TRT1ekranlarında yayınlanan “Ramazan sevinci” programıyla çok fazla hayran kitlesine ulaşan Bekir Develi’nin sosyal medyadan yaptığı canlı yayınına katılan Kahramanmaraşlı 22 yaşındaki Fatma Kapanoğlu, Develi’nin canlı yayında koronavirüsden dolayı karantinada kalınan zamanın bir nimet olduğunu, uzun zamandır yapılamayan şeyleri artık yapılabileceğini, bu sürecin aslında Allah tarafından bir hikmet taşıdığını söylemesi üzerine bundan etkilenerek durumu fırsata çevirdi. Kapanoğlu, uzaktan eğitimle Kur’an-ı Kerim bilmeyenlere Kur’an-ı Kerim öğretmeye karar verdi. Arkadaşlarından da destek gören Kapanoğlu, bu fikrin ortaya çıkmasında baş rol oynayan Bekir Develi’ye sosyal medya üzerinden mesaj yazarak böyle bir projesinin olduğunu anlattı ve Instagram hikayesinde paylaşarak destek olmasını rica etti. Aradan 1 saat bile geçmeden mesaja geri dönüş yapan Develi, bu projenin çok güzel olduğunu, destek vereceğini belirterek, sosyal medya hesabından paylaştı. Paylaşım sonrasında sayfaya binlerce takipçi gelirken yüzlerce de destek mesajı aldı. Gönüllü Kur’an-ı Kerim eğitimi adıyla kurulan sayfa gün geçtikçe büyüyor. Şu anda ise binden fazla öğrenciye uzaktan eğitimle Kur’an-ı Kerim öğretiliyor. Bu durumu fırsata çevirmek şeklinde nitelendirdiklerini belirten Fatma Kapanoğlu, hiçbir maddiyat almadıklarını sadece dualarını beklediklerini söyledi.

“HİKAYESİNDE PAYLAŞTI ÖYLELİKLE BİZİM SÜRECİMİZ BAŞLADI”

Fatma Kapanoğlu yaşadığı süreçle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Koronavirüsten dolayı büyük bir karantina süreci yaşadık eve kapandık ve bir gün Bekir Develi’nin canlı yayınını izledim orada bu zamanın bir nimet olduğunu, uzun zamandır yapamadığımız şeyleri artık yapabilmenin zamanı geldiğini, aslında Allah tarafından bir hikmet taşıdığını söylediğinde bende şöyle düşündüm; Kur’an-ı Kerim bilmeyen arkadaşlarıma Kur’an-ı Kerim öğreteyim. Sonuçta online, dijital dünyaya döndük artık. Bunu yaptığımı gören arkadaşlarım destek olmak istedi, biz de yapalım sayı çoğalsın. Bekir Develi’den duyduk bunu o zaman ben bir mesaj atayım dedim, geri döneceğini de düşünmüyordum açıkçası ama sağ olsun 1 saat içinde döndü. Bekir abi biz böyle bir proje yapmak istiyoruz Kur’an-ı Kerim noktasında Instagram hikayenizde paylaşırsanız mutlu oluruz dedik. Bize nasıl yapacaksınız kardeşim çok güzel diye geri dönüş yaptı. Bende sistemi anlattım, Hoca hanımlar bulacağımızı, online devam edeceğimizi söyledim. Beklediğimden daha büyük bir samimiyetle cevap buldum. Hikâyesinde paylaştı öylelikle bizim sürecimiz başladı” ifadelerini kullandı.

“ANINDA TAKİP VE MESAJLAR GELMEYE BAŞLADI”

 Instagram hikayesinde paylaşır paylaşmaz anında takip ve mesajlar gelmeye başladı. Mesajlar zaten çok duygusal mesajlardı; Ben tam cüz aldım, gideceğim Kur’an Kursu kapandı ben ne yapacağım deyip el açtım Allah, ben öğrenmek için adım attım gör Allah’ım her yer kapandı dedim 5 dakika sonra sizi gördüm Bekir Develi’nin sayfasında, bizde sayımız çok az ne yapacağız derken Allah-ü Teâlâ’dan yardım geldi, hoca başvuruları da geldi. Abi kardeşler böyle bir şey yapıyorsa bizde hocalık yapalım diye mesajlar geldi. Sonra sağ olsun Hatice Kübra Tongar sayfasında paylaştı, onun sayfasında da çok hanım olduğu için ilahiyatçılar onlarda gelmeye başladı. Bu şekilde ilerledi, büyüdü. Şu anda  binden fazla öğrencimiz var. Aslında bu 2 bindi 5 bin başvuru aldık ama biz çok ciddi online okul çerçevesinde çalışıyoruz. Bugün gezmem vardı ders veremedim gibi bunları kabul etmiyoruz. O yüzden de zaten yüzlerce öğrencimiz ciddi manada Kur’an-ı Kerim öğrenebildi. Şu anda Instagram sayfamızdaki takipçi sayımızda 35 bin 600 civarında.

“BİZ HİÇBİR MADDİYAT ALMIYORUZ SADECE DUALARINI BEKLİYORUZ”

Bize üniversite okumuş olması ya da ilahiyat, imam hatip mezunu olması önemli değil, iyi bir Kur’an-ı Kerim öğrendiyse yeterli. Onun içinde hafızlarımız veya daha öncesinden diyanette bu pozisyonlarda çalışmış Hanım Hocalarımızdan bir komisyon oluşturduk. Onlara ses kaydı atıyorlar Fatiha olabilir bu Mülk süresinin son sayfası olabilir sonrasında onay alınca o Hoca hanımlar tarafından biz 15 kişilik sınıf açıyoruz onlara. Bu 15 kişilik sınıf hocasıyla istişare ediyor; akşam mı müsaitler akşam, gündüz mü müsaitler gündüz Hocaya da bağlı olmak kaidesiyle bu. İster Zoom uygulamasıyla ister WhatsApp araması olabilir, ister kendilerine özel ayrı bir Instagram sayfası bu şekilde saati, sistemi kendileriyle alakalı. Biz sadece 3 günden az olmayacak ders süresi yarım saatten az olmayacak dersler bununla birlikte devamsızlık süreciyle ilgileniyoruz. Şu an alım yapsak yaklaşık 5 bin öğrenci başvuruyor bir anda. Biz ilk başladığımızda yaklaşık 5 bin kişiyle yazışma şeklinde muhatap olduk. Sonra 2 bin kişiyi gruplara yerleştirdik ama bizim insanımızda şöyle bir şey var, biz hiçbir maddiyat almıyoruz sadece dualarını bekliyoruz kardeşlerimizin. Böyle olunca resmiyete bürünemediler. Bugün gezmem vardı, bugün misafirim vardı biz bunları kabul etmiyoruz çünkü biz orada ciddi bir iş yapıyoruz. Saatine göre müsaitsen gelirsin, yoksa arkadan 2 bin 3 bin daha bir sürü mesaj geliyor, bekleyen kardeşler var.

“VEBALLİ BİR İŞ BİLİYORSUNUZ”

Böyle olunca onları çıkardık 800- bin aralığında öğrencilerimiz kaldı. Mezun ediyoruz, mezun etmeleri şu şekilde yapıyoruz: Kur’an-ı Kerim’e geçer geçmez bitirmiyoruz. 3’üncü 4’üncü cüze kadar hala okuyorlar, tecvitleri ve mahreçleri tam oturuyor, ondan sonra mezun gruplarına alınacaklar, bu mezun gruplarında da haftada bir ya da 2 haftada bir okumaları tekrar kontrol edilebilecek ki ciddi manada okuma olmuş olsun. Çünkü Kur’an-ı Kerim veballi bir iş biliyorsunuz ki bunlara dikkat etmek hasebiyle oluşturduğumuz bir sistem.

“ÇOK İYİ MUHAFAZA EDİYORUZ”

Öğrenci olarak ta başvurabilirler bizlere ama öğretici noktasında kendine güvenen hanımlar varsa sayfamıza bekleriz. Ses kaydı olması noktasında hani sıkıntıya düşmesinler, çok iyi muhafaza ediyoruz. Zaten Allah rızası için yapıyoruz, onun rızasına da ters bir şey yapmayız inşallah. Üniversite olması ya da diğer konular önemli değil, Kur’an-ı Kerim noktasında kendilerine güveniyorlarsa zamanı da kendilerine göre ayarlıyoruz o da sıkıntı olmuyor, bu noktada bekliyoruz.

“BİR SAHABE HAYATI DİNLEMEK İSTEYENLERİ DE BEKLERİZ”

Yine siyer okumaları sayfamıza da bir sahabe hayatı dinlemek isteyenleri de bekleriz. Orada birbirimizi tanıdığımız bambaşka memleketlerden, ülkelerden Belçika’dan, Finlandiya’dan, Dubai’den, Londra’dan, İtalya’dan her yerden dinleyenler var çok şükür. Onlarda birbirleri arasında kaynaştılar bir uhuvvet ortamı sağlandı. Sayfanın adları gönüllü Kur’an-ı Kerim eğitimi şeklinde geçiyor, diğeri de siyer okumaları şeklinde geçiyor. Zaten gönüllü eğitim şekillerine girdiğinde Kur’an eğitimi yazıldığında çok takipçili olduğu için hemen üste çıkıyor.

“TWİTTER’DA DA 365 GÜN 365 SÜNNET ÇALIŞMAMIZ VAR”

Twitter’da da 365 gün 365 sünnet çalışmamız var bizim her güne bir sünneti seniyye paylaşıyoruz. Neden Twitter derseniz hani küffarın çok olduğu toplumlar artık sosyal medyalar ve bizim ister istemez kendim 22 yaşındayım genç kesimde orada o yüzden İslam’ı noktada işlerin bir youtube’de bir sosyal medyada yapılması gerek ki ister istemez gelişen dünyada geri kalamayız. Bu yüzden sosyal medyalarda Twitter ve Instagram olmak kaydıyla varız.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz