Kahramanmaraş’ta kısa bir süre önce okuyan, düşünen ve fark yaratan insanların sosyal medya üzerinden bir araya gelmesiyle kurulan Kitap Yaprağı Eğitim Gelişim ve Farkındalık Derneği, ‘Oku, düşün, fark yarat’ sloganıyla çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Okuduklarını anlayabilen ve anladıkları üzerinde yoğunlaşarak yeni fikirler ortaya çıkaran yeni bir nesil oluşturma hayaliyle faaliyetlerde bulunan Kitap Yaprağı, Şiirin ve Edebiyatın Başkenti Kahramanmaraş’a yakışır edebi ve sosyal projelerle takdir topluyor. Sosyal sorumluluk projeleriyle kitaba ulaşamayan çocuklara, okullara ve okurlara destek olan Kitap Yaprağı, Gençlik ve Spor Bakanlığı destekli dikkat çeken bir projeyi de başlattı. Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Yalnız Ardıç Kitap Kahve’ projesini hayata geçiren Kitap Yaprağı, gençlerin güvenli limanı oluyor. Tarih, siyaset bilimi ve edebiyat gibi farklı disiplinlere ait ve farklı ilgi alanlarına sahip gençlerin beklentilerine karşılık verecek çeşitlilikte kitapların bulunduğu Yalnız Ardıç Kitap Kahve’de gençlerden hiçbir ücret alınmadan çay, kuru pasta gibi ikramlarda bulunuluyor. Yalnız Ardıç Kitap Kahve’de ayrıca imza günleri, okur-yazar buluşmaları, kitap ve sinema tahlilleri gibi etkinliklerde düzenleniyor. Hem Kitap Yaprağı Eğitim Gelişim ve Farkındalık Derneği’ni hem de Yalnız Ardıç Kitap Kahve projesini Dernek Başkanı Burak Çetinkaya, Yalnız Ardıç Proje Koordinatörü Osman Hulusi Üzüm ve Derneğin Kurucu Başkanı Eğitimci Yazar Kadriye Kırdök’ten dinledik.

“7 GÜZEL ADAM’IN ŞEHRİNDE MEYVELERİ TOPLUYORUZ”

Kitap Yaprağı Eğitim Gelişim ve Farkındalık Derneği’nin faaliyetlerini anlatan Dernek Başkanı Burak Çetinkaya, “Bizler Kitap Yaprağı ailesi olarak yıllardır emek verdiğimiz bu yolda, ‘Oku, düşün, fark yarat’ sloganını benimsedik. Okuduğunu anlamanın, anladığını yaşamanın ve yaşarken fark yaratmanın meyvelerini ise 7 Güzel Adam’ın, şairlerin şehri Kahramanmaraş’ta Yalnız Ardıç Projesi ile toplamaya başladık. Burada her yaştan bireylerin ücretsiz bir şekilde kullanabileceği sosyal alan imkanını sunarken, dönemimiz itibari ile gelişime daha açık ve daha geniş perspektiften dünyayı görebilen gençlerle tanışıp onlarla ilerlemeyi arzu ediyor ve bununla birlikte yürüdüğümüz bu yolda daha dinç olmayı hedefliyoruz” dedi.

“7’DEN 70’E HERKESİ YALNIZ ARDIÇ’A BEKLİYORUZ”

7’den 70’e herkesin Yalnız Ardıç’a gelerek çalışmalara katılabileceğini dile getiren Çetinkaya, “Her yaştan bireyler Yalnız Ardıç’a gelerek süregelecek olan faaliyetlere katılım sağlayabilir ve bizlerle birlikte öğrenirken ellerini taşın altına koyabilir. Bu katılımın bize ek olarak mutluluk vermesinin yanı sıra şiir geceleri kitap mütalaaları İngilizce konuşma günleri ve kariyer günleri gibi gerçekleşecek olan faaliyetlerimizde hep birlikte daha çok eğlenebilir ve eğlenirken gelişebiliriz diye  düşünüyor ve herkesi evimize yani evinize davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİMİZE TAMAMEN ÜCRETSİZ HİZMET VERİYORUZ”
Kitap Yaprağı Eğitim Gelişim ve Farkındalık Derneği Başkan Yardımcısı ve Yalnız Ardıç Proje Koordinatörü Osman Hulusi Üzüm ise “Gençlik ve Spor Bakanlığı 2018-2 Çağrı süreci kapsamında yapmış olduğumuz başvuru sonucunda destek almaya hak kazandık. Proje çağrısında birçok konu başlığı vardı. Fakat kitap kahve başlığını görünce Kahramanmaraş ile tam anlamıyla örtüşen bir başlık olduğunu kesinlikle Kahramanmaraş'ta olması gerektiği düşüncesiyle bu başlıkta başvurmaya karar verdik. Güzel bir konumda güzel insanlarla şehrin gençlerine ve bireylerine böyle bir mekânın açılışını yapmak nasip oldu. Projemiz kapsamında ders çalışan kitap okuyan mekânı aktif olarak kullanmak isteyen gençlerimize ve misafirlerimize tamamen ücretsiz hizmet verecektir. Ayrıca Çay Kahve Kurabiye bakanlığımızın ikramı olarak sunulmaktadır. Şair yürekli insanların şehrine şiirin başkentine bu projeyi kazandırmanın mutluluğunu duyuyoruz ve Kahramanmaraş halkına hayırlı olsun diliyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇOK DUYGUSAL VE GURUR VERİCİ ANILAR BİRİKTİRİYORUZ”

Kitap Yaprağı Eğitim Gelişim ve Farkındalık Derneği Kurucu Başkanı Eğitimci Yazar Kadriye Kırdök de amaçlarının kitap okuma alışkanlığını yaymak, kitaba ulaşamayanlara kitap ulaştırmak ve yazarlarla okurları buluşturmak olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın yazarlar ve kültür kenti olduğunu kaydeden Kırdök, “Üç yıl önce bir topluluk olarak yola çıktık. Türkiye’nin 13 ilinde bize bağlı, bizimle paralel etkinlikler yapan topluluklar oluşturduk. Amacımız kitap okuma alışkanlığını yaymak, kitaba ulaşamayanlara kitap ulaştırmak ve yazarlarla okurları buluşturmaktı. Zaman içinde faaliyetlerimiz çok ilgi gördü. Onlarca okula kütüphane kurduk, birçok yazarı okurla buluşturup söyleşiler yaptık. Sosyal medya üzerinden kurduğumuz sayfada her ay oylama sonucu seçilen kitabı hepimiz okuyarak bir araya gelip mütalaalar yaptık. Topluluğumuzun çoğunluğu üniversite öğrencileri ve hocalarından oluşuyor. İlimizdeki üniversite öğrencileri  her biri farklı illerden geldiği için derneğimizde bir çeşitlilik oluştu. Biz kültür kenti, şairler şehri olarak bu şekilde kentimizin vizyonunu Türkiye çapında duyurmak istedik. Bu öğrenciler kendi memleketlerinde ve ülkelerinde  bizim temsilcimiz olacak. Aramızda başka ülkelerden öğrencilerde var. Kahramanmaraş’ın gerçekten bir yazarlar ve kültür kenti olduğunu memleketlerinde  anlatacaklar. Bu bizim vizyonumuz. Bir yıl topluluk olarak faaliyetlerimizi devam ettirdikten sonra  dernekleşmeye karar verdik. İki yıldır da dernek olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ayda bir defa kitap mütalaası, bir defa da köy okuluna kütüphane kurmak en önemli ve aksatmadığımız faaliyetlerimiz arasında. Bize yapılan müracaatları değerlendirirken en ücra köy okulunu seçiyoruz. Amacımız kimsenin ulaşamayacağı yere ulaşıp kitap götürmek. Çok müracaat geldiği için bazen üç okula birden gitmek zorunda kalıyoruz. Köy okullarına üyelerimizle yaklaşık 30-35 kişi bir araya gelip gidiyoruz. Bu da oradaki öğrencilerle kaynaşmaya, iki tarafında samimi etkileşimine sebep oluyor. Çok duygusal ve gurur verici anılar biriktiriyoruz. İlk zamanlar sadece kitap götürüyorduk. Gittiğimiz köylerde kış günü çocukların üzerinde mont, kaban, ayaklarında bot olmadığını ve üşüdüklerini görünce bu sefer onlara kırtasiyeden tutun da ayakkabı ve kıyafete kadar götürmeye başladık. Yaptığımız tüm yardımları bağışçılardan karşılıyoruz. Para almıyoruz, sadece götüreceğimiz malzeme için bağışçı ile irtibat kurup sağlıyoruz” dedi.

“YALNIZ ARDIÇ, MİLLET KIRAATHANESİNE BENZİYOR”

Yalnız Ardıç Kitap Kahve projesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği millet kıraathanesine benzediğini kaydeden Kırdök, sözlerine şu şekilde devam etti, “Geçtiğimiz yıl  Gençlik ve Spor Bakanlığına bir proje hazırladık ve kabul gördü. Bir ay önce faaliyete geçirdik. Cumhurbaşkanımızın da yapmak istediği millet kıraathanesine benzer bir kitap kahve açtık. Burada tüm yaş grubu gelip kitap okuyor, ders çalışıyor. Hizmet, kahve , çay ve kurabiyeyi  ücretsiz veriyoruz. Temiz bir ortamda gençlerimizin ve çocuklarımızın kaynaşmasını, kültürel etkinliklere katılmalarına  vesile olmak istedik. Her hafta bir etkinlik yapıyoruz. Şiir geceleri, kitap mütalaaları, diğer topluluk ve dernekler ile muhabbet günleri düzenliyoruz. Ayrıca, görme engelliler, zihinsel engelliler, bir çok engelli vatandaşımızla etkinlikler yapıyoruz. Ayrıca yazarlar ile okurları buluşturup söyleşiler hazırlıyoruz. Bu kitap kahve adeta entelektüel camianın buluşma ve fikir alışverişinde bulunma yeri oldu. Bu bizi ziyadesiyle mutlu ediyor.”  

“GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN EĞİTİME VE GENÇLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Kahramanmaraş’a değer katacak projeler gerçekleştireceklerini dile getiren Kırdök, maddi sıkıntı yaşadıklarını da belirterek, hayır sahiplerinden destek istedi. Kırdök, “Bundan sonra da bir çok proje üzerinde çalışmaktayız memleketimize değer katmak tek amacımız. Tek sıkıntımız proje hibesi çok düşük verildiği için mekanı düzenlerken maddi sıkıntı çektik ve boyasına kadar kendi ellerimizle yapmak zorunda kaldık. Hali hazırda çocuklar ders çalışırken çok sıcak oluyor klima alamadık bütçemiz yetmedi. Kışın da klima ile ısınmak zorundayız kalorifer tesisatımız olmadığı için. Bu konu da ciddi sıkıntıdayız. Biz her şeye rağmen amaçlarımızdan ve hizmetlerimizden vaz geçmiyoruz, daha da güzel bir gelecek için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Gelecek ve güçlü Türkiye için eğitime ve gençlere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

 

Editör: Mahmut Beyaz