyoruz. Kütüphanelerin bitmesine 2 veya 3 aylık bir süre var. Bizim yer bulmakla ilgili zaman zaman sıkıntılarımız oluyor. Kütüphaneler okulların dışında olmaz. Çünkü okunmasını işletilmesi ayrı bir maliyet getirecektir."

 

KİTAP OKUMA ORANI ARTACAK

 

Kahramanmaraş'ta kitap okuma oranlarını yukarı çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Akkurt, konuyla ilgili de çeşitli çalışmalar yapıtıklarını söyledi. Akkurt, " Kahramanmaraş'ın yetiştirdiği edebiyat adamlarının adlarını yaşatılmasını yeni nesiller tarafınadan tanıtılması omnların bir bakış açısını gerçekleştirmesi anlamında onlar adına da bu süreci devam ettiriyoruz. Bu yaptığımız proje bakanlığımızda örnek bir proje haline dönüştü. Bu kütüphanelerden velilerde faydalanabilir. (MÜCAHİT DALKARA)

 

Editör: Mahmut Beyaz