Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteye geçiş için yeni sınav modeli üzerinde çalışıyor. İki kurumun üzerinde çalıştığı sistemde lise diploma notuyla önlisans programlarına geçiş var. Buna göre, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ise yüksek puanlı üniversiteler ile bölümlere giriş için kullanılacak. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, meslek liselerinden mezun olan öğrenciler sınavsız olarak kendi bölümlerine geçiş yapabildiklerini yeni gelecek sistemde YGS’ye girme zorunluluğu olduğunu söyledi. Akkurt, “Bununda esprisi şu; siz teknik bir eleman yetiştiriyorsunuz, bu teknik elemanın matematik, kimya, edebiyat bilmemesi çok hoş bir durum değil. Bu bireylerin sadece bir makinadan olmadığını düşünüyoruz. Bunlarında kültür, sanat, edebiyat yani toplumsal alanda belli bir birikiminin olması gerekiyor” dedi.

TOPLUMSAL ALANDA BELLİ BİR BİRİKİM OLMASI GEREKİYOR”

Yeni değişen sistemi birkaç kategoride değerlendiren Akkurt, şunları kaydetti: “Bizim tarafımızı ilgilendiren yönü Eğitim Fakültelerinin öğrenci seçerken uygulamış olduğu kriterlerdir. Bunun öncesinde bazı üniversitelerimiz YGS’den alıyordu. Beden Eğitimi, Resim, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği, İlahiyat Fakülteleri gibi bunlar birinci sınava göre alıyorlardı. Artık bunlar YGS’ye göre değil LYS’ye göre öğrenci alacaklar. Bu açımızdan bir önemli değerlendirmedir. İkincisi de Eğitim Fakülteleri artık bundan sonra 240 bin ve üzerinde ki öğrencileri kabul edecek durumda olabilecekler. Çünkü artık piyasada yeteri kadar öğretmen olduğunu düşünüyoruz. Onun için böyle bir sistemde farklılık var. Tabi bu öbür alanları da etkiledi. Bunun öncesinden meslek liselerinden mezun olan öğrenciler sınavsız olarak kendi bölümlerine geçiş yapabiliyorlardı. Bu defa bunlar içinde birinci sınav dediğimiz yine YGS’ye girme şartı geliyor. Bununda esprisi şu; siz teknik bir eleman yetiştiriyorsunuz, bu teknik elemanın matematik, kimya, edebiyat bilmemesi çok hoş bir durum değil. Bu bireylerin sadece bir makinadan olmadığını düşünüyoruz. Bunlarında kültür, sanat, edebiyat yani toplumsal alanda belli bir birikiminin olması gerekiyor. Bundan sonraki süreçte de bu öğrencilerimizin sınava girmeleri gerekiyor. Sınavla ilgili olarak belli oranda bir hazırlıkların olması gerekiyor. Diğer üniversitelerde de belli bir kota var. Mesela Hukuk Fakültesi için ilk 150 binde olmak gerekiyor. Mühendisliklerde 240 binlerde, Tıp Fakültesi içinse 50 binlerde olmak gerekiyor. Onların dışında öğrenciler buna gidemeyecekler. Onun için bu anlamda velilerimizi de, öğrencilerimi de daha işin başındayken uyarmamız gerekiyor.”


 

LYS’DE AÇIK UÇLU SORULAR OLACAK”

Sistem değişikliğinde LYS sınavında açık uçlu soruların olduğunu ifade eden Akkurt, ailelerin ve öğrencilerin bu konu endişe ettiğini vurguladı. Akkurt, “Bu sistem değişikliğinin ikinci sınavda LYS’de açık uçlu sorular var. Üzerinde durmamızın gereken en önemli şeylerden bir tanesidir bu. Açık uçlu soruları da bundan önce birkaç defa test yaptı ama kendi yaptıklarını biraz daha basite indirgeyerek çok cüzi miktarda ikinci sınavda sorular soracak. 30 soruya kadar çıkan şeylerde bir açık uçlu soru, 30’dan 60’a kadar olanda 2, 60’dan daha fazla olanlarda ise 3’er soru çıkacak. Mantık aynı bir test sorusu gibi siz soruyu çözeceksiniz cevabını bulduğunda cevabı kodlayacaksınız. Ekstra fazla bir şey yok. Bu sistem illa çözümü falan görmek istemiyor. Sadece soruyu çözmenizi ve kodlamanızı istiyor. Bunun için çok tedirgin ve öğrencilerin olduğunu görüyorum. Bunlarında çok tedirginliği meydan vermemelerini aslında çözecek soruları oraya kayıt etmekten ibaret olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.


 

UZUN VADEDE TÜRKİYE’DE YAPILACAK BİR SÜREÇ”

Üniversitelerde öğrencileri sınav sonunda bir de yapmış oldukları projelerle yâda onlara yapılacak olan özel sınav uygulamalarıyla alacaklarını söyleyen Akkurt, şunları kaydetti: “Bazı konularla ilgili olarak üniversite sınavlarında ek puanlar veriliyor. Mesela milli sporculara, uluslararası bilim fuarlarında derece alan gibi öğrenciler ek puanlar veriliyor. Önümüzdeki dönemlerde yapılacak değişiklikler bunlar. Şuan itibariyle bizim tarafımızdan bir açıklaması yok ama ihtisaslaşmış üniversitelerde öğrencilerini sınav sonunda bir de yapmış oldukları bu projelerle yâda onlara yapılacak olan özel sınav uygulamalarıyla alacaklar. Bu uzun vade de Türkiye’de yapılacak bir süreç. Şuan itibariyle onunla ilgili olarak kamuoyunda konuşulduğu gibi hemen bugünden yarına bir geçiş yok.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz